Svačina je důležitou součástí stravy každého dítěte. Poskytuje nezbytnou energii a živiny potřebné pro růst, vývoj a učení. Během dne umožní dítěti doplnit energii, pomáhají předcházet přejídání a udržují stabilní hladinu cukru v krvi.
Pokud chcete připravit vyváženou svačinu, měla by obsahovat komplexní sacharidy, které jsou například v ovesných vločkách, quinoe, kuskusu, luštěninách nebo v žitném a celozrnném pečivu.
Další základní složkou jsou bílkoviny. Sáhnout můžete i po sýrech, vejcích nebo mléčných výrobcích. Tuky, které dodají energii, doplníte máslem, ghí nebo rostlinnými oleji jako je dýňový nebo avokádový. Ale pozor, ty jen ve studené podobě, protože vyššími teplotami (např. smažením) oxidují a stávají se škodlivými.
Dejte šanci novým receptům, které jsou zdravé, výživné a zároveň děti zasytí až do oběda.
Budete potřebovat:
Všechny suroviny promíchejte a vložte do muffinových formiček. Pečte ve vyhřáté troubě na 180°C cca 10 minut.
Budete potřebovat:
Smíchejte mouku, 3/4 sýra, sůl, vodu a vejce. Vznikne řidší těsto, které vylejte na pečící papír na plech. Vrstva bude opravdu hodně tenká až průsvitná, sýr to poté spojí. Směs posypte semínky a ještě znovu troškou sýra. Pečte dozlatova 20 minut na 180 °C. Pak stáhněte na 160 °C a sušte 2 minuty.
Troubu si předehřejte na 160 °C a vyložte menší plech pečícím papírem. V misce si smíchejte všechny sypké ingredience, a nakonec je zalijte máslem. Vše důkladně promíchejte a hotovou směs natlačte na pečící papír, tak, aby vrstva měla pár milimetrů. Pečte 20 až 25 minut. Upečené těsto nechte vychladnout a dejte do ledničky uležet, nejlépe do druhého dne. Placku poté rozkrájejte na libovolné tvary.
budete potřebovat:
Troubu si předehřejte na 170 °C. Propláchněte jáhly a začněte je vařit ve vroucí osolené vodě cca 5 minut. Mezitím přiveďte k varu mléko. Jáhly slijte, vraťte do hrnce a zalijte vroucím mlékem. Jáhly s mlékem osolte a za občasného míchání duste 10–15 minut do změknutí.
Vezměte si pekáč nebo formu na pečení a nalijte do něj uvařené jáhly, přidejte vejce, sladidlo, skořici a část ovoce. Směs promíchejte a navrch dozdobte zbylým ovocem. Poté vložte do trouby na 50 minut.
Připravte si zeleninový salát na který jste zvyklí a obohaťte ho kousky avokáda, balkánským sýrem či mozzarellou. Aby byl ještě více sytý přidejte i kuskus, quinou, bulgur nebo jinou luštěninu. Celou směs zakápněte ještě rostlinným olejem jako je dýňový nebo avokádový.
Celozrnný nebo kváskový chléb namažte máslem, naskládejte na něj šunku nebo obrané maso, co vám zbylo z večeře. Přidejte i sýr, salát a pro maximální výživnost i plátky avokáda. Dochuťte solí, pepřem a dalším kořením.
Příprava těchto svačin může jednorázově zabrat více času než jen namazání rohlíku s máslem. Připravíte-li si větší porci, můžete ji servírovat během celého týdne, protože všechny svačiny vydrží v lednici několik dní. Dodržujte ale tyto tipy, které vám celý proces zjednoduší.
Pokud bojujete s tím, jak začlenit zdravé svačiny do každodenního života vašeho dítěte, myslete na to, že pro ně musíte být vzorem. Pokud budete jíst zdravě i vy, s velkou pravděpodobností vás budou následovat. Dejte jim však čas si na nové stravování zvyknout.
Pokud máte tvořivou náladu, můžete do krabičky vkládat i malé pozdravy, citáty či obrázky anebo z jídla (např sendvičů nebo chleba) pomocí vykrajovátek vytvořit různé tvary či zvířátka.
Svačinami se ale nestresujte. Nechte tedy dětem v případě „nestíhačky“ raději vychutnat čerstvý rohlík než se utápět ve výčitkách, že dnes se to nezvládlo. Buďte trpěliví a nové návyky zařazujte postupně.
Zdroje: KidsHealth.org
Foto: Shutterstock