Zdraví pod lupou: Unavené nadledvinky

Zdraví pod lupou: Unavené nadledvinky

Malé nenápadné endokrinní žlázy, které se nachází na vrchní části ledvin, bývají často neprávem opomíjeny, ačkoli z hlediska celkového zdraví jsou naprosto zásadní. Produkují totiž 48 různých druhů hormonů a stimulují svalový a nervový systém. Přesto až 80 procent lidí trápí v dnešní době adrenální únava způsobená oslabením činnosti nadledvinek. Příčinou je chronický stres.

Faktem je, že stresu se v dnešní době nevyhne nikdo z nás. Nejde však o to snažit se jej zcela eliminovat. Tělo nemá problém vypořádat se s akutním či krátkodobým stresem, naopak má v tomto ohledu k dispozici velmi účinné mechanismy, což jsou právě hormony vylučované nadledvinkami, zejména pak kortizol, adrenalin a noradrenalin. Problém nastává ve chvíli, kdy stres přetrvává dlouhou dobu, kdy nás v podstatě už ani neopouští, kdy jej začínáme vnímat jako něco normálního.

Kolotoč, z něhož nejde vystoupit

V dnešní hektické době spousta lidí zažívá stres ihned po probuzení, když si uvědomí, kolik mají před sebou úkolů a povinností. Celý následující den pak tráví ve stavu napětí a večer nemohou usnout kvůli dotěrným myšlenkám, které se jim honí hlavou. Najdou se i tací, kteří se stresují dokonce i ve spánku, kdy jim do snů vstupují nesplněné uzávěrky, neshody se šéfem, kupící se resty… Jinými slovy, tito lidé permanentně žijí ve „stavu ohrožení“ a pumpují do krve stresové hormony. Ale ani lidské tělo, jakkoli je dokonalé, nefunguje v tomto směru jako bezedný rezervoár, a tak se naše nadledvinky časem opotřebují, což vede ke stavu označovanému jako adrenální únava.

Ranní únava a neklidný spánek

Možná si říkáte, že tohle rozhodně není váš případ, vždyť vás přece vůbec nic nebolí. Bolest však nepatří mezi typické příznaky unavených nadledvinek. Ty vypadají docela jinak. Pojďme se teď podívat na ty nejčastější.

Budíte se každé ráno vyčerpaní a bez energie, přestože jste šli brzo spát? Tenhle symptom bývá nejtypičtější a mohou k němu vést dva různé důvody. V první fázi adrenální únavy nadledvinky produkují velké množství adrenalinu a kortizolu, což vede k narušení přirozených biorytmů, takže můžete spát klidně i deset hodin, ale váš spánek bude neklidný a ve finále si nijak zvlášť neodpočinete. V pokročilé fázi adrenální únavy bývá příčinou ranní ospalosti nižší hladina kortizolu a po ránu také výrazně nižší hladina krevního cukru.

Podrážděnost a nezdravé chutě

Chronicky unavené nadledvinky oslabují rovněž činnost imunitního systému. Kortizol má totiž protizánětlivé účinky, a tím významně podporuje obranyschopnost organismu. To však pouze pod podmínkou, že je ho v těle dostatek. Nízké hladiny stresových hormonů logicky snižují také odolnost vůči napětí a stresovým situacím, ve kterých pak často reagujeme podrážděním, úzkostí, nebo naopak naprostou apatií (protože už zkrátka nemáme sílu cokoli řešit).

Mezi časté příznaky adrenální únavy patří i neovladatelné chutě na slané nebo sladké potraviny. Důvod je nasnadě. Tělo při stresu využívá sodík, který mu pak chybí. Proto prahne po slaných jídlech, aby tento deficit dohnalo. Chuť na sladké zase souvisí se sníženou hladinou cukru v krvi, kdy by dal člověk cokoli za to, aby se mohl zakousnout do koblihy, sušenky nebo čokolády.

Kruhy pod očima a snížené libido

Z dalších obvyklých příznaků, jimiž se mohou ozývat vyčerpané nadledvinky, uveďme například zvýšenou citlivost na sluneční světlo, časté odpolední krize, které máme tendenci řešit různými  stimulanty, snížená chuť k jídlu po ránu a během dopoledne, ale také nízký krevní tlak, závratě, tmavé kruhy pod očima, suchá kůže, dušnost, špatné zažívání, syndrom dráždivého tračníku se zácpou, časté nutkání na malou, padání vlasů, snížená chuť na sex, silná únava po tělesné námaze, přibývání na váze. Sečteno a podtrženo, je to celkem dost, co by nás mělo varovat. Jenže co s tím?

Zkuste adaptogeny a „céčko“

Posílit činnost nadledvinek a lépe zvládat stres nám mohou pomoct například bylinky ze skupiny tzv. adaptogenů. To jsou rostliny obsahující látky, které pomáhají tělu lépe reagovat na stres a obnovit narušenou rovnováhu. Zvyšují fyzickou odolnost a fungují jako ochranný štít před akutním i chronickým stresem. Mezi nejznámější přírodní adaptogeny patří ženšen, ashwagandha (která bývá často označována jako indický ženšen), rozchodnice růžová, bazalka posvátná, kořen lékořice nebo maca peruánská. Extrakty z těchto bylin jsou k mání v podobě různých výživových doplňků.

Proti únavě nadledvinek se dá bojovat i vhodnou stravou. Zařaďte do jídelníčku klíčky, chřest, lesní borůvky, maliny a ostružiny (i mražené), banány, česnek, brokolici, batáty, avokádo, kapustu, římský salát, řapíkatý celer, datle a červená jablka. Naprosto zásadní je při únavě nadledvinek dostatečný příjem vitaminu C (nejvíc ho najdete v šípkách a rakytníku). Vyhýbejte se nadměrnému množství stimulantů (káva, energetické nápoje) a omezte příjem živočišných bílkovin.

Přidejte do jídelníčku omega 3

Ke zmírnění příznaků adrenální únavy výrazně přispívají také omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které nadledvinky nutně potřebují k tomu, aby mohly správně fungovat. Tyto látky si však naše tělo nedokáže samo vytvořit, proto je nutné dodat mu je prostřednictvím stravy. Přirozeným zdrojem omega 3 jsou hlavně tučné mořské ryby (losos, makrela, sleď, sardinky), ale třeba také kapr. Dobrým zdrojem jsou rovněž různá olejnatá semínka či ořechy. Dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin vám zajistí i kvalitní výživové doplňky, které lze volně zakoupit v lékárnách.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1