Jak pečovat o svou pleť v zimě?

Jak pečovat o svou pleť v zimě?

Mráz, studený vítr a mnohdy i smog naší pleti zrovna nesvědčí. Jestliže je navíc vaše pokožka suchá, dostává zabrat mnohem víc. Jak se o ní tedy v zimě starat?

Obličej je nejvíce „na chladové ráně“

Ostatním partiím těla pomáháme oblečením, ale právě obličej je vystavován všem extrémům a změnám, které nás v zimních měsících potkávají. Proto je potřeba chránit pleť krémy. Při nižších teplotách totiž přestávají pracovat mazové žlázy a kůže lehčeji vysychá. Ideální je zvolit mastnější a hutnější krémy, které vytvoří na pokožce ochranný film. Zapomínat bychom neměli ani na oblast rtů a rukou, které jsou podobně jako obličej nejčastěji vystavovány klimatickým změnám. Pokud se chystáte na hory, sáhněte po krému s ochranou proti slunečnímu záření. Suchá pokožka však v zimě potřebuje komplexní péči, která zahrnuje i jídelníček.

Zima akné nesvědčí

Jestliže trpíte na akné, je dost možné, že právě v zimě se jeho projevy zhorší. Jednak dráždíme kůži čepicemi a šálami, ale také bojujeme s nedostatkem vitamínů či oslabenou imunitou. A to vše se na stavu naší kůže odrazí. Mastné a hutné krémy však pro tento typ pokožky nejsou příliš vhodné, protože může dojít k ucpání pórů a zhoršení akné. Ideální volbou jsou takzvané BB krémy, které spojují lehkou hydrataci a makeupem. Ten navíc pomůže zakrýt nedokonalosti pleti. Vždy ale pamatujte na to, že do mrazu bychom měli vycházet nejdříve 30 minut po ošetření pleti (mytí, líčení apod.).

Nezapomínejte na vláhu

V chladných měsících toho obvykle nevypijeme tolik, jako v parném létě. Nemáme takový pocit žízně, ale náš organismus vodu potřebuje a kůže obzvlášť. Kromě hydratace v podobě krémů tedy dodávejte tělu i dostatek tekutin (ideální jsou ovocné čaje, slabě mineralizované vody či ředěné ovocné a zeleninové šťávy a především obyčejná voda). Naopak pleti škodí přemíra kávy, alkoholu a černého čaje, které mají dehydratační účinky. Důležitý je i dostatek vitamínů. Pozor však zeleninové saláty a exotické ovoce, protože to organismus ochlazuje a můžete oslabit svou imunitu. Vhodné je sáhnout například po potravinových doplňcích.

V zimě na plastiku?

Jestliže toužíte v novém roce po nějaké zásadní změně, je na ni ten pravý čas právě v zimě. Toto období je vhodné pro všechny kosmetická ošetření či plastické operace, například chemický peeling či laserové zákroky. Pleť se rychleji hojí a nehrozí žádné komplikace kvůli pobytu na sluníčku. Toho si u nás v zimě totiž moc neužijeme.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1