Alergie u psů není výjimečná: Jak ji poznat a jak se jí zbavit?

Alergie u psů není výjimečná: Jak ji poznat a jak se jí zbavit?

Potravinové alergie trápí čím dál více lidí. Věděli jste ale, že taková potravinová alergie může pěkně potrápit i vašeho čtyřnohého mazlíčka? Pro psa sice toto onemocnění není smrtelné, faktem však zůstává, že není ničím příjemným. Jak ji u psa poznat? A jak se jí zbavit?

Alergií trpí každý šestý pes

Toto onemocnění se týká malých i velkých plemen a nejčastěji ho způsobuje určitá složka krmiva a následná nesprávná reakce imunitního systému. Problém mohou vyvolat obilniny nebo třeba špatně strávená bílkovina. A přestože jsou někteří vědci toho názoru, že mohou být alergie dědičné, jiní se kloní k názoru, že je na vině stále větší množství nevhodných látek v krmivu. A proto je třeba svému mazlíčkovi dopřát takové krmivo, které bude bez umělých barviv, konzervantů a jiných chemických přísad. I to je důvod, proč se mnoho lidí vrací ke „starým“ zvykům a přechází na krmení psa formou BARF. Ta je považována za nejpřirozenější formu stravy – syrové maso a doplňky.

Příznaky alergie u psa

Setkat se může majitel psa s těmito projevy:

  • Přehnané škrábání, okusování a lízáním se
  • Tření se o zem či zeď
  • Kýchání
  • Svědění uší a vyrážka v uších
  • Ztráta srsti
  • Průjem, zvracení, plynatost
  • Zanícená kůže

Projevit se může i více symptomů naráz. Šance, že se nejedná o alergii potravinovou, ale alergickou reakci na bleší kousnutí či dermatitidu, poznáte podle kožních projevů. Ať už se ale projeví jakýkoliv nepřirozený jev u vašeho mazlíčka, je vhodné podrobit ho testům na alergeny, které se provádí z krve.

Boj s potravinovou alergií u psa

Je-li diagnostikována dermatitida, je třeba léčbu řešit se svým veterinářem a nasadit speciální léky. Pokud se však bude jednat o alergii na potraviny, která se může projevit kdykoliv v průběhu let, je cesta k vyřešení problému poměrně snadná – změna stravy a přechod na speciální krmivo. V takovém případě se přechází na tzv. eliminační dietu.

Pozor na bílkoviny

Nejčastějším problémem a alergenem bývají u psů bílkoviny. Je vhodné první dva až tři měsíce striktně dodržovat tuto dietu a psovi dávat jen jeden druh bílkovin a sacharidů. Zakázané by měly být i všechny možné pamlsky a odměny. Jedině tak se po čase zjistí, zda-li tato forma stravování opravdu funguje. Dalšími problematickými surovinami mohou být obiloviny, kuřecí, vepřové nebo hovězí maso. V případě, že se přijde na zdroj příčiny, je vhodné nasadit hypoalergenní krmivo obsahující např. jehněčí, krůtí či králičí maso. Složení by mělo být spíše jednodušší a obsahující jen jeden druh bílkoviny (maso) a jeden druh sacharidů (proso, rýže…).

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1