Zamilovanost? To je hlavně stres!

Zamilovanost? To je hlavně stres!

Myslíte si, že zamilovanost a stres spolu nemají pranic společného? Ba právě naopak? Tak se podívejte, co s námi taková láska dokáže udělat.

Trápí nás nejistota

Podle výzkumů se ukazuje, že v počátečních fázích zamilovanosti se zvyšuje hladina kortizolu, což je hormon spojený především se stresem. A proč tomu tak je? Je to dáno především strachem z odmítnutí. Jen si sami vzpomeňte, jak jste se trápili, když jste čekali třeba jen na esemesku od svého partnera. Spolu s láskou tak jde ruku v ruce nejistota a úzkost.

 

Co to s námi dělá?

Znáte to, když se zamilujete, srdce vám buší ostošest, krevní tlak vyletí vzhůru, potí se vám dlaně a tělo začne vyplavovat adrenalin. Tato situace je tak ve své podstatě podobná jakékoliv jiné, v které prožíváte akutní stres. Například v práci. I proto si někteří odborníci myslí, že není pro náš organismus úplně nejvhodnější, pokud se často zamilováváme.

Žádný stres není lepší

Tyto problémy však často podceňujeme. Máme někde hluboko v sobě zakořeněno, že bavit se o svých emocích se nesluší. Často ale mohou mít dopad právě na naše zdraví. Dlouhodobý stres má neblahý vliv nejen na naši oběhovou soustavu, ale může způsobovat i deprese, poruchy příjmu potravy, nespavost, bolesti hlavy, únavu a zvyšuje i riziko vzniku diabetu. Se stresem se dá bojovat, přečtěte si, jak jeho účinky zmírnit.

 

Na lásce můžeme být závislí

Tělo v prvotní fázi zamilovanosti uvolňuje látky, které na náš organismus mají podobný účinek jako drogy (například dopamin). Proto jsme pořád trochu mimo, blaženě se usmíváme a nemůžeme se na nic soustředit. To vše k lásce patří. Podobně ale jako na drogách, najdou jsem takoví jedinci, kteří tento stav chtějí zažívat stále znovu a zas. Proto se vrhají do stále nových vztahů, které ukončí hned, jakmile tato fáze přejde.

Postromantický syndrom

To se děje zpravidla po roce, roce a půl. Někdy však i dříve. Právě v tomto období se u párů dostavuje takzvaný postromantický stres. Růžové brýle spadly a partner před vámi stojí takový, jaký opravdu je a nikoliv takový, jakého jste si vysnili. A existují jen dvě možnosti, buď poblouznění nahradí hlubší city a nebo přijde rozchod. Přitom podle odborníků je nekompatibilních jen kolem 15 % partnerů. Přesto se jich rozchází více. Chybí jim totiž trpělivost, chuť dělat kompromisy a ochota přijmout druhého i s jeho chybami.

 

Stres odplaví až pocit bezpečí

Období nejistoty naštěstí netrvá dlouho a podle výzkumů se zhruba po 12 až 24 měsících od začátku vztahu vrací hladina kortizolu zase do normálu. Konečně se přestáváme tolik stresovat a bát. Je to proto, že přichází další fáze vztahu. Už se cítíme bezpečněji, důvěřujeme si a kortizol tak nahrazuje spíše oxytocin. Každopádně na každém vztahu se musí stále pracovat. Podívejte se, jak partnerský vztah posílit.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1