Omega 3: Co všechno ještě může vypadat jako infarkt?

Omega 3: Co všechno ještě může vypadat jako infarkt?

Bolest na hrudi, pocit nedostatku vzduchu, nepravidelný srdeční tep, úzkost. Těmito příznaky zpravidla popisují lidé blížící se infarkt myokardu. Za projevy ale mohou stát nemoci jako syndrom zlomeného srdce nebo panická ataka. Poznáte rozdíl?

Signály jsou podobné, příčina leží někde jinde

Srdeční infarkt je ischemická choroba, ke které dochází při náhlém přerušení krevního zásobení srdce. Za hlavní důvod se považuje dlouhodobé ukládání cholesterolu v tepně, která se tak dlouho ucpává, až se jednoho dne zcela uzavře. Vysoká hladina cholesterolu často spojená s vysokým tlakem a cukrovkou 2. typu bývá důsledkem nezdravého životního stylu. Nepravidelný jídelníček, nevyvážená strava, nedostatek pohybu, chronický stres jsou notoricky známé příčiny. Pokud se přidá kouření a častější konzumace alkoholu, je infarkt otázkou času.

Infarkt: Jak mu předejít?

Srdce je sval, který pracuje neustále bez jediné pauzy a za den se stáhne asi 115 000. Pro zdravé a silné srdce je důležitý odpovídající pohyb, vyvážený jídelníček a také konzumace potravin, které mu svědčí. Výborné jsou potraviny bohaté na omega 3 mastné kyseliny, které si tělo samo nedokáže vytvořit. Jejich zvýšený příjem je velmi důležitý, protože se významně uplatňují v prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění a diabetu druhého typu. Podporují také mozkové funkce, zejména paměť, schopnost učit, ovlivňují jeho vývoj a mentální zdraví. V poslední době se stále více skloňuje pozitivní vliv omega 3 mastných kyselin na imunitu a jejich schopnost snížit produkci molekul a látek spojených se záněty. Výrazným zdrojem jsou ryby, proto by měly být na talíři dvakrát týdně. Zanedbávání péče o svoje tělo a špatný životní styl mohou vést k tomu, že se jednoho dne objeví bolest za hrudní kostí, dostaví se dušnost a srdce vypoví služby.

Zlomené srdce

Podobné příznaky však mohou přepadnout i lidi, kteří mohou žít zdravě a jejich cévy mohou být v pořádku. Tzv. syndrom zlomeného srdce není jen pojem z románů, ale skutečný medicínský termín. Jde o poruchu srdečního svalu vyvolanou náhlým citovým traumatem. Náhlý rozchod, úmrtí i nešťastná láska mohou přivodit skutečné srdeční problémy. Symptomy jsou stejné jako u infarktu a také postižení hledají okamžitou lékařskou pomoc. Enzymatické testy stejně jako EKG ale na infarkt neukazují. Prameny uvádějí, že za projevy může nárůst stresových hormonů v důsledku špatné zprávy, což způsobí dočasné oslabení srdečního svalu. Syndromem zlomeného srdce trpí častěji ženy.

Panická ataka

Ženy jsou také náchylnější k panickému záchvatu, a to až dvakrát častěji než muži. Ataka je vyvrcholení vnitřního neklidu, úzkosti a intenzivního strachu, který nemá žádnou zjevnou příčinu. Projevuje se obdobně jako přicházející infarkt. Postižený cítí tlak na hrudi, silné bušení srdce, návaly horka či chladu, je mu nevolno, zvyšuje se krevní tlak. Zkrátka vše, co by se normálně přisuzovalo infarktu. První panický záchvat přichází obvykle mezi 15. a 24. rokem. U někoho se v průběhu života opakuje, někdo ho zažije jen jednou. Příchod záchvatu nejde předvídat, protože na rozdíl od syndromu zlomeného srdce nejde o reakci na konkrétní stresovou událost. Ani to není důsledek dlouhodobé špatné životosprávy, jako to bývá u srdečního infarktu. Ať už se srdce rozbuší z jakéhokoliv důvodu, to, co spojuje všechny nemoci, je stres.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1