Jak má vypadat správná intimní hygiena?

Jak má vypadat správná intimní hygiena?

Svědění či pálení v oblasti intimních partií je velmi nepříjemným problémem, který není radno podceňovat. Navíc jde o choulostivý problémy, který neradi řešíme u lékaře. Pokud však budeme dodržovat základní pravidla intimní hygieny, je možné se jim relativně snadno vyhnout. Vhodnými hygienickými návyky tak přispíváme nejen k celkovému zdraví, ale také psychické pohodě. Jaké jsou nejčastější chyby, kterých se při intimní hygieně dopouštíme?

Na mýdlo zapomeňte 


Nejčastější chybou, se kterou se v oblasti intimní hygieny setkáváme, je používání nevhodných mycích prostředků. Pochva má přirozeně kyselé pH o hodnotě přibližně 3,5, které je nutné podporovat. Na mýdlo, ale i klasické a parfemované sprchové gely proto zapomeňte. Vhodné je podpořit výskyt přirozených bakterií probiotiky určenými pro vaginální mikroflóru. Skvělé jsou mycí prostředky pro intimní hygienu, které obsahují měsíček lékařský nebo kyselinu mléčnou, ale vždy volíme přípravky bez parfemace. Muži by měli zapomenout na mycí gely 3v1 a rovněž zvolit přípravek určený na intimní hygienu. Hygiena by měla probíhat důkladně a muži by neměli zapomínat na oblast okolo předkožky. Ideálním prostředím pro množení bakterií je intimní ochlupení. Samotné omývání by nemělo probíhat příliš málo, ale ani příliš často. Přizpůsobte ho tedy vašemu dennímu programu. Hygiena by však vždy měla probíhat po sportu, před a po sexuálním styku. Pozor je také třeba dávat na mycí houby a žínky, které mohou být nosičem bakterií nebo způsobit na jemné kůži drobná poranění.

Spodní prádlo nejlépe bavlněné 


Vlhké a teplé prostředí je pro množení bakterií a kvasinek optimální. Důležité je vyvarovat se nošení vlhkého či dokonce mokrého spodního prádla. Materiály je lépe volit přírodní, ideálně bavlnu. Důležitý je také střih prádla. Nemělo by být příliš těsné. Příliš upnuté spodní prádlo či tanga u žen můžou zapříčinit snazší přenos bakterií z konečníku k močovým cestám a vagíně. Mužům může nevhodně zvolené prádlo způsobit dokonce i problémy s plodností, neboť přílišná teplota v oblasti varlat má negativní vliv na spermie. Po toaletě je nutné intimní partie dostatečně osušit a zároveň dodržet správný směr otírání, aby se zabránilo přenosu bakterií. Řitní otvor otíráme směrem ven, od pochvy, a používáme k tomu jemný neparfemovaný toaletní papír. Během menstruace je nutné nezapomínat na zvýšenou frekvenci intimní hygieny. Omytí vulvy během menstruace by mělo probíhat dvakrát denně. Nesmíme zapomínat na dostatečně častou výměnu menstruačních pomůcek, která by měla probíhat maximálně každé 4 hodiny. Některé ženy preferují používání menstruačního kalíšku, který zůstává po každém vyvaření sterilní.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1