Akutní stres: 3 věci, které vám pomohou najít klid v náročné situaci

Akutní stres: 3 věci, které vám pomohou najít klid v náročné situaci

Věděli jste, že stres pro nás může být nejen zlým pánem, ale také dobrým sluhou? Naučte se nad ním převzít kontrolu. Díky tomu zvládnete i složité situace s klidem, a navíc dokážete stres využít ve svůj prospěch.

Existují dva typy stresu

Na úvod trocha teorie. Možná už jste o tom slyšeli, pokud ne, pak vězte, že rozlišujeme dva typy stresu. Jeden z nich je pro nás dobrý – tzv. eustres. Objeví se ve chvíli, kdy cítíme radost, adrenalin, chuť zabojovat. Eustres je pro nás hnacím motorem, ale pouze pro danou situaci. Např. se těšíme na nějaký závod. Samozřejmě cítíme i napětí, zda to zvládneme. Ale adrenalin nám dává energii dát do závodu všechno. Po jeho skončení pocítíme euforii. Je důležité rozlišovat tento eustres a takzvaný distres.

Distres je opakem eustresu, je pro nás negativní. Hlavně proto, že může být doslova nekonečný. Už nenavazuje na situaci, kterou prožíváme v tomto okamžiku. Působí na nás dlouhodobě. Vlastně není lehké si přiznat, že naše trápení způsobuje právě stres. Cítíme se nervózně, roztěkaně, jako bychom nedokázali najít vnitřní klid. Můžeme mít strach, být podráždění a náladoví. Distres se projeví i na našem těle, např. zažívacími problémy, bolestmi hlavy a břicha, vyčerpáním.

Pravidlo č. 1: Své emoce si vybíráme

Připusťte si to a dovolte si vybrat své emoce! Pravdou je, že sami sebe většinou stavíme do role oběti. Pojmenování našich problémů může vypadat takto:

„Ta věc mě hrozně štve, jsem úplně vyčerpaný! Já přece ale nemůžu za to, že si na mě šéf zasedl a ke všemu se mi rozbilo auto! Život je fakt nespravedlivý a já jsem prostě smolař!“

To, jak se cítíme, svádíme na okolnosti. Ve skutečnosti je ale pouze na nás, jak zareagujeme. Může to totiž vypadat i tímto způsobem:

„Šéf si na mě zasedl a rozbilo se mi auto. Jediné, co se v tuhle chvíli dá dělat, je zavolat opraváře a s šéfem si promluvit, nebo jeho chování ignorovat. Vztek by mě jen vysílil, raději se zaměřím na něco, co mě baví, a zlepším si náladu.“

V akutní náročné situaci pomáhá stát se pouhým pozorovatelem. Pojmenujte, co se v tomto okamžiku děje, jako byste byli někdo, kdo se na vás dívá zvenčí. Jděte na to pomalu a vyberte si své emoce. Je přirozené plakat a smutek prožít. Stejně tak je přirozené tu věc prostě neřešit. Je dobré své emoce pojmenovat: cítíte strach, nebo je to jen vztek? Jde o touhu mít věci pod kontrolou, nebo je to obava z bezmoci? 

Pamatujte na to, že to, do čeho investujete energii, roste. Chcete živit svůj vztek a psychické vyčerpání tím, že si v hlavě budete neustále omílat situaci se šéfem? Nebo se místo toho zaměříte na věc, ve které jste fakt dobří a která vás těší?

Pravidlo č. 2: Prodýchejte to

Ale opravdu! Veškerou pozornost věnujte svému dechu. Pomalu a klidně se nadechujte do oblasti pod žebry. Pozorujte, jak se žebra rozpínají do stran, jak se pohybují záda a nafukuje bříško. Spodní část žeber obklopuje bránice – taková plachta či přepážka mezi hrudníkem a břišní dutinou. Vizualizujte si ji. Pokuste se docílit toho, aby se pomocí dechu roztáhla do všech stran. Pak pomalu pusou vydechujte, a vše opakujte.

Správné brániční dýchání není tak jednoduché, což je pro vás v akutní stresové situaci dobře. Dýchání odvede pozornost od toho, co se právě stalo. Nebojujte sami se sebou, věnujte se pár minut opravdu jen dýchání, protože to má na naši reakci na stres ohromně pozitivní vliv!

Pravidlo č. 3: Jděte spát

Jídlo a spánek je základ celého našeho zdraví! Jen během spánku se tělo a mozek regenerují. Pokud jsou tyto procesy narušeny kvůli tomu, že spíte málo nebo špatně, logicky nemůžete čekat, že zvládnete náročné období hravě. Spánek na stres funguje jako léčivá tabletka – čím víc spíte a kvalitnější spánek máte, tím odolnější vůči stresu jste.

A navíc – spánek vám poskytne časový odstup od toho, co se stalo. Naše reakce je naprosto jiná ve vypjatém okamžiku, a jiná po pár hodinách. Neutápějte se ve svých emocích, nepřiživujte je. Dejte si pauzu v podobě spánku a uvidíte, že pak budou věci mnohem jasnější.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1