Skryté nebezpečí: Meningokok

Skryté nebezpečí: Meningokok

Šíří se nenápadně, vzduchem. Oproti rýmě či chřipce však může mít fatální důsledky. Invazivní meningokoková onemocnění patří mezi nejrychleji probíhající infekční nemoci. V loňském roce postihlo v České republice 56 osob a 3 lidé na ni zemřeli. Jak se před touto nemocí chránit?

Rychlý průběh s drastickými důsledky

Původcem meningokokového onemocnění je bakterie Neisseria meningitidis, kterou se lze jednoduše nakazit kapénkovou infekcí. Na první pohled se může zdát, že počet nakažených osob v České republice není vysoký. Ve světě se však jedná už o číslo kolem půl milionu lidí ročně a ohrožení tedy číhá na všechny, kdo cestují. Navíc, pokud se nemoc rozvine, mohou být důsledky velmi vážné, a to navzdory včasnému zásahu lékařů:

  • zjizvení kůže
  • amputace končetin
  • poruchy zraku či sluchu vedoucí ke slepotě nebo hluchotě
  • poruchy duševních či motorických dovedností, někdy i mentální retardace
  • celkově horší kvalita života (oslabené orgány, např. ledviny, rozvinutí epilepsie)

Alarmujícím číslem také je skutečnost, že až 1 z 10 lidí na meningokokovou infekci zemře a 2 lidé z 10 mají trvalé následky! Nejčastěji se tato nemoc projevuje jako zánět mozkových blan (meningitida) a nebo otrava krve (sepse).

Meningitida ohrožuje zejména děti a mladé lidi

Mezi nejohroženější skupinu patří děti do čtyř let a mladí lidé od 13 do 25 let. Onemocnění si však nevybírá, proto nejsou výjimkou nemocní v jiném věkovém rozpětí. Základními faktory, které nebezpečí infekce zesilují zejména u mladých lidí jsou:

  • oslabený imunitní systém spolu s narušenými sliznicemi nosohltanu (opakované rýmy)
  • pobyt na přelidněných místech (festivaly, koncerty, kluby, internátní školy, škola)
  • kouření a pobyt v zakouřeném prostředí
  • cestování včetně pobytu v klimatizovaných budovách
  • líbání
  • nedostatek spánku

Nepodceňujte příznaky. Čas rozhoduje

Vstupní branou infekce jsou právě sliznice nosohltanu. Nástup nemoci se tak může velmi podobat viróze, což komplikuje diagnózu i samotným lékařům. Dokonce i krevní obraz může být v počátečních chvílích vychýlen z normálu jen nepatrně. „Že se jedná o meningokoka, lze poznat většinou až když se objeví projevy na kůži, organismus už je zaplavený bakterií a pacientovi jde o život,“ říká MUDr. Hana Roháčová, Ph.D., primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice na Bulovce. Léčba probíhá antibiotiky, avšak záleží na stavu pacienta, zda boj s bakterií zvládne.

Velkým rizikem jsou tzv. bezpříznakoví nosiči, kterých je v populaci napříč věkovými skupinami přibližně 10 % (u osob kolem 19 let je toto číslo dokonce 24 %). Ti jsou nebezpeční zejména pro své mladší sourozence nebo oslabené jedince.

Jak na prevenci

Kromě zdravého životního stylu a minimalizace rizikových faktorů je jedinou účinnou prevencí očkování. Jedná se o kombinaci dvou vakcín, které pokryjí nejčastěji se vyskytující séroskupiny meningokoka. Načasování je však vhodné konzultovat vždy s lékařem. Proč se nad tímto nepovinným očkováním zamyslet? Jak říká MUDr. Pavla Křížová, CSc., vedoucí Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy Centra epidemiologie a mikrobiologie SZÚ: „Přestože u nás infekční meningokoková onemocnění nezpůsobují vysokou nemocnost, je prevence očkováním velmi žádoucí vzhledem k vysoké smrtnosti a vysokému procentu celoživotních devastujících následků, které změní život nejen přeživšího pacienta, ale i jeho rodiny.“

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1