Co pít místo kávy?

Co pít místo kávy?

Patříte k těm, kteří se každé ráno musí „nakopnout“ šálkem espresa? Opatrně s tím. Kofein je dobrý sluha, ale špatný pán, a když to s ním během dne přeženete, může se klidně stát, že se ještě o půlnoci budete marně převalovat v posteli. Což není zdaleka jediná záludnost tohoto nápoje, který se dá navíc celkem snadno nahradit některou ze zdravějších alternativ.

Nesuďme však jednostranně. O kávě je známo, že je to výborný antioxidant (má dokonce vyšší podíl antioxidačních složek, než zelený čaj a některé druhy ovoce). Nejznámější účinnou látkou je kofein, který – dávkujete-li jej rozumně – vyvolává pocit spokojenosti a štěstí. Tato látka dokáže také vyrovnávat hladinu hormonu kortizolu, který vzniká v kůře nadledvin a je zodpovědný za naši fyzickou a mentální aktivitu. Jeho množství v těle během dne kolísá. Není proto divu, že po kávě sáhneme právě ve chvíli, kdy se cítíme unavení, nesoustředění a kdy potřebujeme povzbudit.

Nejvyšší hladinu kortizolu máme hned po probuzení a naopak nejméně ho máme večer před spaním. Menší výkyvy lze pozorovat i v průběhu dne. Pokud si tedy chcete dopřát kávu jako skutečný životabudič, měli byste tak učinit ve chvíli, kdy se množství kortizolu snižuje. To je během dopoledne (cca od 9 do 10 hodin) a odpoledne (přibližně od 13 do 17 hodin).

Máte hypertenzi? Kávu radši oželte

Káva ovšem není pro každého. Její konzumaci by se měli vyhýbat (nebo ji alespoň výrazně omezit) hlavně lidé trpící vysokým tlakem nebo tachykardií (zvýšená tepová frekvence projevující se rychlým bušením srdce). Kofein totiž může přispívat k rozvoji a vzniku komplikací srdečně-cévních onemocnění, figurovat jako nežádoucí stimulant, způsobovat křeče nebo arytmii. Zvyšuje také hladinu homocysteinu – aminokyseliny, která ve větších dávkách ohrožuje žaludek, srdce a cévy, a dokonce může hrát roli při vzniku Parkinsonovy či Alzheimerovy choroby. Kofein navíc dráždí trávicí trakt a zvyšuje produkci žaludečních kyselin. Naštěstí však existuje celá řada šetrnějších variant, které vás povzbudí stejně dobře (nebo i lépe), než káva a zároveň nijak neohrozí vaše zdraví. Pojďme se nyní na některé z nich podívat trochu blíž.

Vsaďte na sílu přírodního kofeinu

Možná jste už slyšeli o brazilské guaraně. A říká vám něco paulinie nápojná – popínavý keř, jehož domovem jsou amazonské pralesy? Její semena jsou známá právě jako guarana. Název je odvozen od kmene Guarani, jeho příslušníci mletá semena po staletí užívali smíchaná s horkou vodou nebo mlékem, aby získali potřebnou energii. Rostlina je také opředena mnoha legendami. Podle jedné z nich vznikl keř z očí „božského dítěte“, které zabil had (plody paulinie skutečně připomínají otevřené oči). Indiáni věřili, že síla, kterou plody ukrývají, je darem tohoto dítěte lidem.

Jednu z hlavních složek guarany tvoří kofein, který je v semenech obsažen ve vysokých koncentracích. Není to však ten samý kofein jako v kávě – liší se v chemickém složení a způsobu, jakým se uvolňuje do těla. Podle odborníků právě pomalé uvolňování způsobuje, že semena dodají člověku energii na mnohem delší dobu, než šálek kávy. V lékárnách nebo obchodech se zdravou výživou seženete prášek z guarany, který stačí v malém množství zamíchat do oblíbeného nápoje (džus, ovocný čaj, mléko, kakao aj).

Vyzkoušejte zázrak z peruánských And

Z amazonské lékárny pochází i další přírodní životabudič – maca peruánská, která kromě povzbuzujících účinků nabízí i celou řadu jiných zdravotních benefitů: pomáhá při snížené imunitě, anémii, anorexii, ale také nádorových onemocněních (snižuje vedlejší účinky chemoterapie), tuberkulóze, osteoporóze, syndromu chronické únavy, depresích a neurózách, oslabené paměti a nedostatku koncentrace, menopauze i andropauze, hormonálních problémech, nepravidelné menstruaci, sexuálních poruchách, impotenci (zvyšuje libido), při mužské i ženské neplodnosti, nehojících se ranách, akné, vypadávání vlasů, závislostech, nechutenství atd. Jedním slovem zázrak. Tak proč to nevyzkoušet? K dostání je opět jako prášek, který ve spojení s vodou, mlékem nebo třeba smoothie vykouzlí nápoj zemité chuti připomínající oříšky.

Začněte den nápojem z čekanky

Jako náhradu kávy můžete zvolit také některou z různých kávovinových směsí a prášků z kořene čekanky nebo pražených obilovin, mezi které samozřejmě patří i stará dobrá melta. Zajímavými alternativami jsou rovněž špaldová nebo žaludová káva, které mají mírně nahořklou chuť. Připraví se jednoduše tak, že se smíchají s vodou a případně dolijí mlékem.

Tyto náhražky klasické kávy jsou nejen chutné, ale i zdravé. Například čekanka je v tomto ohledu učiněný poklad. Je bohatá na vlákninu a minerály (draslík, fosfor, hořčík, železo, vápník) a obsahuje také inulin, proto je velmi vhodná pro diabetiky. Podporuje správnou funkci jater, žlučníku, slinivky a střev, zmírňuje zácpu a je výborným zdrojem rostlinných polyfenolů, které pomáhají v boji proti zánětům (v této souvislosti mohou dle některých odborníků výtažky z kořene čekanky sloužit i jako prevence tolik obávané osteoporózy).

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1