Jste bez energie? Vezměte si na pomoc stravu

Jste bez energie? Vezměte si na pomoc stravu

Máte klasické příznaky jarní únavy? Než sáhnete po chemických životabudičích, prověřte svůj jídelníček. Možná vám v něm chybí ty správné potraviny, nutné pro dobití baterek.

Málo vitaminů, málo světla, málo pohybu i chlad minulých měsíců způsobily, že jste spotřebovali vaši životní energii téměř do nuly. Dlouhé večery navíc svádějí k lenošení, konzumaci tučnější a sladší stravy, a leckdy i k hojnému popíjení alkoholu. O zdravé výživě to rozhodně není a přibývající kila nám berou tělesnou sílu. Je proto nejvyšší čas s tím něco udělat, ať má váš život zase trochu šťávu. Poradíme vám, co jíst. A mimochodem, bude to takové „dva v jednom“, protože více energie vás rozpohybuje a to souvisí následně s hubnutím.

Barvy na talíři

Opravdu čerstvou ze zahrádek sice k dispozici nemáme, ale i tak je její konzumace tisíckrát lepší než pojídání smažených či sladkých pokrmů a smetanových omáček. Kořenovou zeleninu jste si možná přeci jen uskladnili ve sklepě a kysané zelí je celoroční český evergreen plný vitamínu C. Dostatek tohoto vitamínu zůstává zachován také v čerstvě zmražené zelenině, připravujte si ji jako přílohu nebo v samostatných zeleninových pokrmech. K tomu občas sáhněte i po dovozové zelenině ze supermarketu. Květák a brokolice vám dodají i vitaminy skupiny B, špenát zase draslík. V obou případech podpoříte činnost nervové soustavy a mozku. Mozkové buňky chrání i lykopen, obsažený v rajčatech.

Rychlé nakopnutí

Pokud jde o čerstvost, má se to s ovocem podobně jako se zeleninou. Jablíčka ale zvládnou dlouhé uskladnění a přinášejí tělu spoustu užitečných látek. K tomu navíc obsahují vodu a vlákninu, které pomáhají zasytit. Občas si dopřejte supermarketové borůvky, jež mají hodně antioxidantů, citrusové plody či banán. Ten je sice dost výživný, ale dodává tělu řadu vitaminů a minerálů. Po jablkách je druhým nejčastěji konzumovaným ovocem na světě. Když se příště budete cítit naprosto bez energie, nakopnou vás rychlé cukry. Ty můžete získat mnohem zdravěji než v dortících a sladkostech právě kouskem sladkého ovoce.

Vločky nejen sněhové

Mozek nefunguje bez sacharidů. A jejich dobrým zdrojem jsou ovesné vločky. Díky spoustě vlákniny se energie z nich uvolňuje do těla postupně: mají takzvaný nízký glykemický index, což znamená, že na dlouho zasytí. Ve vločkách se nachází esenciální aminokyselina tryptofan, z níž si tělo vytváří serotonin. To je přenašeč nervových vzruchů, který zajišťuje, abychom netrpěli úzkostmi a neměli deprese. Přínosem jsou ve vločkách obsažené vitamíny skupiny B, důležité pro dobrou paměť i pro regeneraci nervů.

Jako pro veverku

Nejen malí lesní hlodavci by si měli pochutnávat na oříšcích. V ořeších a semínkách se nachází spousta zdravých rostlinných tuků. Ty jsou nezbytné pro fungování mozku či srdečně cévní soustavy. Když vám bude dobře pracovat srdce a hlava, energie se vrátí coby dup. K nejzdravějším oříškům patří mandle a vlašské ořechy, pozor si naopak dejte na arašídy. Ty ve skutečnosti patří mezi luštěniny a jejich tuky nejsou zdaleka tak kvalitní.

Mořské dobroty

Řeč teď není o darech moře, ale o tučných mořských rybách. Obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, důležité pro uchování dobré nálady, správnou činnost srdce i mozku i pro prevenci aterosklerózy.  Máme jich nedostatek, protože prostě ryby jíme strašně málo – podle posledních statistik jen polovinu množství, které se průměrně konzumuje v Evropě a jen čtvrtinu celosvětového průměru. Dávejte si porci ryby dvakrát týdně nebo sáhněte po doplňku stravy.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1