Krása pod lupou: Ricinový olej na vlasy a pleť

Krása pod lupou: Ricinový olej na vlasy a pleť

Ricinový olej je v poslední době opět skloňovaný jako téměř zázračný prostředek pro podporu růstu řas. Je opravdu účinný? Co všechno umí a proč je dobré ho mít doma na kosmetické poličce? Odpověď na tyto otázky najdete v našem článku.

Co je ricinový olej a jaké má vlastnosti?

Ricinový olej má bohatou historii použití v tradiční medicíně a kosmetické péči. Byl velmi oblíbený už ve starém Egyptě. Získává se lisováním za studena z ricinových bobů (Ricinus communis). Hlavní složkou ricinového oleje je kyselina ricinolejová, typ mastné kyseliny, u které bylo prokázáno, že má dobré protizánětlivé vlastnosti. Dále v něm najdete třeba také kyselinu linolovou nebo kyselinu palmitovou a stearovou. Protože ani tady není olej jako olej, je potřeba si vybrat ten správný. Při výběru dávejte pozor na cenu. Prodejce vám musí být schopen říct, zda prošel olej nějakou úpravou (třeba rafinací).

Kromě za studena lisovaného ricinového oleje totiž existuje také sulfátovaný ricinový olej, který by se určitě neměl používat na pokožku a vlasy. Abychom to shrnuli, vždy si vyberte nerafinované, za studena lisované rostlinné oleje bez přidané parfemace. Jakmile je ricinový olej rafinovaný, ztrácí mnoho terapeutických vlastností. Obecně platí, že na lahvičce by měla být v ingrediencích uvedená pouze jedna přísada v latině, u ricinového oleje je to název Ricinus communis

Ricinový olej v kosmetice

V kosmetické péči ricinový olej hydratuje, zjemňuje. Díky velmi vysoké viskozitě zajišťuje vynikající rozložení pigmentů v DIY rtěnkách a dodává jim potřebný lesk. Může za hustou a krémovou pěnu u mýdel, vyráběných metodou studené saponifikace. Zlepšuje růst a kvalitu vlasů a řas, obočí a vousů. Pomáhá uklidnit spálení sluncem, ale také svědění, doprovázející hmyzí štípnutí. Lze jej aplikovat samostatně nebo přimíchat do různých domácích krémů a sér. Ricinový olej také velmi dobře podpoří růst a pevnost nehtů. Je vhodný pro suchou pleť a pokožku s ekzémy a dermatitidou.

Ricinový olej na pigmentové skvrny

Pigmentové skvrny dokáží pěkně potrápit. Ženy k nim přichází hlavně díky hormonálním výkyvům, třeba po vysazení antikoncepce nebo v těhotenství. Objevují se na tvářích, prsou, rukou. Ricinový olej je výborným spojencem všech, kteří chtějí pigmentové skvrny efektivně eliminovat. Můžete jej přidávat do masek na ruce nebo aplikovat přímo na místa, které chcete zesvětlit. Ricinový olej je totiž pro boj s nimi naprosto ideálním pomocníkem.

Sulfátovaný ricinový olej

Sulfátovaný ricinový olej vzniká tak, že se do klasického ricinového oleje přidá kyselina sírová. Je zajímavý pro ty, kteří si připravují DIY kosmetiku. Je to mírně viskózní, průsvitná kapalina, žlutooranžové až hnědé barvy, někdy se mu také říká turecký červený olej. Funguje jako aniontová povrchově aktivní látka. Nesmí být zaměňován s klasickým ricinovým olejem, ať už lisovaným za studena nebo rafinovaným.

Funguje jako kožní změkčovadlo a má dobré čistící schopnosti. Nesmí být aplikován přímo na pokožku. Jako kosmetická přísada se používá pro přípravu domácích micelárních vod, dvoufázových odličovačů, odličovacích mlék nebo pro obohacení receptur sprchových gelů a olejových šamponů. Umožňuje také rozptýlení původně hydrofobních esenciálních olejů a jiných rostlinných olejů ve vodě. Je proto velmi užitečný pro přípravu koupelových a mycích olejů.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1