Kolik stojí miminko aneb jak ušetřit na rodičovské?

Kolik stojí miminko aneb jak ušetřit na rodičovské?

Miminko bývá vyvrcholením vztahu dvou lidí, kteří se rozhodli svůj život spojit a vytvořit dokonce nový. Velké rozčarování přijde v okamžiku, kdy se dostanete do kolečka, co všechno potřebujete. Otázkou zůstává, jestli to opravdu potřebujete.

Zapomeňte na falešnou skromnost

Spolu s malým dítětem do rodinného rozpočtu vstoupí mnoho nákladů, které si v danou chvíli neumíte ani představit. Pomoci mohou rodinní příslušníci, kamarádi s odrostlejšími dětmi i ti bezdětní. Nebojte se říci si, co opravdu chcete, když se vás okolí zeptá. Zaměřte se také spíše na věci pro starší dítě. Miminko roste opravdu rychle.

Co se hodí a co je nad nutný rámec?

Samozřejmě záleží na vašem vkusu a životním přístupu. Dítě toho ale paradoxně zase tolik nepotřebuje. Minimálně půl roku (ideálně rok) chce „jen“ maminku.

Co pořídit (větší investice)?

  • základní oblečení - velikost 62 (10x body, 5x dupačky, 2 mikiny či svetříky, 2 bavlněné čepičky, 1 rukavičky + zimní výbava: kombinéza, teplejší mikina, teplá čepice a mikina, fusak do kočáru). Ve velikosti 56 opravdu jen na přenos z porodnice a prvních pár dní.
  • zastánkyně kočárků: kočárek, který lze poté z hlubokého přeměnit na sporťáček (pláštěnka + síťka proti hmyzu + taška na věci - třeba s možností změnit na batoh)
  • zastánkyně nosítek: vyzkoušejte si předem, které vám vyhovuje. Ne všechny jsou vhodné pro malé nebo naopak větší děti. Variantou je šátek, který však ne všem dětem vyhovuje (v létě se v něm některé potí).
  • postýlka (místo peřin bývá dostačující deka), vhodná je s polohovacím dnem
  • autosedačka, pokud plánujete jízdu autem

Co ulehčí?

  • kojící polštář, odsávačka mléka
  • přebalovací pult
  • pokud často cestujete například na chatu nebo k prarodičům na druhou stranu republiky, pak tam pořiďte cestovní postýlku, kterou zde necháte. To platí i pro kočárek (ideálně poděděný nebo z druhé ruky za pár peněz)
  • elektronická chůvička

Plínky jako životní styl

Otázka plen je samozřejmě opět věcí preferencí a osobního nastavení. Pokud chcete látkové kalhotky, pak si je klidně nechte dát místo všech bodýček, punčošek a nevhodných hraček. Jsou poměrně finančně náročné a potřebujete je v různých velikostech. Jestliže jste zastánci jednorázových plen, pak můžete počkat na slevy těch oblíbených a nebo využít akcí, kde získáte nějaké balení navíc.

Malé dítě roste rychle

Samostatnou dávkou finanční zátěže jsou miminkovské a poté dětské oblečky. Řekněme si upřímně, že jsou krásné a často stylovější než ty dospělé. Na druhou stranu je však potřeba připustit, že dítě do 1 roku roste opravdu rychle a obleček mu vydrží pár týdnů. Nenakupujte haldy, nevyužijete je. V ideálním případě najděte skupinu, která buď tyto pidi oblečky daruje nebo za drobný peníz prodává. Malé dítě věc zpravidla nezničí (zimní bundy, kombinézy). Nekupujte sezónní oblečení a boty příliš dopředu. Menší děti občas velikost přeskočí. A vás to bude stát náklady navíc.

Hračky, kam se podíváš?

V nadšení pořizujeme kde co. Nedělejte to. Malé dítě hračky neocení a to trošku větší si vystačí s tím, co vidí okolo sebe. K našemu překvapení šňůrka od mikiny, poklička, třásně od koberce, zip. Investujte spíše do chytrých hraček (inspirujte se třeba Montessori nápady, které dokonce můžete vyrobit jednoduše doma) než do plyšáků všech velikostí. Knihy pro starší dítě v pohodě vypůjčíte v knihovně. Zaveďte pravidlo jednoho šuplíku. Jakmile odtud začne obsah přetékat, pošlete něco dál. A co tedy miminům? Ocení jedno dvě kousátka, něco šustivého, vás a prostor. Časem kostky (či něco, z čeho lze stavit), zvířátka, auta, dřevěné puzzle. Děti milují váš hlas, proto jim čtěte (mnoho knih najdete zdarma na internetu a nebo sáhněte po klasice do knihoven prarodičů či přátel).

Kde nešetřit

Základem zdraví je kvalitní strava. V případě, že kojíte, týká se to i maminky. V tomto pohledu byste měli být nekompromisní. Kde ale ušetřit můžete je domácí výroba příkrmů. Zdá se to složitější než to ve skutečnosti je. Začíná se zeleninovými příkrmy (cuketadýně a později brambor, mrkev) a nakonec ovocné příkrmy jako jablečné, hruškové... Zpravidla stačí uvařit jednodruhovou zeleninu, tyčovým mixérem ji poté rozmixovat (ano, už se to nepasíruje přes sítko). Vše hotovo do 10 minut. Není potřeba žádná sůl nebo jiné koření. Postupně přidávejte kousek masa a spojujte chutě. Vše lze i zamrazit do porcí.

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1