Vánoční koření – provoní i léčí

Vánoční koření – provoní i léčí

Skořice, vanilka, hřebíček, badyán, zázvor, koriandr… Nejkrásnější svátky v roce s sebou, kromě osobité atmosféry a křehkého kouzla tajuplných očekávání a šťastných úsměvů, nesou i nespočet krásných omamných vůní, které jsou nejen potěšením pro naše smysly, ale v mnoha případech i skutečným lékem.

Štědrý den je tu! Také už od rána uždibujete vánoční cukroví? Co v něm ale tak opojně voní? Přece koření! Bez toho by vanilkové rohlíčky, skořicové makronky, medové perníčky i pikantní zázvorky ztratily svůj jedinečný punc. Věděli jste, že všechny ty nádherné aromatické přísady působí navíc jako účinná přírodní medicína?

Skořice – pomocník pro diabetiky

O tomto úžasně voňavém koření je známo, že obsahuje látky, které regulují hladinu cukru v krvi (udržet si tyto hodnoty v rovnováze je pro člověka životně důležité). Podle některých studií rovněž pomáhá snižovat množství škodlivého (LDL) cholesterolu, což je jedna z obávaných komplikací, které provázejí právě cukrovku. Skořicová kůra se dá také cucat jako bonbon, někteří lidé se tímto způsobem dokonce odnaučili kouřit. V neposlední řadě platí skořice za mocného bojovníka proti širokému spektru virů, bakterií a plísní a funguje tedy jako přírodní antibiotikum.

Existuje celá řada způsobů, jak skořici zahrnout do běžného jídelníčku. Výborně se hodí do různých dezertů a moučníků, ale také do rýžových či obilných kaší nebo do cukroví. Používá se při zavařování ovoce a báječně chutná v rajské omáčce i polévce. Bez skořice se neobejde ani vánoční svařák a pečené čaje, které jsou pro zimní období jako stvořené.

Zázvor – expert na bolavé klouby

Kořen zázvoru je přímo nabitý protizánětlivými látkami a sloučeninami, které tlumí bolest, což může být užitečné například při projevech artrózy (zkuste si někdy na bolavý kloub na pár hodin přiložit obklad se strouhaným zázvorem). Zázvor také léčí chřipku a nachlazení, zahání migrénu i žaludeční nevolnost, a dokonce vám pomůže rychleji zhubnout – spaluje totiž přebytečné tuky. Jestli vás trápí pálení žáhy či nadýmání, žvýkejte pár minut plátek čerstvého zázvoru. Zabírá také při nechutenství nebo jako první pomoc ve chvíli, když se vám v autobuse udělá špatně. Zázvor naložený v medu je jedním z nejlepších receptů k posílení imunity: potřebujete asi 10 cm zázvorového kořene, 2 citrony a med. Citrony předem namočte do vlažné octové vody, abyste kůru zbavili chemikálií. Pak je i s kořenem nakrájejte na tenké plátky, dejte do sklenice a zalijte medem. Nechte 3 dny odležet v ledničce a při potížích (nebo i preventivně) si dejte vždy 1 lžičku směsi.

Zázvor je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale také piva nebo limonád.

Hřebíček – lék na nemocné dásně

O hřebíčku je známo, že tiší bolesti zubů, léčí zkažený žaludek a pomáhá při rýmě. Máte nemocné průdušky? Inhalujte hřebíčkový olej. Stačí kápnout pár kapek do aromalampy. Hřebíček vám uleví i v případě, když vás trápí parodontóza, vyrobte si hřebíčkovou tinkturu: 10 gramů hřebíčku naložte do půllitrové láhve s 60% lihem, přidejte polovinu skořicové tyčinky a nechte 14 dní louhovat. Potom výluh přeceďte. Hotovou tinkturu přelijte do tmavé lahvičky. Vyplachujte si s ní ústa a potírejte podrážděné dásně. A věřte, nebo ne, tohle koření se osvědčilo i jako vynikající prostředek proti vráskám: 5 kousků hřebíčku přelijte šálkem vroucí vody a nechte 20 minut přikryté louhovat. Nálevem si pravidelně ráno a večer natírejte obličej.

V kuchyni se hřebíček používá na nakládání, do svařeného vína a čajů, masových, rybích i sladkých pokrmů, marmelád, povidel, omáček, nálevů, punče nebo likérů. Jeho vůně vynikne nejlépe v kombinaci se zvěřinou či medem.

Koriandr – tip na dobré zažívání

Semínka s jemně nasládlou chutí a vůní připomínající pomerančovou kůru přijdou vhod nejen během vánočního pečení. Obalená cukrem se v minulosti často užívala proti bolestem břicha. Později se skutečně potvrdilo, že obsažené silice působí proti škodlivým bakteriím v zažívacím traktu, povzbuzují trávení, odstraňují nadýmání, mírní žaludeční křeče a pomáhají proti překyselení. Žvýkání semen zbavuje nepříjemného zápachu z úst. Koriandr je však výborný i při migréně, astmatu a průjmových onemocněních a má velmi silné dezinfekční účinky (dříve se používal při otravách z potravin). Je nezbytnou složkou v kari a tzv. masalách (indické kořenící směsi). Čerstvé listy jsou vynikající do omáček, pikantních pokrmů a salátových dresinků a používají se při nakládání hub a zeleniny (hlavně řepy a zelí).

Badyán – nelítostný ničitel virů

Půvabné koření ve tvaru hvězdiček se v poslední době stalo velmi populární, neboť slouží jako přírodní surovina pro výrobu známého léku proti virovým onemocněním Tamiflu (díky obsažené účinné látce oseltamivir). Působí rovněž jako velmi silný antioxidant (zamezuje řádění volných radikálů), ulevuje od kašle a zažívacích potíží. Po čaji z badyánu se vám také bude lépe usínat a badyánový olej vám uleví od případných revmatických bolestí. 

Badyán se přidává do ovocných salátů, svařeného vína, grogu, čajů, omáček, likérů, lívanců, koláčků, k rybám, do pudinků, džemů a želé. Jeho výrazná chuť perfektně doladí zvěřinu a jiné tmavé maso. Oblibě se těší i slivovice s příměsí badyánu.

Vanilka – recept na vášeň i pohodu

Oblíbené aromatické koření uklidňuje, tlumí úzkost a napětí a pomáhá proti nespavosti. Pili jste už vanilkový čaj? Do 250 ml vroucí vody vložte kousek vanilkového lusku, očištěnou kůru z menšího pomeranče, 2 kusy hřebíčku a vše povařte. Přeceďte do konvičky s černým čajem. Vanilkové aroma a chuť vyvolává všeobecný pocit blaha, posiluje srdce, zahání únavu, pomáhá zlepšit schopnost se soustředit a zvládat stres. Svými účinky vanilka zlepšuje chuť k jídlu, podporuje trávení, mírní těhotenskou nevolnost, a dokonce se osvědčila jako afrodiziakum.

V kuchyni se používá jako přísada do sladkých jídel, především moučníků, cukroví, krémů a nákypů. Výborně se snoubí s vůní kávy a své využití našla dokonce i ve slané kuchyni, kde se používá vanilková sůl zejména v kombinaci s plody moře.

Tak ŠŤASTNÉ A VOŇAVÉ!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1