Diabetes mellitus, neboli cukrovka, je onemocnění, kdy zjednodušeně řečeno náš organismus neumí správně hospodařit s cukry. Existuje několik typů cukrovky, přičemž nejobecněji se rozděluje na diabetes prvního a druhého typu. První je vrozený, kompenzuje se celoživotním podáváním inzulínu a ve většině případů se objevuje již v mladším věku. Druhý typ je naopak získaný, propuká obvykle po 40. roce života a je výsledkem našeho způsobu života (často se pojí s obezitou, nedostatkem pohybu a stresem). Léčba probíhá dietou, případně kombinací s léky. Není překvapením, že 90% všech diabetiků tvoří ti s druhou (získanou) formou. Každopádně u obou typů je důležitý jídelníček. Čemu by se měl diabetik vyhnout?
Umělá sladidla – Ač se tak může zdát, protože většina DIA výrobků tato sladidla obsahuje, nejsou nejen pro diabetiky zrovna vhodná. Při jejich konzumaci totiž tělo dostává jen prázdné kalorie a sladkou chuť. Organismus se tedy připraví na nával cukru, který se nedostaví. Naopak přichází o to větší chuť k jídlu.
Tučné sýry i masa – Především diabetes druhého typu se často pojí s obezitou a vysokým krevním tlakem. Z toho důvodu by jídelníček měl být spíše odlehčený. Týká se to například i velmi tučných jogurtů.
Pozor i na ovoce – I když ovoce patří do zdravého jídelníčku, diabetici by si měli dát pozor především na ty druhy, které obsahují hodně cukru. Jsou to například: fíky, datle, banány, ananas, kaki, hroznové víno a kandované ovoce.
Alkohol – Dát si jednou za čas skleničku suchého bílého vína není nic hrozného. Pozor si však dejte především na tvrdý alkohol, burčák, pivo či sladké víno. Všechny tyto druhy obsahují cukr a spoustu prázdných kalorií.
Pečivo – Samozřejmostí jsou sladké druhy pečiva, jako jsou například koblihy, záviny apod. Pohlídat byste si ale měli spotřebu i obyčejného pečiva, jako jsou rohlíky či chléb. Obsahují velké množství sacharidů, které jsou pro diabetickou dietu zásadní, protože se v organismu mění na cukry. Pozor si dejte i na celozrnné pečivo, které může být dobarvováno karamelem.
Přílohy – Koho by napadlo, že cukr obsahují i brambory, rýže, nebo třeba kuskus, bulgur, sója, luštěniny či quinoa. Také je proto potřeba si hlídat velikost porcí, respektive sacharidů.
Žádná potravina tak není zcela tabu, ale především diabetici si musí promyslet a naplánovat jídelníček na celý den, tak aby nedocházelo k přílišnému kolísání cukru v krvi. Záleží tak nejen na množství, ale i době, kdy danou potravinu sníte. Více než kde jinde tak zde platí, že jíst se má s rozumem.