Vybíráme jména pro děti

Vybíráme jména pro děti

Když zjistíte, že jste těhotná, čeká vás spousta radosti, ale i trocha starostí. Třeba právě s tím, jak se malý drobeček bude jmenovat. Budoucí babičky i dědečkové mají svá přání, otec dítěte rovněž a vy také. Jak tedy vybrat jméno pro dítě a pokud možno se shodnout?

Býval dříve výběr jména lehčí?

V minulosti se jména většinou předávala z matky na dceru a z otce na syna. A bylo to vyřešené. Dnes ale máte jen u nás na výběr ze 17 tisíc jmen, která jsou registrována v České republice. Vybrat to správné právě pro vaše miminko tedy není nic snadného. Třeba vám pomohou naše „pravidla“, jak při výběru dívčího či chlapeckého jména postupovat:

  • Projděte si statistiky – Každá doba má své favority. V posledních letech hodně „frčí“ například Jakub, Tomáš či Jan. Z holčičích jmen je oblíbená Eliška, Natálka, nebo Adéle. Pokud tedy nechcete, aby pak ve školce bylo třeba pět Sofií, projděte si statistiky, které snadno najdete na internetu.

  • Zkuste si jméno vyslovit nahlas – Je důležité, na jakou souhlásku či samohlásku jméno končí a jak začíná vaše příjmení. Určité shluky hlásek mohou dělat při výslovnosti problém. Zkuste si říct třeba Jonáš Šmíd, nebo Patrik Kovář.
  • Aby jméno nebylo spíše za trest – Děti dokážou být někdy trochu zlé a zákeřné. Myslete tedy na to, aby jméno nešlo zkomolit, nebylo příliš dlouhé či jinak nepodněcovalo dětskou fantazii k vytváření nelichotivých přezdívek.
  • Oslavy – Někteří rodiče berou v potaz i to, kdy by mělo dítě svátek, narozeniny a jak to jde případně dohromady s ostatními svátky (Vánoce). Když má pak dítě jméno třeba Adam a narodí se kolem Vánoc, během roku si příliš oslav neužije.
  • Pamatujte na oslovení – Je vždy dobré vybírat takové jméno, u kterého jde používat více variant, zdrobněliny apod. Jako je tomu například u Viktorie – Viki, Viktorka, Vikuška apod.
  • U cizích jmen s rozvahou – Líbí se vám cizí jména? Dnes to není nic neobvyklého, jen si dobře promyslete, jak jde dohromady s vaším příjmením.

Jak na výběr dívčího či chlapeckého jména?

Ideální je udělat si seznam. Vy i váš partner si stanovte počet jmen, které na něm mohou být – dejme tomu deset. A pak nechte uzrát čas. Můžete si zkusit jméno napsat i s příjmením, opakovat si ho, případně si ho někam poznamenat a každý den se na něj dívat. Časem pak budete jednotlivá jména třídit, vyhazovat, až vám zbyde několik favoritů. A tehdy už je to složitější. Můžete o radu poprosit i rodinu, ale většinou každý přijde se svým návrhem a ten váš se vám bude snažit rozmluvit. Někdy je lepší jméno oznámit až těsně před porodem, pokud tušíte, že nebudou všichni zrovna nadšení.

Jméno s nádechem exotiky?

Pokud se vám líbí takové jméno, které není u nás registrované, bude vás čekat cesta na matriku. Tam vás čeká nějaké to papírování a možná i žádost o posudek, o který se žádá Ústav pro jazyk český. Pamatujte také na to, že každé dítě může mít maximálně dvě křestní jména, na matrice vám neuznají zdrobněliny, ani zkomoleniny a holčičce nelze dát chlapecké jméno a naopak.

A rada na závěr? Snažte se při vybírání odhlédnout od osobních a mnohdy již značně zašlých zkušeností s lidmi různých jmen. Líbí se vám jméno Karolínka, ale jedna vám ve školce stále brala hračky? Je to opravdu stále tak důležité?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1