Můj milý deníčku

Můj milý deníčku

Psaní deníku není jen záležitostí náctiletých slečen, jak by si mnozí mohli myslet, ale své opodstatnění má i u dospělých. Někdo si tímto způsobem třídí myšlenky, jiný zapisuje zážitky a okamžiky, na které nechce zapomenout. Důvodů, proč si psát deník, je mnoho. Zapisování myšlenek je odborníky považováno za důležitou součást duševní hygieny a má dokonce terapeutický účinek. Pokud stále váháte, řekneme vám, proč si psát deník, i když zrovna nejste Bridget Jones.

Pořádek v hlavě

Zapisování toho, co právě prožíváme, nám pomáhá utřídit si myšlenky, pocity a lépe se tak orientovat v tom, co je pro nás důležité. Deník nám pomáhá získat nadhled a poučit se z vlastních chyb. Pro někoho je díky psaní jednodušší stanovit si nejen cíle, ale také prostředky a cesty k jejich dosažení. Díky deníku si tak můžeme udělat pořádek nejen v hlavě, ale i v životě.

Cesta k sebepoznání

Deníky jsou pravdivé a upřímné, protože při jejich psaní nás netrápí obavy z toho, co si o nás budou myslet druzí. V denících se nemusíme bát toho, že nás ostatní budou soudit. V denících je naše opravdové já, díky kterému poznáme lépe sami sebe a možná objevíme to, co jsme dosud o sobě ani netušili. Deník tak představuje nástroj poznání sebe sama.

… abych nezapomněl/a

Vzpomenete si někdy, jaké přesně byly vaše myšlenky a pocity, když jste byli šťastní, nebo když se vám něco podařilo? Pokud jste si vedli deník, není nic jednoduššího než se vrátit o pár stran, chcete-li let zpět, a přečíst si to. Kdo by se nechtěl vrátit zpět do událostí, které v nás zanechaly nějakou krásnou vzpomínku, byť jen ve vzpomínkách?

„To zvládnu“!

Do deníku si ale nezapisujeme jen úspěchy, ale také nezdary a trápení, protože každý z nás občas zažívá chvíle, kdy se zkrátka nedaří. Co víc nám pomůže těžká životní období zvládnout víc než vědomí, že už jsme v životě pár těžkých okamžiků prožili a překonali. A právě negativní události, které jsme zvládli, nám mohou dát víru v sebe sama, že i stávající těžká období úspěšně překonáme. Deník nás tak může motivovat k překonávání nejen životních překážek, ale i sebe sama.

Buďte kreativní

Uchování myšlenek a pocitů se pojí také s fotografiemi, kresbami, ale i třeba drobnými vzpomínkovými předměty. Kdo nikdy neměl kamínek pro štěstí? Udělejte si deník přesně podle vašich představ, jehož součástí bude vše, co k danému tématu považujete za důležité, a může to být třeba pírko nebo mušlička. Zapisujte si třeba jen myšlenky, nemusí jít nutně o dlouhý souvislý text. Při čtení určitě budete vědět, co konkrétního jste měli na mysli. Ať už se rozhodnete vaše myšlenky a pocity ztvárnit jakkoliv, nic není špatně, protože deník jste prostě Vy.

Rituál před spaním

Jedno z pravidel spánkové hygieny říká, že chceme-li mít kvalitní spánek, neměli bychom chodit spát rozčilení, rozrušení či naštvaní. Před ulehnutím je třeba se zklidnit a uvolnit se. A právě psaní deníku jako součást večerního rituálu pomůže navodit pocity klidu a uvolnění. V deníku můžeme nejen zhodnotit pohodově prožitý den, ale můžeme se také vypsat z nepříliš vydařeného dne. Negativní myšlenky, obavy a stres tak necháme na papíru a uléhat můžeme s vidinou nového a šťastnějšího dne.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1