Při redukci váhy i na srdce
Tyto zázraky přírody nemají téměř žádné kalorie. Tvoří je z velké části voda. Jsou tak vhodné při hubnutí. Samozřejmě si z nich nemůžete udělat řízky, ale dáte si je na lehčí způsob, např. jako smaženici. Lišky (nebo také kuřátka) a hřiby mají nízký obsah sodíku a vyšší obsah draslíku. To znamená, že nezatěžují ledviny, pomáhají na vysoký tlak a prospíváte tím svému srdci.
Liška obecná je bohatým zdrojem vitaminu D, má specifické aroma a výbornou chuť. Díky tomu je vhodná do smetanových omáček, mléčných polévek nebo se nakládá do octa. Vyrobit si z ní můžete i kořenící prášek a nebo ji můžete zamrazit.
Kouzelná hlíva
Hlívu není vůbec těžké vypěstovat. Zvládnete to i vy doma. Roste od léta do zimy na kmenech listnatých stromů. Má řadu skvělých účinků: zvyšuje odolnost proti infekcím, příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu i tvorbu červených krvinek. Pomáhá při léčení zánětlivých onemocnění, virových či bakteriálních infekcí, hemeroidů, ekzémů atd. Avšak při velké konzumaci může způsobit zažívací potíže nebo mít projímavé účinky.
Pomocník při boji s rakovinou
Reishi nebo také lesklokorka lesklá je chorošovitá houba. Nikoho tak nepřekvapí, že roste na kořenech, pařezech nebo odumřelých kmenech dubů, habrů a dalších listnatých stromů. Obsahuje větší množství přírodních polysacharidů betaglukanů a skrze ně pomáhá posilovat imunitu. Skrývá v sobě i řadu dalších účinných látek, které působí jako antivirotikum a dokonce dokáže snížit růst rakovinotvorných buněk. Zmírňuje také následky chemoterapie.
Cizokrajná houba
Houževnatec jedlý, známější jako shiitake, pochází z jihovýchovní Asie, ale úspěšně se pěstuje již i v jiných koutech světa. Pozitivní účinky této houby jsou především ve schopnosti posilovat imunitní systém. Kromě toho zvládá také snižovat hladinu cholesterolu v krvi, pomáhat s žaludečními vředy, žlučovými kameny či cukrovkou. Obsahuje vitamíny D, B2 a B6, měď, zinek, mangan, selen atd. V naší kuchyni se zatím často nevyskytují. Najdeme je především v té asijské či japonské. Známé jsou např. v polévce miso.
Zdravý guláš
Jaký jiný, než hlívový? Uvařený ho máte ani ne za hodinku a z hlavy už ho nikdy nedostanete.
Ingredience:
V hrnci rozpusťte sádlo, na něj dejte nakrájenou cibulku a restujte dozlatova. Přidejte koření a nechte ho rozvonět. Hlídejte, aby se nepřipálilo. Červená paprika by mohla zhořknout. Mírně opečte i česnek, aby se uvolnila jeho chuť. Přisypte nakrájenou hlívu a chvíli ji opékejte. Jakmile se vám bude zdát hlíva dostatečně orestovaná, přidejte vývar. Ten osolte (pokud není ještě dostatečně slaný) a pořádně promíchejte.
Ke směsi přidejte nastrouhanou bramboru a vařte dokud se úplně neztratí a guláš se nezahustí. Během toho by vám měly i houby krásně změknout. Pokud se vyvaří velké množství tekutiny, dolijte vývarem nebo vodou. Nakonec dochuťte majoránkou a jezte samostatně nebo s chlebem.