Umíte se rozhodnout? Žaludek a žlučník vám to ukážou

Umíte se rozhodnout? Žaludek a žlučník vám to ukážou

Naše tělo s námi komunikuje mnoha způsoby. Pakliže zde nějaké procesy neprobíhají tak, jak mají, jednoduše zahájí cestu k nápravě. Zvenku to pak může vypadat například jako zánět žlučníku nebo žaludku. Co o těchto orgánech víte, čemu se vyhnout a jak je podpořit?

Co je to zánět?

Zánět je reaktivní a obrannou odpovědí těla na to, že v určitém místě probíhá něco, co není běžné. Může to být poškození tkáně, přítomnost mikroorganismů, nedostatečné prokrvení, nebo působení chemických vlivů. Projevuje se mnoha způsoby, a podle toho se také léčí. Nejčastěji se s ním setkáváme v důsledku nezdravého životního stylu.

Zánět žaludku / Gastritida

Gastritida je zánětem žaludeční sliznice, a může být chronická i akutní. Příčin jejího vzniku je nespočet – od léků, přes kouření a nevhodnou stravu, až po stres a alkohol. Dále jsou to bakterie, chronická onemocnění a snížená imunita. Při vyšetření, které známe jako gastroskopie, jsou na sliznici vidět poškozená ložiska, nebo je celá sliznice překrvená a citlivá. Zánět žaludku doprovází nevolnost, problémy se stolicí, zvracení a nepříjemné bolesti.

Nebezpečné krvácení

Při gastritidě může dojít ke krvácení poškozené žaludeční sliznice a zejména při zanedbání nemoci to může být tak masivní ztráta krve, která vede až k chudokrevnosti. Varováním by rozhodně měla být natrávená krev, kterou najdeme ve stolici.

Léčba gastritidy spočívá v odstranění příčiny

Tu je samozřejmě nejprve třeba najít, a s tím nám pomůže lékař. Léčba zahrnuje přísné dietní opatření a v prvních dnech pouze tekutou stravu. Pokračuje se obilnými odvary a starším pečivem. Podobná opatření se týkají i pacientů, které postihne zánět žlučníku.

Zánět žlučníku

Dámy, pokud vám již bylo 40 let, mějte se na pozoru. Právě ženy v tomto věku jsou nejrizikovější skupinou. Bolest žlučníku způsobují nejčastěji žlučové kameny, které jsou semeništěm infekce. Ty totiž ucpou žlučovod a žluč nemůže volně protékat. A bakterie mají skvělé podmínky pro množení. Zánět žlučníku opět rozlišujeme na akutní a chronický. Zatímco chronický zánět má projevy v podobě trvalého pobolívání břicha a nechutenství, akutní přichází velmi náhle ve formě záchvatu. Žlučníkový záchvat je velmi nepříjemný stav, kdy postiženého doslova svírá bolest pravého podžebří a může mít i zimnici a třesavku.

Žlučníková dieta

Bohužel to bývá běh na dlouhou trať, kdy musíme vyřadit z jídelníčku potraviny, které žlučník dráždí. To jsou veškerá tučná jídla rostlinného i živočišného původu. S tím se pojí i změna způsobu přípravy pokrmů – teď je třeba začít používat dušení v páře a vaření. Smažení a grilování je zcela nevhodné. Další zakázané potraviny jsou česnek, kynuté nebo čerstvé pečivo včetně moučníků, luštěniny a alkohol. V zásadě se ale jedná o dietu se širokými možnostmi, která je nejenom šetřící pro žlučník, ale prospěšná celému organismu. Pochutnáte si na libovém šťavnatém mase, zakysaných výrobcích, obilných kaších, rýži a ovoci a zelenině bez slupek.

Problémy v oblasti jater a žlučníku značí nerozhodnost

Čínská medicína pohlíží na žlučník jako na zprostředkovatele našich činů. Schopnost rychle jednat a zaimprovizovat, nebo dlouze rozvažovat, než uděláme nějaký krok – to je oč tu běží. Žlučník se také částečně podřizuje játrům, která zodpovídají za naše emoce. Fungují jako praví partneři, kdy játra jsou studnou rozhodnutí a činů, ale bez žlučníku by nebylo možné daný krok provést. Problémy se žlučníkem a játry tedy poukazují na váhavost a obavy vyjít vpřed.

Máte někdy problém se rozhoupat, nebo jste spíš člověk činu? Co si o sobě myslíte vy sami, a jak by vás v tomto ohledu zhodnotili blízcí?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1