Jděte k šípku! Doslova

Jděte k šípku! Doslova

Když pošlete někoho k šípku, většinou to neznamená nic pěkného. A přitom tento tak typický plod podzimu v sobě ukrývá mnoho dobrého pro naše zdraví. Dobrý důvod, proč se k němu přece jen vydat.

Ohnivá barva podzimu

Keře plné červených či oranžově zářivých plodů růže šípkové (i když plod není zcela přesné botanické označení) najdeme v přírodě především s přicházejícím podzimem. Rozhodně nebude na škodu si letos nějaké šípky natrhat. V přírodě jich bývá tolik, že určitě na nějaký keř narazíte. Pokud byste si ho ale chtěli vysadit na své zahradě, tak pozor! Jedná se o velmi rozpínavou rostlinu, která se hojně rozrůstá.

Co v sobě šípek skrývá?

A čím jsou právě šípky pro naše zdraví tak přínosné? Možná budete překvapeni, co v sobě tak malý plod ukrývá. Již naši dávní předci věděli své a právě šípky byly nedílnou součástí receptů lidového léčitelství. Je to dáno vysokým obsahem vitamínů: vitamín C, A, K, B1, B2 a B3. Dále zde najdeme fosfor, vápník, hořčík, draslík, ale i flavonoidy, kyselinu nikotinovou, jablečnou či pektin. Díky těmto vlastnostem má široké spektrum blahodárných účinků. Používá se například při problémech se srdcem, ale i ledvinovými či žlučovými kameny. Posiluje imunitní systém a doporučuje se i při potížích s menstruací či hemoroidech a při krvácení dásní (paradentóze).

Sběr šípků: Jak na něj?

Na sběr šípků je nejlepší se vypravit na přelomu září a října, především v suchém a slunném počasí, kdy plody mají nejvíce vitamínu C. Sbíráme zralé, nikoliv však měkké přezrálé plody červené či oranžové barvy. Základní recept, jak šípky uchovat je sušení. Ideálně při 60 stupních Celsia (trouba, sušička ovoce). Pokud byste sušili při vyšší teplotě, šípky vám zčernají a navíc ztratí většinu hodnotných látek. Jestliže jsou naopak málo usušené, hrozí, že začnou plody plesnivět. Doma vydrží na suchém místě zhruba rok. Pak si raději nasbírejte nové.

Recept na závěr: Šípkový čaj

A co si z šípků připravit? Nabízí se mnoho možností. Šípková marmeláda, šípková omáčka k masu nebo tradiční šípkový čaj. Pro nadcházející chladnější večery se šálek bude určitě hodit.

Co budeme potřebovat?

  • 10 gramů sušených šípků (rozdrcených)
  • 0,5 litrů vody

A jaký je postup?

Šípky necháme minimálně hodinu (ale můžeme i přes noc) louhovat ve vodě. Poté je přivedeme na chviličku k varu, případně postačí jen zahřát na 80 stupňů Celsia (rozhodně nevaříme dlouho, čím déle, tím menší bude obsah vitamínu C).

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1