Utíkáte platonickou láskou z reality? Něco vám ve vztahu chybí

Utíkáte platonickou láskou z reality? Něco vám ve vztahu chybí

4 min. čtení Šárka Brunclíková
Každý jistě někdy platonickou lásku zažil. Je nevinná a bez rizika. Často si ji spojujeme s dospíváním a obsesí s filmovými hvězdami nebo zpěváky. Pohltit nás může i v dospělosti. Jaký má význam s jak se s ní vypořádat?

Co je to platonická láska?

Platonická láska, pojmenovaná po starověkém filosofovi Platónovi, je často považována za nevinnou a ideální formu lásky, která nepodléhá fyzické přitažlivosti.

Jedná se o hluboký jednostranný, ale i vzájemný vztah, ve kterém hlavní roli nehraje sexualita. Místo toho se zaměřuje na intelektuální a emocionální spojení.

Zamilovat se platonicky můžeme v každém věku a z jakýchkoli důvodů. Může to být kvůli společným zájmům, sdíleným hodnotám nebo vzájemnému respektu. Taková láska vzniká i mezi lidmi, kteří se nikdy fyzicky nesetkali, například při online komunikaci.

Psychologie platonické lásky

Platonická zamilovanost se odehrává jen v naší hlavě. Každá zamilovanost nám nasazuje růžové brýle, díky kterým si lásku idealizujeme a žijeme v iluzích.

Do představ o člověku, kterého platonicky milujeme, se můžeme zasnít tak moc, že zapomeneme prožívat reálné emoce. Možná až do té míry, že začne pokulhávat partnerský život. Pak je třeba vrátit se zpátky do reality. Může se stát, že nebudeme prožívat jeden plnohodnotný partnerský vztah, ale dva paralelní a nekvalitní.

Význam platonické lásky

Pokud jste se platonicky zamilovali, zamyslete se nad tím, co vám tato láska přináší. Je to inspirace, podpora nebo hlubší porozumění? Může to být něco, co vám v reálném životě chybí. Věnujte proto čas sebereflexi a snažte se přijít na to, jak tyto potřeby naplnit.

Platonickou lásku často zažíváme jako únik ze stereotypu. Po letech ve vztahu nám začnou chybět pocity, které jsme zažívali na začátku ve fázi zamilování. V tomto období partneři cítí euforii a silnou vzájemnou přitažlivost. Fáze je spojená s vysokou hladinou hormonů štěstí jako je dopamin nebo oxytocin.

Mám vyznat platonickou lásku?

City můžete své platonické lásce vyznat. Je to ale riziko a pokud se tak rozhodnete, můžete být nemile překvapeni. Platonická láska je často neopětovaná, a navíc můžete cítit zklamání z odmítnutí. Na druhou stranu se z platonické lásky po vyznání stane obyčejný člověk bez vymyšlených příkras a představ. To může vést k prozření a vyléčení se z takového vztahu.

Může se ale stát, že láska bude opětována. Pak musíte zvážit, jestli jste ochotni opustit dosavadní život a jít do nového vztahu, který je založen na platonických emocích. Často pálíme mosty, aniž bychom si díky zamilovanosti uvědomili, komu všemu tím ublížíme a po čase nezbývá nic jiného než litovat. Je na každém, zda se odhodlá ke změně v momentálním vztahu nebo se pustí do něčeho nového.

Výhody platonické lásky

Díky platonické lásce si můžeme uvědomit, co nám ve vztahu chybí. Lze tak přinést změnu do sexuálního života, udělat si víc prostoru pro společný čas s partnerem a rozvíjet společné koníčky. Zkrátka se pokusit znovuobjevit fázi zamilovanosti.

 

Zdroje: Denik.cz, Spektrum Zdraví

Foto: Shutterstock

 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1