Polévka je grunt, obzvlášť v zimě!

Polévka je grunt, obzvlášť v zimě!

Především v zimě potěší miska horké polévky, která po návratu z plískanic a mrazů krásně zahřeje. Když si ji uvaříte pořádně vydatnou, můžete ji mít jako hlavní chod k večeři či dokonce k obědu.

Zapomeňte na čirý vývar

V teplých měsících si většinou dopřáváme polévky lehčí, ať už zeleninové nebo čirý kuřecí vývar. V zimě je ale čas na polévky vydatnější, ideálně s luštěninami, zelím, těstovinami, masem či kouskem kvalitní uzeniny. Prostě taková polévka, ve které téměř stojí lžíce. Po takové rozhodně mít hlad nebudete a navíc tělu dodáte potřebné živiny i kalorie. Pokud jste větší jedlík, přikousněte kousek celozrnného pečiva.

Proč si dopřát polévku?

Je tu hned několik dobrých důvodů, proč si ji uvařit. Jednak patří jídlům, které si uvaříte za pár korun a jednak je její příprava docela rychlá. Navíc v zimě často zapomínáme na doplňování tekutin, protože nepociťujeme takovou žízeň jako v létě. Polévka je tedy skvělým zdrojem tekutin.

Talíř plný živin

Pokud si neuvaříte zrovna polévku z pytlíku, ale dáte si na vaření opravdu záležet, dodá vám polévka mnoho prospěšných látek. V luštěninách, kořenové zelenině či masu dopřejete svému tělu vlákninu, ale i minerály a vitamíny. Ideální je používat sezonní a místní potraviny, tak jako to dělali naši předci.

Jakou polévku si připravit?

Do zimní polévky můžete dát skoro všechno, co doma najdete: hrách, čočku, cizrnu, kořenovou zeleninu, sušené houby, zelí, brambory, maso či kroupy. Základem by měl být dobrý zeleninový či masový vývar. A pak už je jen na vás, jestli si dáte čočkovou, mrkvovou, bramboračku, boršč nebo třeba celerovou či rybí. Fantazii a chuti se meze nekladou.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1