Objevte zdravé účinky hub

Objevte zdravé účinky hub

Procházka po lese a čerstvém vzduchu pomáhá našemu zdraví i mysli. Člověk si v tom tichu pěkně protřídí myšlenky a ještě udělá něco pro své tělo. Zároveň trénujeme pozornost, kdy se musíme opravdu soustředit, abychom houbu našli. A to nejsou jediné zdraví prospěšné vlastnosti hub. Přečtěte si, co získáte při jejich konzumaci.

Při redukci váhy i na srdce

Tyto zázraky přírody nemají téměř žádné kalorie. Tvoří je z velké části voda. Jsou tak vhodné při hubnutí. Samozřejmě si z nich nemůžete udělat řízky, ale dáte si je na lehčí způsob, např. jako smaženici. Lišky (nebo také kuřátka) a hřiby mají nízký obsah sodíku a vyšší obsah draslíku. To znamená, že nezatěžují ledviny, pomáhají na vysoký tlak a prospíváte tím svému srdci.

Liška obecná je bohatým zdrojem vitaminu D, má specifické aroma a výbornou chuť. Díky tomu je vhodná do smetanových omáček, mléčných polévek nebo se nakládá do octa. Vyrobit si z ní můžete i kořenící prášek a nebo ji můžete zamrazit.

Kouzelná hlíva

Hlívu není vůbec těžké vypěstovat. Zvládnete to i vy doma. Roste od léta do zimy na kmenech listnatých stromů. Má řadu skvělých účinků: zvyšuje odolnost proti infekcím, příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu i tvorbu červených krvinek. Pomáhá při léčení zánětlivých onemocnění, virových či bakteriálních infekcí, hemeroidů, ekzémů atd. Avšak při velké konzumaci může způsobit zažívací potíže nebo mít projímavé účinky.

Pomocník při boji s rakovinou

Reishi nebo také lesklokorka lesklá je chorošovitá houba. Nikoho tak nepřekvapí, že roste na kořenech, pařezech nebo odumřelých kmenech dubů, habrů a dalších listnatých stromů. Obsahuje větší množství přírodních polysacharidů betaglukanů a skrze ně pomáhá posilovat imunitu. Skrývá v sobě i řadu dalších účinných látek, které působí jako antivirotikum a dokonce dokáže snížit růst rakovinotvorných buněk. Zmírňuje také následky chemoterapie.

Cizokrajná houba

Houževnatec jedlý, známější jako shiitake, pochází z jihovýchovní Asie, ale úspěšně se pěstuje již i v jiných koutech světa. Pozitivní účinky této houby jsou především ve schopnosti posilovat imunitní systém. Kromě toho zvládá také snižovat hladinu cholesterolu v krvi, pomáhat s žaludečními vředy, žlučovými kameny či cukrovkou. Obsahuje vitamíny D, B2 a B6, měď, zinek, mangan, selen atd. V naší kuchyni se zatím často nevyskytují. Najdeme je především v té asijské či japonské. Známé jsou např. v  polévce miso.

Zdravý guláš

Jaký jiný, než hlívový? Uvařený ho máte ani ne za hodinku a z hlavy už ho nikdy nedostanete.

Ingredience:

  • 200g nadrobno nakrájené cibule
  • 1 lžíce oleje nebo sádlo
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • chilli podle chuti
  • 1 podrcený stroužek česneku
  • 300 hlívy ústřičné - nakrájené na větší kusy
  • 0,5 l vývaru
  • sůl podle chuti
  • majoránka
  • 1 větší brambora - nastrouhaná

V hrnci rozpusťte sádlo, na něj dejte nakrájenou cibulku a restujte dozlatova. Přidejte koření a nechte ho rozvonět. Hlídejte, aby se nepřipálilo. Červená paprika by mohla zhořknout. Mírně opečte i česnek, aby se uvolnila jeho chuť. Přisypte nakrájenou hlívu a chvíli ji opékejte. Jakmile se vám bude zdát hlíva dostatečně orestovaná, přidejte vývar. Ten osolte (pokud není ještě dostatečně slaný) a pořádně promíchejte.

Ke směsi přidejte nastrouhanou bramboru a vařte dokud se úplně neztratí a guláš se nezahustí. Během toho by vám měly i houby krásně změknout. Pokud se vyvaří velké množství tekutiny, dolijte vývarem nebo vodou. Nakonec dochuťte majoránkou a jezte samostatně nebo s chlebem.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1