Jak poznat nedostatek jódu? Projevy mohou být úzkost i nepravidelná menstruace!

Jak poznat nedostatek jódu? Projevy mohou být úzkost i nepravidelná menstruace!

Nejen všichni Miroslavové, jejichž svátek připadá na 6. března, si tento den zaslouží naší zvýšenou pozornost. Tím dalším „oslavencem“ je jód, stopový prvek, který v malém množství potřebujeme přijímat v potravě, aby náš organismus správně fungoval. Na 6. března připadá Mezinárodní den jódu, připomínající jeho důležitost. Nedostatek jódu může mít totiž fatální důsledky pro zdraví dospělého člověka, ale i teprve se vyvíjejícího plodu.

Hormony na jódu závislé

Nedostatek jódu se zpravidla projevuje zvětšením štítné žlázy neboli strumou. Jen pro připomenutí: štítná žláza zodpovídá za hormonální pochody v těle, ovlivňuje metabolismus cukrů a tuků, zdraví srdce, kostí a naprosto zásadní je pro vývoj mozku u ještě nenarozených miminek. A jak jód s tímto orgánem souvisí? Štítná žláza produkuje hormony thyroxin a trijodthyronin, jejichž nezbytnou součástí je právě jód. A ten do těla musíme dodávat z vnějšího prostředí. Štítná žláza je v tomto unikátní, protože jiné žlázy s vnitřní sekrecí vytvářejí hormony z látek, které se v těle běžně nacházejí.

 

Zpomalený vývoj mozku: to nechcete

Mezi typické projevy nedostatku jódu v organismu patří porucha metabolismu, suchá kůže, nárůst hmotnosti nebo naopak její pokles, zvýšení cholesterolu, chudokrevnost, únava, zácpa nebo neustále studené končetiny. Pomyslet na možnost nedostatku jódu a kvůli tomu na zpomalený metabolismus mohou i ti, kteří se poctivě snaží hubnout a ono jim to nejde. V minulosti se hodně vyskytoval kretenismus, tedy mentální postižení, způsobené nedostatkem jódu ve stravě těhotné ženy, to už u nás dnes nehrozí. Ale na optimální příjem jódu je třeba dbát, protože i menší chybění tohoto prvku může nepříznivě ovlivnit vývoj plodu. Po narození pak nedostatek jódu vede k poruchám růstu, vývoje mozku a mentálních funkcí.

Klíčový prvek pro zdraví ženy

Optimální denní příjem jódu by měl být kolem 150 mikrogramů, v těhotenství až o sto mikrogramů víc. Ženy by se na dostatečný přísun jódu měly soustředit po celý život, protože štítná žláza se svými hormony podílí i na regulaci menstruačního cyklu. Proto mezi časté projevy nedostatku jódu patří silná menstruace s výrazným krvácením a také nepravidelnost menstruačního cyklu. Funkci štítné žlázy proto prověřují gynekologové, když se ženě nedaří počít s partnerem miminko.

 

Ryby, řasy i Vincentka

Odborníci na výživu v České republice moc dobře vědí, že jsme, coby vnitrozemský stát, v jídelníčku ochuzeni o tradiční dobrý zdroj jódu, kterým jsou mořské ryby, plody a řasy. Už od roku 1950 se proto u nás provádí povinná jodace kuchyňské soli. Také dobytek dostává v krmných dávkách přesně stanovené množství prvku, čímž je zajištěný jeho dostatečný obsah v mléce. Zdrojem jódu jsou mořské ryby a další produkty z moře. Jako dostačující se uvádí dvakrát týdně porce mořských ryb. Vegani, kteří živočišné produkty ze svého jídelníčku zcela vylučují, mohou jako bohaté zdroje jódu využít i mořské řasy kombu, wakame či nori, mohou popíjet Vincentku nebo si dát aronii černou.

Zdroj:

http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/JOD/Jod_a_stitna_zlaza.pdf

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3275040-cechum-hrozi-nedostatek-jodu-dulezity-prvek-muze-za-nemoci-stitne-zlazy

http://veganskaspolecnost.cz/vyziva/mineraly/jod/

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1