Intimita a sexualita během karantény jsou ohrožené druhy

Intimita a sexualita během karantény jsou ohrožené druhy

Vládní omezení v souvislosti s pandemií COVID-19 se pomalu rozvolňují. Stále však platí, že intenzita vzájemných setkání rodinných příslušníků je výrazně vyšší než před několika měsíci. Mnohé páry, které dříve trpěli tím, že si nestíhají ani promluvit, jsou spolu najednou celé dny. Konečně si mohou povídat a sdílet intimně jeden druhého. Realita však nemusí být mnohdy tak růžová, jak se na první pohled může zdát.

Koronavirus jako test vztahu

Koronavirová nákaza je zatěžkávacím testem nejen partnerských vztahů, ale hlavně jejich sexuality. Neustálá přítomnost může partnery totiž pořádně vyvést z rovnováhy. Zatímco dříve se partneři setkávali spíše odpoledne po práci a na vzájemné intimnosti byl čas a chuť obvykle až večer, nyní mají den „pro sebe“. Jenže život není jen sexualita. Součástí intimností je i proces svěřování si událostí z daného dne. Toto sdílení, byť banálních drobností, je důležité pro rozvíjení vzájemné důvěry a intimity. Pokud někomu skutečně důvěřujete, projeví se to i v ložnici. Při sexu budete pravděpodobně uvolněnější a sebevědomější.

Příliš blízká blízkost

V okamžiku, kdy spolu dva tráví až příliš mnoho času, není si večer mnohokrát už o čem vyprávět. Ten druhý u toho totiž byl. Samozřejmě vždy můžete vytáhnout i závažnější témata. Ale ty málokdy končí v náladě po sexu či touze „být spolu“. Většina lidí navíc potřebuje po intenzivní době strávené s partnerem a dětmi zalézt někam, kde bude ticho a klid. Ani to nebývá možné. Přitom čas strávený o samotě je důležitý pro načerpání vnitřní rovnováhy, pro utřídění myšlenek a ujasnění si postojů. Někdo vyžaduje být sám častěji, někomu to stačí po pár dnech. Potřeba každého je individuální, také důsledky jsou u každého jiné. Při nedostatečném naplnění roste napětí a nervozita. Partner, který v podstatě nic neudělal, vám najednou začne vadit jenom tím, že existuje a vešel do místnosti. Ubývá spontánních doteků, milých slov a úsměvů, přibývá třecích ploch, výčitek, vytahování letitých hádek.

Sex jako univerzální řešení?

Zatímco pánové často přistupují k sexu jako k univerzálnímu řešení na stres, napětí a špatnou náladu, ženská sexualita bývá komplikovanější. Ženu je třeba vnitřně naladit, navodit atmosféru a pocit důvěry a bezpečí. A vzniká další nesoulad. Zatímco žena by uvítala „jen“ blízkost, muži to nestačí. Oba mohou nabýt dojmu, že se doprošují a jsou nepochopeni. I to snižuje chuť na sex. Náhlý úbytek sexuality je frustrující pro obě pohlaví, zvyšuje se napětí a zhoršuje se celková nálada v domácnosti. Na vině jsou i obavy z budoucnosti, z možných finančních problémů, jenž mohou nastat. Starosti o děti a zejména psychické i fyzické zdraví rodičů a prarodičů, kteří situací trpí také, i když jinak.

Dejte si vzájemně pokoj

Odlišná situace je samozřejmě v domě, kde si každý může zalézt do svého koutku nebo utéct na zahradu, diametrálně jiná v panelákovém bytě, kde se neschováte. Pokud chcete být s partnerem i nadále a nezbláznit se z toho, nastavte si vzájemně pravidla. Střídejte se v péči o domácnost a děti, aby ten druhý mohl jít sám na procházku nebo se naložit do vany, chvíli si číst nebo dělat cokoliv, aniž by ho co pár minut někdo rušil a na něco se ptal. I kdyby to měla být hodina domácí jógy v obýváku, zvedání těžkých činek v garáži nebo hrabání se v motoru auta. Způsob relaxace má každý dle svých potřeb a těžko stanovit čas, kolik druhému dopřát, aby odpočinek jednoho nebyl na úkor toho druhého. Přesto je alespoň nějaký čas důležitý, abyste s partnerem mohli najít znovu intimní řeč a mohli se častěji radovat z chvil strávených posteli.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1