5 tipů na neobvyklé saláty

5 tipů na neobvyklé saláty

V horkých měsících máme chuť spíše než na klasické a těžké jídlo typu svíčková na nějaký lehký salát. Když navíc popustíte uzdu fantazii, můžete i z obyčejné zeleniny a dalších ingrediencí vykouzlit sváteční oběd.

Zkuste to s červenou řepou, špenátem a grepem

Budete potřebovat:

Červenou řepu, čerstvý listový špenát, jeden menší grep, mungo fazolky, olivový olej, pepř a sůl na dochucení

Postup:

Červenou řepu chvíli povaříme nebo upečeme v troubě, aby byla měkká. Pak jí oloupeme a nakrájíme na nudličky, přidáme lístky špenátu. Grep oloupeme a vykrájíme dílky tak, abychom měli čistou dužinu. Smícháme s řepu a špenátem, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a na ozdobu můžeme posypat mungo fazolkami.

Bramborový salát úplně jinak

Budete potřebovat:

Dvě hrsti nových brambor, kuřecí prso, polníček, zelené fazolové lusky, olivový olej, dvě vařená vejce, máslo, sůl, pepř

Postup:

Kuřecí maso očistíme, nasolíme a opečeme na pánvi. Brambory uvaříme a nakrájíme na kousky, poté je rovněž osmahneme ve výpeku na pánvi. Můžeme přidat trochu másla pro chuť. Smícháme s polníčkem, vajíčkem, zakápneme olejem a dochutíme solí a pepřem.

Nášup plný vitamínů a energie

Budete potřebovat:

Hlávku zelí (může být bílé i červené), cibuli, čerstvý či kompotovaný ananas, čerstvý zázvor, vinný ocet, med, sezamový olej, citronová šťáva, sůl, pepř

Postup:

Zelí nakrouháme na drobné nudličky, posolíme a necháme chvíli odležet, aby změklo a pustilo přebytečnou šťávu. Poté přidáme na kostičky nakrájený ananas, drobně pokrájenou cibuli a nastrouhaný zázvor (zhruba jednu lžíci). Pokapeme vinným octem, citronovou šťávou a medem. Důkladně promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Osvěžující chuť máty

Co budete potřebovat:

Zelený nebo bílý chřest, rajčata, cibuli, šťávu z citronu, dvě snítky máty, olivový olej, pepř a sůl

Postup:

Bílý chřest oloupeme a zkrátíme zhruba o 3 centimetry, abychom se zbavili dřevnaté části. Krátce povaříme v osolené vodě. Pak ho nakrájíme, smícháme s pokrájenými rajčaty a cibulí. Mátu nasekáme a přidáme ke směsi. Vše pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme.

Sladko slaná variace

Budete potřebovat:

350 gramů kuskusu, 200 gramů fety nebo balkánu, jarní cibulku, maliny, čerstvou bazalku, vinný ocet, balzamiko, olivový olej, šťávu z citronu a sůl a pepř

Postup:

Kuskus zalijeme vroucí vodou, přiklopíme a necháme zhruba deset minut stát. Pro zjemnění můžeme přidat oříšek másla. Až kuskus vychladne, přidáme rozdrobenou fetu či balkán, pokrájenou cibulku a maliny. Podle chuti přidáme nasekanou bazalku. Smícháme citronovou šťávu s vinným octem, balzamikem a olivovým olejem. Doladíme solí a pepřem.

A teď už nezbývá, než popřát dobrou chuť.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1