Jaké jsou nejčastější chyby ve výchově?

Jaké jsou nejčastější chyby ve výchově?

Své potomky se snažíme vychovat tak, jak nejlépe dokážeme. Mnohdy ale děláme chyby, o kterých ani nevíme. A jaké to nejčastěji jsou?

Je to raketová věda?

I když se na první pohled může zdát, že vychovat dítě není nic snadného, opak je pravdou. Je to dáno i tím, že o správnosti našeho počínání se nedozvíme hned, ale mnohdy až po mnoha letech, kdy už jde těžko něco vrátit. Je tak dobré se občas zamyslet nad tím, jak ke svým dětem přistupujeme, co jim zakazujeme, jak co vysvětlujeme... aby se nám to jednou všechno nevrátilo. Na druhou stranu se není nutné hned vyděsit. Každý rodič má své chyby a nikdo není dokonalý. Věřte, že nejste špatná matka či otec, když vám jednou za čas ujedou nervy. Stále jsme jen lidé.

Lhaní a neochota se omluvit

Děti se od nás učí nápodobou, a to platí úplně pro všechny aspekty našeho života. Nejde jen o praktické dovednosti. Pokud se tedy dítěti nedokážete omluvit, když jste něco udělali špatně, mýlili jste se anebo jste třeba zbytečně křičeli, nemůžete ani po něm poté chtít, aby se za své chování někdy omlouvalo. Stejně tak není dobré dětem lhát, prokouknou víc, než si myslíme. A pak si budou myslet, že lhaní je normální. To se nám nevyplatí především v době, kdy jdou do puberty.

Podceňování, nebo dokonce výsměch

„Na to jsi moc malý. To stejně nedokážeš! Haha, to by snad lepší nakreslilo i prase!“ Přesně těmito a podobnými výroky, byť se nám může zdát, že jim dítě ještě plně nerozumí, podkopáváte pomalu ale jistě jeho sebedůvěru. Pocit méněcennosti si pak nese člověk až do dospělosti a pak může mít problémy se prosadit, ale i najít vhodného partnera. Navíc podceňováním anebo dokonce vysmíváním ztrácí důvěru i ve vás. Pak tedy nečekejte, že se vám svěří se svými problémy.

Nedostatek času a citu

Říkají vám ostatní rodiče, nebo babičky a dědečkové, že máte rozmazlené a zlobivé dítě? Zamyslete se nad tím, jestli si jen svým chováním nesnaží vynutit pozornost. Právě tu vaši. Dnes je doba uspěchaná a často děti tráví hodně času před televizí či mobilem. Jenže ten jim žádnou lásku nedá. A také je nevyslechne. Neobývejte děti, pokud se vám zrovna snaží něco říct, nebo ukázat. I kdyby šlo jen o banalitu. Jejich pohledem jde o důležité věci, byť je to třeba jen domeček z lega, kterým se chtějí pochlubit. Pamatujte na to, že dítě by vždy mělo vědět, že ho máte nejenom rádi, ale i ho vyslechnete, zajímáte se o něj. Nemilované děti většinou zlobí, mají problematické chování a často se chytají špatné party, protože tam hledají to, co jim doma chybí. Lásku a porozumění.

Nedůslednost a žádné povinnosti

Dítě potřebuje znát pravidla, o která se může opřít. Pokud mu budete neustále ustupovat, abyste se vyhnuli scénám, zaděláváte si na problémy. Neznamená to však, že dítěti vše direktivně přikážete a přes vaše rozkazy nejede vlak. Zároveň je potřeba ukázat, že svému potomkovi důvěřujete. Proto mu občas dejte možnost volby, některé věci nechte na něm. Třeba, aby si uklidil pokojík, odnesl špinavý talíř do dřezu apod. Příliš volná výchova je možná fajn, když jsou děti opravdu malé, ale s přibývajícím věkem pak dochází k častějším konfliktům, protože dítě je zvyklé, že nic nemusí.

Učí se nápodobou

I když už to zaznělo v úvodu článku, není na škodu si to zopakovat znovu: děti se učí především nápodobou. To, co vidí a slyší u nás, také dělají. Často doma křičíte? Ať už na děti či partnera? Řešíte vše se vztekem a občas padne i nějaká ta facka, nebo dítěti naplácáte na zadek? Pak jistě dítě napadne, že když to tak dělá maminka a tatínek, proč by nemohlo i ono. Jak dítěti vysvětlíte, že vy ho bít můžete, ale ono ostatním dětem ubližovat nesmí? Jak se říká, agrese rodí jen další agresi. Proto se snažte, byť je to někdy nadlidský úkol, řešit vše s chladnou hlavou. Raději napočítejte do milionu.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1