5 lehkých letních obědů

5 lehkých letních obědů

Kdo by měl v horkých dnech chuť na něco těžkého a ještě stát hodiny u plotny. Lepší je zvolit takové jídlo, které vám dodá energii, nezatěžuje a ještě je plné vitamínů a dalších prospěšných látek. A co rychlého a dobrého si uvařit?

1. Svěží tortilly

Ingredience:

  • 1 kuřecí prso,
  • červená paprika,
  • hrst sterilované kukuřice,
  • rajče,
  • 2 tortilly,
  • olej,
  • koření dle chuti (pepř, sůl, chilli, římský kmín), čerstvý koriandr,
  • 50 g sýra (eidam, chedar – co máte rádi) 

Postup:

Maso nakrájejte na malé kousky, nasolte, opepřete a pak orestujte na oleji. Přidejte zeleninu a nechte, aby pustila šťávu, případně můžete přidal lžíci rajského protlaku a dochuťte kořením. Do jiné čisté pánve mezitím vložte tortillu, aby se ohřála. Na jednu její půlku vložte sýr, na to masovou směs a čerstvý koriandr. Pak už stačí jen přehnout a podávat.

2. Klasický Club sandwich

Ingredience:

  • 3 plátky toustového chleba,
  • dva plátky ledového salátu,
  • kuřecí nebo krůtí pečené maso (třeba co zbylo z nedělního oběda),
  • dva plátky slaniny,
  • vejce uvařené natvrdo (jestliže umíte, ještě lepší je zastřené),
  • dva plátky sýru chedar,
  • majonéza

Postup:

Toustový chléb si opečte, po vychladnutí natřete majonézou. Opečte si rovněž i plátky slaniny. A pak už stačí jen vrstvit – salát, sýr, slanina, maso, vejce – mezi náplň patří ještě jeden plátek toustového chleba. Na závěr odkrojte kůrky a toust překrojte napůl. Aby vám držel pohromadě, zapíchněte si do něho špejli.

3. Salát s ovocem

Ingredience:

  • misku směsi listových salátů – polníček, rukola atd.,
  • 1 zralé avokádo,
  • 1 hrst bobulovitého ovoce (borůvky, maliny, ostružiny),
  • 1 sýr Cottage, l
  • žíce olivového oleje,
  • pepř, sůl a citronovou šťávu z jednoho citronu

Postup:

Ve větší míse smíchejte směs salátů, většinu ovoce, pokrájené avokádo a sýr Cottage. Salát si zalijte směsí citronové šťávy, olivového oleje a několika kousků rozmačkaných bobulí, například aromatických malin. Tím si salát pokapejte. Jestliže máte rádi ořechy či semínka, rozhodně se k tomuto salátu také hodí.

4. Cizrnové kari

Ingredience:

  • buď 1 plechovku nakládané cizrny, nebo misku dopředu namočené a poté uvařené cizrny,
  • 1 cibule,
  • 1 stroužek česneku,
  • 1 plechovku sekaných rajčat,
  • 1 plechovku kokosového mléka,
  • zhruba 2 cm nakrájeného zázvoru,
  • olej,
  • cukr
  • koření: lžička koriandru, 1 lžíce garam masala, 1 lžička římského kmínu, kurkuma, lžička chilli,
  • sůl

Postup:

Na olej dáme pokrájenou cibulku a maličko orestujeme. Poté přidáme vyjmenované koření, včetně zázvoru a česneku a necháme zhruba minutu až dvě rozvonět. Poté přidáme okapanou cizrnu, plechovku rajčat a chvíli necháme vařit. Poté vlijeme i kokosové mléko. Vaříme zhruba 30 minut na mírném ohni. Nakonec ještě dochutíme solí, případně i špetkou cukru, pokud jsou rajčata příliš kyselá a můžeme ozdobit čerstvým koriandrem. Podáváme s rýží.

5. Těstoviny s pórkem a citronem

Ingredience:

  • 1 větší pórek,
  • 2 omyté citrony,
  • 1 balíček těstovin (ideálně penne),
  • 200g sýra (gouda, eidam),
  • olivový olej,
  • sůl, pepř

Postup:

Těstoviny uvaříme dle návodu. Pórek pokrájíme na kolečka a smícháme s uvařenými těstovinami v nějaké zapékací misce. Pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a vmícháme i nastrouhaný sýr. Nakonec navrch poklademe na plátky nakrájený citron. Vše dáme péct zhruba na 30 při 180 stupních. Před podáváním je dobré citronové plátky na těstoviny vymačkat.

Další tipy můžete najít v článku 5 tipů na extra rychlý oběd nebo 5 tipů na neobvyklé saláty.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1