Vitaminy se dělí na ty rozpustné ve vodě: vitaminy skupiny B a vitamin C. A na vitaminy rozpustné v tucích: A, D, E a K. U vitaminů rozpustných ve vodě se preferuje jejich užívání několikrát denně v menších dávkách nebo užití přípravků s prodlouženým uvolňováním, nespotřebované množství se z těla zpravidla vyloučí močí. Vitaminy rozpustné v tucích lze užít jednou denně či jednou za týden, protože tyto vitaminy se v těle ukládají v tukové tkáni. Právě kvůli tomuto ukládání je důležité nepřekračovat doporučené dávkování, protože hrozí vyšší riziko hypervitaminózy. Většinu vitaminů je vhodné užívat po jídle, vitaminy A, D, E nebo K ideálně zároveň s tučným jídlem.
Měl by se užívat nalačno, protože se tak lépe a rychleji vstřebává. Při potížích trávicího ústrojí ho lze užít i po jídle, obzvlášť pokud se jedná o vyšší dávky. Tak jako vápník nebo železo může i hořčík ovlivnit vstřebávání některých léků - například hormonů štítné žlázy nebo některých antibiotik. Při vyšších dávkách může hořčík u citlivých jedinců působit projímavě. Poraďte se o užívání s lékárníkem a pamatujte, že hořčík se nikdy nemá zapíjet mlékem.
V souvislosti s pandemií se o něm mluví hlavně jako o podpoře imunitního systému. Užívá se nalačno, při zažívacích potížích ho lze brát i s jídlem. Je potřeba dodržovat rozestup alespoň dvě hodiny od léčiv a doplňků stravy, které mohou obsahovat vícemocné ionty (například vápník, hořčík, železo) a snižovat tak vstřebávání zinku.
Je vhodné užívat v kombinaci s vitaminem D, zajistí se tak jeho správné ukládání do kostí. Užívání vápníku je ideální večer a nesmí se zapomínat na dostatečné zapití. Tak jako u hořčíku by měl být alespoň dvě až tři hodiny rozestup jeho užití od dávky některých antibiotik, či léků na štítnou žlázu.
Doplněk stravy se železem by se měl brát půl hodiny před jídlem, nebo dvě hodiny po jídle. Vhodné je zapít ovocnou šťávou či džusem. Naopak by se železo nemělo zapíjet kávou či černým čajem. Dobré je kombinovat jeho užívání s vitaminem C, který napomáhá vstřebávání železa.
Určitě si je berte na začátku jídla a nezapíjejte je příliš teplým ani studeným nápojem. Když probiotika užíváte v době léčby s antibiotiky, je potřeba dodržet rozestup dvě až tři hodiny od spolknutí antibiotických tablet.
Doporučují se užívat po jídle s obsahem tuku, jednak pro lepší vstřebání, a také pro snížení rizika zažívacích potíží. Pozor na kombinace s léky na ředění krve, vyšší dávky omega-3 mastných kyselin mohou jejich účinek narušit. U citlivých jedinců mohou zejména zpočátku užívání působit projímavě.
Více se o prospěšnosti vitaminů a minerálů pro naše tělo dozvíte v předchozích článcích:
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com