Umíte stárnout? Nehoňte se za věčným mládím

Umíte stárnout? Nehoňte se za věčným mládím

S přibývajícími vráskami si dělá starost každá z nás. Některé ženy dělají vše pro to, aby zastavily čas, jiné se tím užírají vnitřně. Dá se ale stárnout s grácií?

Jak se pozná, že jsme „staří“?

Někdo se starý cítí už ve třiceti, kdy objeví svůj první šedivý vlas, jiný si tak nepřipadá třeba ani v šedesáti. Stárnutí je velmi individuální proces a nezáleží jen na tom, jaké datum narozením máme v občance. Na náš vnitřní věk má totiž vliv nejen přirozené stárnutí buněk, ale i jaký máme pohled na svět. Kdo v nás vlastně vládne? Ono na tom známém rčení, že je vám tolik, na kolik se cítíte, opravdu něco bude.

Honba za věčným mládím

Především ženy se často stávají obětí reklam, které slibují vyhlazení vrásek, celkové omlazení a podobné zázraky. V důsledku toho, že ze všech časopisů i televize na nás shlížejí je mladé a krásné ženy, nabýváme dojmu, že být starý se prostě nenosí. Je to společensky nepřijatelné, je to stigma, nemoc. Mnoha ženám pak uniká život mezi prsty, protože místo toho, aby si užívaly čas třeba se svými vnoučaty, stále se ženou za tím, aby vypadaly mladší. Ale stojí to opravdu za to?

Jak přistoupit ke svému kalendářnímu „stáří“?

Přiznejte si svůj věk – Myslíte si, že když se budete oblékat jako mladá dívka (neboli diblík), všichni vám uvěří, že jí i doopravdy jste? Tak to bohužel nefunguje. Proto od jistého věku nechte raději doma minisukně, tílka s tenkými ramínky či jiné módní kousky, které jsou určeny mladší generaci. Nejen, že vás neomladí, ale naopak vám uberou na osobnosti. Vybírejte si nadčasové kousky, které vám sluší, pohrajte si s barvami a jejich kombinacemi, dbejte na doplňky a vůni. Pečujte o sebe, ale nezakrývejte se pod nánosy make-upu, díky kterým ztratíte sice vrásky, avšak i mimiku.

Buďte aktivní – Ani s přibývajícím věkem se nemusíte vzdávat svých koníčků a vrhnout se jen na luštění křížovek, pletení svetrů a koukání z okna. Právě naopak. Choďte ven, mezi lidi. Objevujte, na co jste dosud neměla odvahu. Není na co čekat. Co třeba u malování, jóga, výuka cizího jazyka nebo bylinkaření. Pokud se každý den naučíte něco nového, váš mozek si udrží svěžest a mladost, i když na obličeji se pár vrásek už objeví. A vězte, že třeba univerzitu třetího věku si užijete víc než dosavadní vzdělání. Zdraví svého mozku můžete podpořit i Omega-3 mastnými kyselinami. Potěšíte jimi i své srdce a krevní oběh.

Nestyďte se říct, že vás něco bolí – Čím je člověk starší, tím mu většinou jeho tělo dává najevo, že se mu něco nelíbí. Tyto signály se rozhodně vyplatí poslouchat. Nestyďte se, že chodíte k lékaři, ale pečujte o své zdraví i aktivně. Držte se hesla: Ve zdravém těle, zdravý duch. Pozor si dejte zejména na klouby a kosti. Zvažte například vhodné doplňky stravy zaměřené na kloubní výživu. Ideálně ty, kde je vápník z mořských zdrojů, ty se do těla lépe vstřebávají.

Krása vychází zevnitř – Pokud budete v souladu se svým životem, je jedno, kolik vám je let. Navíc, životní modrost a nadhled nezískáte čtením knih a filozofií, ale žitím a občas nějakou chybou. Vnitřní spokojenost pak prosakuje navenek tak intenzivně, že vrásek a občasného šedivého vlasu si nikdo nevšimne.

5 tipů na vnitřní mládí

  1. Dostatečný pitný režim vaši kůži hydratuje a poté ji dokáže vypnout.
  2. Skvělým omlazovacím přípravkem jsou chia semínka.
  3. Pokud se chcete i zasmát, zacvičte si bličejovou jógu.
  4. Nezapomeňte, že cvičení se s věkem mění, ale nemizí!
  5. K pevnému tělu pomohou balanční cviky

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1