Jak dětem zpestřit svačiny?

Jak dětem zpestřit svačiny?

Školní rok už pomalu klepe na dveře. A vás děsí představa přípravy každodenních svačin pro své ratolesti, protože téměř nad vším ohrnují nos? Přinášíme pár tipů, jak jim svačiny trochu zpestřit.

Chleba s máslem už dávno nestačí

Každý z nás si jistě pamatuje na ty chvíle, kdy jsme ve škole vyndali pytlík se svačinou a dočista nás přešla chuť, když jsme zjistili, že nám maminka připravila jen obyčejný chleba či rohlík se sýrem nebo máslem. Nakonec nás ale stejně hlad donutil svačinu sníst. Dnes jsou na tom však děti poněkud odlišně. I když se především těm starším snažíte vysvětlit, co je zdravé a co nikoliv, vězte, že rády zavítají do nějakého obchodu pro něco sladkého, nebo třeba brambůrky. Nikdy proto nenechávejte na dítěti, aby si svačinu obstaralo samo.

Jak je ale přesvědčit, že vaše svačina je to nejlepší?

Jděte s dobou

Dnes frčí hamburgery, tortilly, wrapy, pizza a podobné menu rychlého občerstvení. Tak proč něco takového nepřichystat i pro svého školáka, ať je před ostatními pořádně in. Stačí si jen trochu pohrát. Hamburger můžete připravit z upečeného kuřecího prsa, tortillu naplnit zeleninou a sýrem, přidat nějakou vhodnou pomazánku. A především... propašujete do těchto jídel mnoho zeleniny. Nebojte se dát dětem ani salát. Třeba s tuňákem, mozzarellou či těstovinový. Jestliže se ratolesti vyhýbají mléčným výrobkům, zkuste jim do průhledných skleniček navrstvit bílý jogurt s ovocem a cereáliemi.

Bez sladkého to nepůjde?

Kdo má k svačině ve škole čokoládu, bude za třídního frajera. A tak ani vy neopomíjejte dát dítěti něco sladkého. Raději však něco zdravého doma upečte (těsto se dá osladit banánem apod.) a nebo dítku dejte doma sušené ovoce či musli. A jednou za čas jim dopřejte i něco méně zdravého, ať se pak nestane, že si to poběží tajně koupit.

Hlavně hravě

Aby děti svačiny stále bavily, bude to vyžadovat vaši fantazii. Můžete zkusit jídlo i naaranžovat třeba do tvaru nějakého zvířete, ale nepočítejte s tím, že váš výtvor vydrží do té chvíle, než přijde hlad. Ale nejde jen o samotné jídlo. Řeč je i o samotném balení. Dávejte dětem barevné boxíky, sáčky a ubrousky, ať svačina jen září. Potěšit je rovněž můžete nějakým vtipným vzkazem, který ke svačině přiložíte. Občas je jistě potěší i nějaká nečekaná maličkost, jako je třeba autíčko, nebo nějaký obrázek.

Nezapomínejte na pití

I děti musí pitný režim dodržovat, aby neohrozily své zdraví. Hodí se neslazený čaj, občas slabé minerálky, nebo voda s domácím sirupem. Roli opět hraje i lahev, protože je dokázáno, že děti pijí více, pokud se jim jejich lahev líbí. A tak nechte dítko, aby si tu svou vybralo samo...

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1