Nenechte se zahltit informacemi aneb Tak trochu jiný jarní detox

Nenechte se zahltit informacemi aneb Tak trochu jiný jarní detox

Tento detox je trochu jiný, než jaký vám na jaře nabízejí propagátoři očistných kúr. Jde totiž především o záchranu mozku. V těle máme orgány, které umí náš organismus průběžně zbavovat toxinů a nepotřebných látek – ty zkrátka vyloučíme. Mozek ale žádnou speciální vylučovací soustavu nemá, proto jeho záchrana závisí jen na našem rozumném chování.

„Příliš mnoho informací zatěžuje mozek do té míry, že je náchylnější k chybám a snáze podléhá dezinformacím,“ píší v knize Informační detox autorky Michaela Dombrovská a Zuzana Šidlichovská. Podle neurovědkyně Marie Lacroix především kvůli využívání sociálních sítí vzrůstá kognitivní zátěž. Přetížený mozek nejen chybuje, ale také se snižuje jeho pozornost a roste zapomínání.

Informační detox: Pokus na 7 dní

Jak s informacemi, které se na nás valí úplně odevšad, nakládat správně? Autorky knihy přinášejí řadu rad, jak nastolit informační minimalismus, tedy rozumné využívání informací, aby přinesly maximum užitku s minimálním zatížením. Pro začátek si můžete dát týdenní informační detox. Vsadíme se, že vám to do života hned přinese velkou duševní úlevu.

1. den: Zredukujte časopisy a magazíny

Od každého časopisu si ponechte pouze aktuální čísla. Pokud vás něco zaujalo ve starších číslech, vyfoťte si to, nebo si udělejte výstřižky. Staré časopisy darujte nebo odneste do sběru.

2. den: Omezte nekonečné sledování seriálů

Pokuste se strávit celý den bez jediného dílu momentálně rozkoukaného seriálu. Detox se vztahuje i na sportovní utkání nebo videa na internetu. Navrch zkuste odložit telefon na co nejdelší dobu a užívejte si znovu objevené svobody.

3. den: Zkontrolujte zprávy a novinky ze světa maximálně dvakrát za celý den

Vyberte si jeden nebo maximálně dva vámi prověřené a oblíbené zdroje, které využijete pro sledování zpráv. Uvidíte, že bude stačit zkontrolovat je maximálně dvakrát v průběhu dne a stále budete v obraze. A možná by to šlo dělat i jednou za den?

4. den: Odložte telefon a zkuste zůstat co nejdéle off-line

Odložte telefon doma a vyrazte ven na procházku. Nebo jen bez telefonu relaxujte jednu až dvě hodiny na oblíbeném místě. Pokud to je pro vás snadné, zkuste se vrátit k činnostem, které máte v plánu, a telefon nechte odložený na co nejdelší dobu.

5. den: Vychutnejte si jídlo a přestávky během dne bez sociálních sítí

Vstaňte a nasnídejte se bez prohlížení novinek na sociálních sítích. Pokud to půjde, pokračujte bez surfování také při obědě, večeři a zkuste i všechny přestávky raději využít k odpočinku nebo k relaxačním technikám. Užijete si klidnější den.

6. den: Vymažte přebytečné kontakty ze sociálních sítí i z telefonu

V telefonu to nebude problém, na sociálních sítích si vaše kroky zaslouží nejprve vysvětlení, aby se přátelé a známí necítili dotčení. Vysvětlete jim, že z časových důvodů celkově omezujete svou aktivitu na sociálních sítích a budete rádi, když vás budou kontaktovat jiným způsobem.

7. den: Navštivte své přátele nebo vzdálené příbuzné

Poslední den je za odměnu. Až to zase bude možné, využijte uvolněný časový prostor a navštivte osobně své přátele či příbuzné, namísto pouhého sledování jejich profilů na sociálních sítích. Možná tím vytvoříte zcela nový prostor pro společné trávení času v budoucnu.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1