Toxické prostředí není jen o otráveném vzduchu!

Toxické prostředí není jen o otráveném vzduchu!

To, co jsme mohli ve dvaceti, nemůžeme ve třiceti, natož později. Někdy musíme začít konečně sportovat, jíst zdravěji nebo se zbavit některého z našich zlozvyků. Změna se ale obvykle neobejde bez škobrtnutí nebo selhání. Jenže problém nemusí být jen v naší slabé vůli. Co když svůj díl nese i naše okolí?

Selhávající předsevzetí

Nejčastěji snahy o změny začínají o Silvestru, a stejně často v tomto období i končí. Stalo se to nejspíš každému. Dali jsme si předsevzetí, ale už druhý den jej porušili. Slabá vůle? Nejspíš, ale stejně pravděpodobně mohlo být spouštěcím impulsem k selhání i prostředí. Vždyť někdy stačí pouhopouhé: „Ty chceš přestat kouřit? Proč? Dej si se mnou!“ A tak si dáte, ještě naposled. To přeci neuškodí. Jenže... Jak tedy konečně uspět, změnit se?

Toxické prostředí

Jak se stane, že naše prostředí se tak snadno stane toxickým? Stáčí k tomu jen málo: chtít se změnit. Pokud se totiž chceme změnit, je pravděpodobné, že z ustálené skupiny najednou vybočíme a pomyslně ji tím „ohrozíme.“ Obvykle máme kolem sebe takové lidi, kteří nám v určité chvíli vyhovují, mají podobné naladění, klady i zápory. Nekuřák to pravděpodobně nebude mít mezi kuřáky lehké, stejně tak vegetarián mezi masožrouty, abstinent mezi milovníky alkoholu či sportovec mezi lenochy. Nebude bojovat již jen se svou vůlí, ale bude „trhat partu“, vybočovat z davu, bude jiný. Jak změnit situaci v náš prospěch?

Změňte prostředí, změníte sebe

Vypadá to jednoduše, ale jen na první pohled. Manželku, kamarády nebo rodiče jen těžko změníme. Změna však může spočívat i v tom, že se vyhneme situacím, které k nevhodnému chování vedou. Pořádáme noční útoky na ledničku nejčastěji po alkoholu? Pak by možná stačilo alkohol omezit, anebo vyprázdnit ledničku. Kouříme jen pod vlivem „kamarádů“? Bude účinné, když se budeme alespoň zpočátku stýkat s takovými lidmi, kteří nás v touze po změně podrží. Tehdy již odsouzení a výsměch nebude patřit naší snaze změnit se, ale vzdát to. A i tahle malá změna poměru sil může dělat zázraky!

Jak změnit své návyky?

  1. Vy sami musíte být v souladu s chystanou změnou. Nedělat ji „pro někoho,“ ale pro sebe. Neobhajujte se, zároveň však odpovídejte v duchu: „Že to máte teď takto.“ Nebojujte, oznamujte.
  2. Alespoň zpočátku omezte situace nebo návštěvy prostředí, které vedou k návratu špatných návyků.
  3. Obklopte se lidmi, kteří jsou takovými, kterými byste chtěli být. A vězte, že často lze nový a starý svět propojit.
  4. Buďte k sobě upřímní. Jsou to skutečně mí přátelé, když trvají na zvycích, které mi nevyhovují či škodí?
  5. Informujte své okolí, že chystáte změnu.
  6. Při touze podlehnout (a ta chvíle určitě přijde) si uvědomte, proč změnu děláte a zda se skutečně chcete vrátit na začátek se všemi negativy, které k touze po změně pravděpodobně vedli.

My už máme své další předsevzetí vybrané, jaké bude to vaše?

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1