Domácí násilí jako důsledek frustrace z domácího vězení

Domácí násilí jako důsledek frustrace z domácího vězení

O problematice domácího násilí se hovoří poměrně často. Současná situace bohužel pachatelům domácího násilí nahrává. Karanténa a nouzový stav situaci v rodinách, kde k domácímu násilí dochází, ještě zhoršuje. Sociální izolace, stres, finanční problémy, nejistá budoucnost, to jsou jen některé z faktorů, které riziko domácího násilí zvyšují.

Ne vždy je doma bezpečno

Domov by pro nás měl být místem, kde se cítíme bezpečně. Bohužel pro oběti domácího násilí je paradoxně právě domov místem, kde je nejvíce nebezpečno. Události posledních dnů oběti a pachatele domácího násilí uvěznili doma, bohužel společně s dětmi, které jsou často páchaného násilí svědky.

Stres a emoce

Není novinkou, že právě v krizových situacích se ukáže, jaký kdo vlastně je. Pokud je rodina dysfunkční a jeden z partnerů má sklony reagovat pod vlivem stresu agresivně, může i zdánlivá banalita spustit sled událostí, které nakonec budou eskalovat v domácí násilí. Strategie zvládání stresu nejsou momentálně dostupné (volnočasové aktivity, přátelé aj.), a proto se vztek a agrese může obracet proti těm, kdo jsou nejblíž. Neustálý pobyt celé rodiny, často na několika metrech čtverečních, strach o práci, nejistá budoucnost, nedostatek financí, konflikty a hádky kvůli banalitám mohou mnohé donutit hledat úlevu v alkoholu. A od alkoholu je často jen krůček k násilí.

Kdy jde o domácí násilí?

Domácí násilí je násilí páchané za zavřenými dveřmi. Často o něm neví ani rodina, přátelé a sousedé. Domácí násilí probíhá skrytě z mnoha důvodů. Pachatel je schopen s obětí manipulovat tak, že častokrát oběť sama ani pomoc vyhledat nechce, protože si „to zaslouží“. Někdy se oběť stydí přiznat nejen sobě, ale i svému okolí, že právě na ní je domácí násilí pácháno. Častým důvodem je obyčejný strach z pachatele. Přemoci strach a odhodlat se k vyhledání pomoci je velmi těžké. Proto oběť potřebuje podporu a pomoc od někoho zvenčí, nicméně rozhodnutí situaci řešit, je vždy na ní samotné.

Karanténa nahrává pachateli

Pro oběť domácího násilí může být během karantény mnohem těžší vyhledat pomoc, ať už telefonicky či osobně. Vzhledem k tomu, že oběť je s pachatelem domácího násilí neustále v jedné domácnosti a tudíž je tzv. „pod kontrolou“ násilníka, není možné pomoc vyhledat. Pokud ale oběť opravdu situaci změnit chce, najde způsob, jak pomoc vyhledat.

Jak se bránit v době koronaviru?

Zásadním doporučením je uvědomit si, že i v této těžké době lze situaci řešit. Existuje celá řada organizací, které se na pomoc obětem domácího násilí specializují. Obrátit se lze na linky důvěry a pomoci a v případě ohrožení na policii. Doporučení pro oběti domácího násilí?

  • Mějte s někým, vám blízkým, domluvený azyl, kam se můžete v případě potřeby společně s dětmi uchýlit.
  • Snažte se minimalizovat konflikty v rodině, zvlášť pokud víte, že partner bude reagovat agresivně.
  • Vyhněte se nákupu a konzumaci alkoholu v rodině.
  • Cítíte-li se vy nebo vaše děti ohroženy na životě, neváhejte volat policii.
  • Kontaktujte intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím.
  • Kontaktujte linku pomoci a konzultujte svoji situaci s odborníkem (psycholog, sociální pracovník aj.).

Kam se obrátit o pomoc:

Kontakty pro děti ohrožené domácím násilím:

Linka bezpečí (nonstop a zdarma) tel. č. 116 111

Dětské krizové centrum (nonstop) tel. č. 241 484 149

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1