Krása pod lupou: Kosmetické vady na kráse

Krása pod lupou: Kosmetické vady na kráse

Objevují se nám nejen na obličeji, ale i na rukou, krku, nebo jinde na těle. Nevypadají sice hezky, ale naštěstí nám z nich nehrozí žádné nebezpečí. Řeč je o malých vadách na kráse, ze kterých někdy možná zbytečně děláme velké strašáky.

Pigmentace

Hyperpigmentace nás začíná trápit ve středním věku. Typicky na místech, která jsou nejvíc vystavena slunci – obličeji, dekoltu a rukou. Po čtyřicítce se v pokožce snižuje množství buněk, které produkují melanin. Ten působí jako přirozená ochrana kůže proti záření, ale  protože úbytek těchto buněk je nerovnoměrný, stává se, že některá místa pokožky máme tmavší než jiná. Pigmentovým skvrnám tedy předcházíme kvalitní ochranou proti slunci a kosmetikou s ochranných faktorem.

Zarudnutí

Červená místa na obličeji mohou být také popraskané žilky, které jsou velmi jemné, a proto se z dálky jeví jako červený flek. Příčiny bývají hormonální, ale také se může jednat o následky stresu. Pleť, která trpí na praskající žilky, bývá obvykle celkově citlivá, a je tedy důležité vybírat kosmetiku, která ji nebude zbytečně dráždit. Praskajícím žilkám neprospívá mrazivé počasí, proto si taková pleť v zimě žádá extra péči.

Šupinky a suchá kůže

Mohou se vás týkat, i když máte mastný typ pokožky. Klíč je totiž v hydrataci – pokud je mastná pokožka dehydratovaná, bude vypadat suchá a může se i loupat. Ne vždycky proto patří na obličej olej! Pokud jej špatně použijete, může pleť ještě více vysušovat. Suchá pleť trpí hlavně v létě a v zimě – dráždí ji jak slunce, tak mráz. Šupinek se snadno zbavíte jemným peelingem, ale nezapomeňte po jeho aplikaci na pořádné vyživení pokožky! Peelingem narušíme nejsvrchnější vrstvu kůže, což nám dává skvělou možnost pro hloubkovou péči, ale zároveň povinnost být maximálně šetrní.

Černé tečky a pupínky

Nejsou jen doménou puberťáků, leckdo s nimi bojuje celý život. V případě černých teček se jedná o póry, které jsou ucpané. Řešením může být návštěva u kosmetičky, kde se pomyslná zátka odstraní a póry se vyčistí. Následná péče o pleť je na nás – je třeba používat kosmetiku, která pomáhá držet póry uzavřené, aby se opět nezanesly.

Akné u dospělých je vhodné řešit s lékařem (dermatologem) a kosmetičkou, protože běžně dostupná kosmetika většinou nepomáhá, a navíc je třeba hledat příčinu.

Kruhy a váčky pod očima

Dá se říct, že jsou odrazem naší životosprávy, ale do jisté míry hraje roli také genetika a věk. První příčinu můžeme ovlivnit zejména pravidelným a dostatečným spánkem. Jsou však ženy a muži, kteří tuhle „vadu na kráse“ podědili a nic s tím nenadělají. Co se kosmetického ošetření týče, fungují chladivé polštářky, které se přikládají na oči. Dobrým pomocníkem jsou krémy speciálně pro oční okolí, které o oči celkově pečují a jsou jistou prevencí před otoky kolem očí.

Znaménka a pihy

Pokud pravidelně chodíte na kontroly ke kožnímu lékaři, abyste měli jistotu, že se nejedná o zhoubný melanom, řešit je nemusíte. Vždyť pihy můžou být proklatě sexy a ještě celkem nedávno si je ženy dokonce přimalovávaly! Vystouplé pihy a znaménka nám ale můžou vadit, pokud jsou třeba v oblasti ramínka od podprsenky, kde jsou vystaveny častému odírání. Předejít případnému poranění můžeme jejich odstraněním. Zákrok trvá sotva deset minut a nejlépe uděláte, podstoupíte-li ho v zimě, která je pro odstranění nejlepším obdobím.

Jizvy

Jsou jizvy, které nevyzmizíkuje ani laser. Pokud ji máte několik let, tkáň se již vyvinula do nezměnitelné podoby. Na čerstvé jizvy platí tlaková masáž a měsíčková mastička, ideálně se základem z vepřového sádla. To je svou strukturou nejvíc podobné naší vlastní tkáni, a proto tak pomáhá. Na nové jizvy nesmí sluníčko, protože by zpigmentovaly. Kosmetická péče nabízí spoustu složek, které s jizvami aktivně bojují, ale zde platí víc než jinde, že jsme každý originál, a tak vhodná péče pro jednoho, nemusí vyhovovat druhému. Najít tu správnou proto může chvíli trvat.

Jsou to ale opravdu tak velké vady?

Všechny zmíněné pomyslné vady na kráse jsou ve skutečnosti velké pár milimetrů. Jak je tedy možné, že něčemu tak malého dokážeme, především my ženy, věnovat tolik pozornosti? Jako by na našem obličeji neexistovalo nic jiného, než TEN flíček. Proběhlo již mnoho výzkumů, které dokazují, že okolí nás vnímá zcela odlišně, než jak se na sebe díváme sami. Vězte, že o existenci vaší jizvy na bradě dost možná vůbec nikdo neví.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1