Nedodržujete předsevzetí? Lépe plánujte a více se odměňujte

Nedodržujete předsevzetí? Lépe plánujte a více se odměňujte

4 min. čtení Šárka Brunclíková
Možná jste se už několikrát pokusili na Nový rok kompletně překopat váš život, ale už po pár dnech jste neuspěli. Co je s předsevzetími špatně a proč už je po měsíci nedodržujeme? Není to žádná věda, stačí jen vyzrát na psychiku a postupovat podle základních rad.

Nový rok je čas nových příležitostí. Začínáme nový cyklus a před sebou máme nepopsanou stránku. Mnohé z našich novoročních předsevzetí se zaměřují na konec se zlozvyky. Proč tato potřeba přichází zrovna na nový rok? Podívejme se na to, jak náš mozek funguje.

Náš mozek má jedinečný způsob organizace. Rozděluje náš život do kapitol a ohraničuje je důležitými milníky, jako jsou například ukončení školy, svatba nebo příchod prvního dítěte. Tyto hranice vytvářejí pocit nového a nepopsaného začátku. Každý nový rok je takovýmto milníkem, který nám umožňuje odprostit se od neúspěchů minulého období a přijmout „nové“ já. To je čas, kdy si dáváme předsevzetí, že tentokrát budeme lepší a šťastnější.

Některá předsevzetí jsou víceméně univerzální. Chceme zhubnout, začít cvičit, přestat kouřit nebo se naučit nový jazyk. Uběhne rok a my si uvědomíme, že přesně takové cíle jsme si dali i před rokem a předsevzetí prostě nefungují.

Jak dodržet předsevzetí?

K tomu, abychom s předsevzetím uspěli, k nim potřebujeme správně přistupovat. Zvyky, které máme a které se snažíme změnit, se vyvíjely a formovaly několik let. Není možně, abychom je odbourali během jednoho měsíce. Pokud chcete změnit stravování, zamyslete se, kolik let už jíte tak, jak jíte. Změny musí být postupné a je potřeba mít trpělivost. Změna je mnohdy náročný proces a je potřeba soustředit se nejen na výsledek, ale i na průběh.

1. Správně formulujte své cíle

Na dodržení předsevzetí má zásadní vliv to, jak je formulujeme. Pokud si něco zakážeme, uspějeme s menší pravděpodobností, než když předsevzetí formulujeme tak, že díky němu zařadíme do života nový zvyk. Místo skoncováni s věcmi bychom měli s věcmi začínat. Například místo „přestanu jíst sladké“ si řekneme „během dne zařadím více zeleniny a kvalitních potravin, které sníží chuť na sladké.“

2. Rozložte si předsevzetí na menší milníky

Formulujte váš cíl tak, aby se dal jednoduše změřit. Budete se cítit lépe, protože si jednoduše zkontrolujete, jak postupujete a jak se zlepšujete. Nestačí si dát předsevzetí „zhubnu“, ale rozdělit si rok na úseky, ve kterých se budete soustředit například jen na změnu stravovacích návyků nebo jen na zařazení cvičení a pohybu.

3. Odměňujte se od začátku

Pro udržení dlouhodobé motivace je důležité odměňovat se za malé kroky, které k naplnění předsevzetí uděláte. Uvědomte si, že příjemná musí být především cesta ke změně a k vašemu cíli. Najděte si jednu věc nebo rituál, který vám dělá radost a kterým se budete za malé kroky odměňovat. Zajděte si do dobré restaurace, dopřejte si masáž anebo se jen pochvalte za to, jak jste se od Nového roku zlepšili.

4. Plánujte konkrétně

Konkrétní a detailní plán povede k tomu, že vaše předsevzetí dodržíte a budete ho brát vážně. Chcete se více hýbat? Naplánujte si přesné dny, kdy pohyb zařadíte a co konkrétně budete dělat. Chcete se naučit jazyk nebo se zlepšit v práci s technologiemi? Podívejte se na konkrétní kurzy, které můžete ve vašem okolí navštěvovat nebo si sežeňte materiály, ze kterých budete čerpat.

5. Podělte se se známými

Řekněte o svých cílech přátelům nebo rodině. To, že v tom s někým budete, pomůže s motivací a vytvoří zdravý tlak na dodržení toho, co jste si stanovili.

6. Uvědomte si, v jaké jste životní situaci

Na Nový rok často ignorujeme vnitřní pocity a vlastní připravenost ke změnám. První leden není žádný magický den, kdy se najednou změní vše k lepšímu. Je důležité vnímat svou současnou životní situaci v kontextu. Když zrovna nemáme motivaci začít s pohybem, nenuťme se a vyčkejme. Impulz ke změně může přijít i během roku, kdy budou vhodnější podmínky. Začneme tehdy, až na to budeme připravení bez tlaku na určitý den.

Novoroční předsevzetí mohou být nástrojem pro dosažení změn v životě, pokud je správně formulujeme a vytvoříme pro jejich naplnění konkrétní plán. Nezapomínejme na to, že užívat si cestu je důležitější než dosáhnout cíle. Změny v životním stylu nemusí být lehké jak pro vás, tak pro okolí, proto se připravte, že si budete muset za předsevzetími stát a ze začátku případně okolí vysvětlovat. To vše za to ale stojí, protože s vaší vůlí dosáhnete zdravějšího a spokojenějšího života.

 

Zdroje: Terapeutovna, BBC

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1