Každý věk si žádá jiný jídelníček

Každý věk si žádá jiný jídelníček

Strava je základ života. Přesněji řečeno taková strava, která našemu tělu poskytne všechno, co momentálně potřebuje. V průběhu růstu, dospívání, stárnutí či různých specifických životních období, jako je těhotenství nebo menopauza, se totiž nároky organismu na příjem živin mění...

Nejjednodušší to mají kojenci, pro které je nejpřirozenějším zdrojem výživy mateřské mléko. Strava batolat a dětí v předškolním věku by měla respektovat zvýšené nutriční nároky na vývoj a růst. Děti v téhle době nejen rostou, ale také hodně sílí. Zvyšuje se podíl jejich svalové hmoty a tím pádem i potřeba kvalitních bílkovin, které by měly být v dětském jídelníčku zastoupeny v dostatečném množství. V žádném případě tedy neplatí, že batole či předškolák může jíst totéž, co běžně jedí dospělí, jak se, bohužel, řada rodičů mylně domnívá (viz častý obrázek dvouletého caparta v kočárku, kterak se krmí párkem a rohlíkem, čímž maminka jednoduše vyřeší večeři).

Školáci: pozor na sladkosti!

Také u dětí školního věku je důležité, aby strava byla pestrá a vyvážená, s dostatkem vitaminů a minerálů. A čeho by se školáci měli naopak vyvarovat? Sladkostem, které jsou plné cukru a často i nezdravých tuků, čímž zvyšují riziko obezity, cukrovky a zubního kazu. Děti by neměly jíst ani smažená jídla nebo uzeniny, které kromě přídatných látek obsahují také velké množství soli. O chipsech, solených oříšcích, tyčinkách a jiných „pochoutkách“ ani nemluvě. Hodně však záleží na rodičích, kteří do značné míry mohou ovlivnit stravovací návyky svého potomka.

Dospěláci: přizpůsobte příjem výdeji

Šidit na jídle bychom se neměli ani v dospělosti. Je zapotřebí dbát hlavně na kvalitu přijímané potravy, její vyvážené složení i to, aby odpovídala našemu životnímu rytmu a energetickému výdeji, chceme-li se vyhnout nejen různým zdravotním potížím, ale také nechtěným kilům. V období 30+ bychom měli zařazovat jídla bohatá na bílkoviny (luštěniny, libové maso, mléčné výrobky), hojnost ovoce, zeleniny a ořechů, z obilovin celozrnné produkty, například hnědou rýži.

Budoucí maminky: nejezte za dva

Říká se, že těhotná žena by měla jíst to, na co má chuť, a neměla by se omezovat, ani co se týče množství, vždyť jí přece za dva. Odborníci jsou však jiného názoru. Zvýšení energetického příjmu je v těhotenství žádoucí o pouhých 15 %. Získaný tuk se pak jen velmi obtížně shazuje a kilogramy navíc, které zůstávají, představují zbytečné zdravotní riziko. V jídelníčku by měly být v odpovídajícím poměru zastoupeny všechny složky potravy (bílkoviny, cukry, tuky), strava by měla být pestrá a chybět by neměly ani minerály – zejména vápník, který je nepostradatelný pro zdravé kosti a zuby, ale i pro správnou srážlivost krve a dostatečnou hladinu energie. Dále zinek, který podporuje proces buněčného dělení a syntézu DNA, což jsou procesy aktivní zejména v těhotenství, a v neposlední řadě hořčík. Ten je důležitý pro správnou činnost svalů (to, že vám chybí, poznáte i podle brnění či tuhnutí končetin) a pro správný přenos nervových impulzů v těle.

Čtyřicátníci: oželte sladkou tečku

Ve věku kolem 40 let zaskočí mnohé z nás nadváha. Důvod? Pracovní a rodinné povinnosti, nezdravá strava plná polotovarů a přirozené hormonální změny. Nutriční odborníci doporučují zařadit především dostatek zeleniny, méně sladké ovoce a dále luštěniny kvůli přísunu vlákniny. Kvalitní příjem bílkovin zajistí – kromě už zmíněných luštěnin – krůtí a libové červené maso a vejce. K pití se nejlépe hodí čistá voda a neslazené čaje. Pokud pravidelně sportujete, můžete si dopřát i větší množství celozrnného pečiva a celozrnných příloh. Úhlavním nepřítelem je však cholesterol. Vyvarujte se nasycených mastných kyselin, najdete je hlavně v živočišných tucích (sádlo, tučné maso, uzeniny, mléčné výrobky, průmyslově vyráběné polotovary, fast food) a tropických rostlinných tucích (kokosový, palmojádrový). Ještě horší pověst mají transmastné kyseliny, které dokážou hladinu cholesterolu v krvi zvýšit přímo raketovým tempem. Dáváte si sladkou tečku po obědě? Tak ji oželte, jestli chcete ulevit svému srdíčku. Cukrovinky, zákusky, jemné pečivo, ale i různé polevy –  to všechno je transmastnými kyselinami doslova nadupané.

Jídelníčku v tomto věku jsem se věnovali podrobněji v článku Čemu se po čtyřicítce vyhnout v jídle?

Ženy v přechodu: žádné polotovary!

Kolem padesátky se už většina žen potýká s menopauzou. Kvůli hormonálním změnám dochází k dalšímu zpomalení metabolismu a zároveň úbytku svalové hmoty. V tomto období je proto velmi důležité nejen sportovat, ale především změnit jídelníček. Nemá smysl mučit se přísným počítáním kalorií, ale zaměřit se na potraviny, které jsou kvalitní a bez úprav, tedy žádné polotovary a jídla z fast foodu (což ostatně platí pro každý věk). Vhodné je zařadit potraviny s obsahem fytoestrogenů, které napomáhají k obnovení hormonální nerovnováhy a přinášejí úlevu při potížích. Vyskytují se například v sóje a sójových produktech, bramborách, celozrnných obilovinách, červené řepě, zelených fazolkách, česneku, ředkvičkách, fazolích, mrkvi, granátových jablkách, datlích, kešu ořeších nebo lněných semínkách.

Šedesátníci: zařazujte bílkoviny

Také jídelníček šedesátníků má svá specifika. Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou stravy pro všechny věkové kategorie a pro seniory to platí dvojnásob. Jsou totiž základním stavebním prvkem našich svalů, kterých nyní kvapem ubývá. Množství bílkovin v těle přímo souvisí i s imunitou. Pokud je jich málo, člověk se každou chvíli potýká s nějakým infekčním onemocněním, trpí zvýšenou lámavostí kostí a má potíže se zuby. Součástí každodenní stravy by měla být také zelenina, a to i tepelně zpracovaná, a čerstvé ovoce. To vše doplňte komplexními sacharidy, jako je třeba quinoa, pohanka nebo ovesné vločky.

Starší senioři: nezapomínejte pít!

Říká se, že starší lidé už nemusí tolik pít. To je omyl! Senioři sice mají menší pocit žízně, to však neznamená, že jejich tělo nepotřebuje vodu. Právě naopak. Pokud je příjem tekutin snížený, dochází k dehydrataci, která se pak může projevovat bolestmi hlavy, zmateností, suchými rty, povadlou pletí, zácpou, ale i nebezpečnými výkyvy krevního tlaku nebo špatným krevním obrazem. Obecně platí, že člověk starší 65 let by měl denně vypít alespoň dva litry tekutin. Za nejvhodnější se považuje čistá voda, ředěné ovocné a zeleninové šťávy a bylinkové čaje. Myslete i na to, že černý čaj a káva odvodňují, proto s každým šálkem vypijte vždy jednu sklenici vody.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1