Málo vitaminů, málo světla, málo pohybu i chlad minulých měsíců způsobily, že jste spotřebovali vaši životní energii téměř do nuly. Dlouhé večery navíc svádějí k lenošení, konzumaci tučnější a sladší stravy, a leckdy i k hojnému popíjení alkoholu. O zdravé výživě to rozhodně není a přibývající kila nám berou tělesnou sílu. Je proto nejvyšší čas s tím něco udělat, ať má váš život zase trochu šťávu. Poradíme vám, co jíst. A mimochodem, bude to takové „dva v jednom“, protože více energie vás rozpohybuje a to souvisí následně s hubnutím.
Opravdu čerstvou ze zahrádek sice k dispozici nemáme, ale i tak je její konzumace tisíckrát lepší než pojídání smažených či sladkých pokrmů a smetanových omáček. Kořenovou zeleninu jste si možná přeci jen uskladnili ve sklepě a kysané zelí je celoroční český evergreen plný vitamínu C. Dostatek tohoto vitamínu zůstává zachován také v čerstvě zmražené zelenině, připravujte si ji jako přílohu nebo v samostatných zeleninových pokrmech. K tomu občas sáhněte i po dovozové zelenině ze supermarketu. Květák a brokolice vám dodají i vitaminy skupiny B, špenát zase draslík. V obou případech podpoříte činnost nervové soustavy a mozku. Mozkové buňky chrání i lykopen, obsažený v rajčatech.
Pokud jde o čerstvost, má se to s ovocem podobně jako se zeleninou. Jablíčka ale zvládnou dlouhé uskladnění a přinášejí tělu spoustu užitečných látek. K tomu navíc obsahují vodu a vlákninu, které pomáhají zasytit. Občas si dopřejte supermarketové borůvky, jež mají hodně antioxidantů, citrusové plody či banán. Ten je sice dost výživný, ale dodává tělu řadu vitaminů a minerálů. Po jablkách je druhým nejčastěji konzumovaným ovocem na světě. Když se příště budete cítit naprosto bez energie, nakopnou vás rychlé cukry. Ty můžete získat mnohem zdravěji než v dortících a sladkostech právě kouskem sladkého ovoce.
Mozek nefunguje bez sacharidů. A jejich dobrým zdrojem jsou ovesné vločky. Díky spoustě vlákniny se energie z nich uvolňuje do těla postupně: mají takzvaný nízký glykemický index, což znamená, že na dlouho zasytí. Ve vločkách se nachází esenciální aminokyselina tryptofan, z níž si tělo vytváří serotonin. To je přenašeč nervových vzruchů, který zajišťuje, abychom netrpěli úzkostmi a neměli deprese. Přínosem jsou ve vločkách obsažené vitamíny skupiny B, důležité pro dobrou paměť i pro regeneraci nervů.
Nejen malí lesní hlodavci by si měli pochutnávat na oříšcích. V ořeších a semínkách se nachází spousta zdravých rostlinných tuků. Ty jsou nezbytné pro fungování mozku či srdečně cévní soustavy. Když vám bude dobře pracovat srdce a hlava, energie se vrátí coby dup. K nejzdravějším oříškům patří mandle a vlašské ořechy, pozor si naopak dejte na arašídy. Ty ve skutečnosti patří mezi luštěniny a jejich tuky nejsou zdaleka tak kvalitní.
Řeč teď není o darech moře, ale o tučných mořských rybách. Obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, důležité pro uchování dobré nálady, správnou činnost srdce i mozku i pro prevenci aterosklerózy. Máme jich nedostatek, protože prostě ryby jíme strašně málo – podle posledních statistik jen polovinu množství, které se průměrně konzumuje v Evropě a jen čtvrtinu celosvětového průměru. Dávejte si porci ryby dvakrát týdně nebo sáhněte po doplňku stravy.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com