Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Quiche na 3 způsoby. Klasický slaný koláč i sladká verze

Publikováno: 7.4.2021
Quiche na 3 způsoby. Klasický slaný koláč i sladká verze

Martina Drtinová

Redaktorka

Více o autorovi

Slané koláče jsou oblíbené v nejrůznějších variantách po celém světě. Bezesporu k těm nejznámějším patří francouzský quiche. Máslové těsto s lahodnými náplněmi v podobě slaniny, sýru, cibule, špenátu, žampionů atd. Fantazii se meze nekladou. My vám nabízíme hned 3 recepty, jednu klasiku se slaninou, jarně laděný slaný koláč s kopřivami a sladkou tečku na závěr.

Quiche (čti „kyš“) má svůj původ ve Francii a patří tam k jednomu z nejoblíbenějších receptů. I u nás nejznámější varianta Quiche Lorraine má kořeny, jak název napovídá, v Lorraine (Lotrinsku) v severovýchodní části Francie, odkud se postupně rozšířil po celé zemi. Pojmenování „quiche“ pochází z německého slova „Kuchen“, tedy koláč. První recepty sahají až do 16. století, kdy byl tento slaný koláč připravován z chlebového těsta. To bylo později v 19. století nahrazeno těstem křehkým, jak ho známe dnes. A čím se plnil? Klasickými ingrediencemi, které byly snadno dostupné – vejci, smetanou a slaninou. Sýr, na nějž jsme dnes zvyklí, přibyl až později. A spolu s ním i další ingredience, takže se v současnosti setkáváme s prakticky jakoukoli myslitelnou náplní.

My si dnes připravíme klasickou verzi se slaninou, již doplníme právě sýrem a navíc cibulí. Druhým receptem se naladíme jarně, protože využijeme jarní bylinky v podobě kopřiv a také jarní cibulku. Francouzi jsou zvyklí konzumovat slaný koláč jako předkrm, ale nám obě tyto varianty jistě dobře poslouží jako plnohodnotná večeře.

A na závěr vyzkoušíme i sladkou verzi v podobě tvarohového koláče s jablky, který zase oceníte třeba jako vydatnou odpolední svačinku.

Quiche lorraine se slaninou (a navíc sýrem a cibulí)

Ingredience na základní těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla pokojové teploty
  • 1 vaječný žloutek (lze vynechat)
  • ½ lžičky soli
  • 3 lžíce studené vody

Ingredience na náplň:

  • 200 g slaniny
  • 150 g tvrdého sýra gruyére (případně gouda, chedar)
  • 1 cibule
  • 3 vejce
  • 300 ml 30% smetany (použít můžete i 150 ml smetany + 150 ml crème fraîche)
  • Sůl, pepř, špetka muškátového oříšku

Postup: Na čistou pracovní plochu prosejeme mouku a promícháme se solí. Přidáme žloutek, na kousky pokrájené máslo a zpracujeme na drobenku. Poté přilijeme vodu a vytvoříme hladké těsto. Pracujeme přitom rychle, abychom těsto „nepřepracovali“. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu odpočinout do lednice. Nic se nestane, pokud si těsto připravíte i den předem.

Odpočinuté těsto rozválíme a vložíme do připravené koláčové formy o průměru 26 cm. Případné přečnívající okraje seřízneme. Dno propícháme na několika místech vidličkou, překryjeme ho pečicím papírem, který zatížíme suchými fazolemi nebo jinou luštěninou, a vložíme do trouby předehřáté na 190 stupňů. Těsto takto předpékáme asi 15 minut. Poté ho vyjmeme z trouby, sundáme papír s fazolemi a necháme vychladnout.

Jde se na náplň. Slaninu si pokrájíme na kostičky, cibuli na tenká kolečka. Rozpálíme nasucho pánev a vložíme do ní slaninu. Takto ji chvilku na nejvyšší stupeň opékáme, poté přisypeme cibuli a necháme lehce zesklovatět. V míse si prošleháme vejce se solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přilijeme smetanu, opět prošleháme. Do směsi vsypeme nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr.

Pozn. Chcete-li si připravit koláč podle originální receptury, vynechejte cibuli a sýr.

Na vychladlé těsto rozprostřeme slaninu s cibulí a přelijeme vaječnou směsí. Vrátíme zpět do trouby a dopékáme při 190 stupních zhruba 30 minut.

Quiche servírujeme ideálně ještě teplý nebo vlažný spolu se zeleným salátem.

Jarní koláč s kopřivami, jarní cibulkou a cottage sýrem

Ingredience na těsto:

  • dle základního receptu uvedeného u předchozího receptu

Ingredience na náplň:

  • 300 g cottage sýra (2 bal.)
  • 100 ml smetany
  • 2 vejce
  • 2 hrnky spařených mladých kopřiv
  • 2 stroužky česneku
  • 2 jarní cibulky
  • Sůl, pepř

Postup: Připravíme a předpečeme si těsto dle základního receptu výše. A pustíme se do náplně. Mladé kopřivy spaříme horkou vodou, necháme okapat a pokrájíme na menší kousky. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Společně promícháme, přidáme najemno nasekaný nebo utřený česnek. Vejce si prošleháme spolu se smetanou, osolíme, opepříme, promícháme s cottage sýrem. Na předpečené těsto poklademe bylinky a zalijeme připravenou směsí s cottage sýrem. Vložíme do trouby a dopékáme při 190 stupních asi 30 minut, až povrch zpevní a zezlátne. I tento slaný koláč servírujeme ještě teplý, ale výborně bude chutnat i studený.

Tvarohový koláč s jablky

Ingredience na těsto:

  • dle základního receptu + přidáme 1 lžičku skořice a 1 lžičku vanilkového cukru

Ingredience na náplň:

  • 1 tvaroh v kostce
  • 100 ml smetany (min. 30%)
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • Citronová kůra
  • Špetka soli
  • 3 jablka

Postup: Těsto si připravíme ze surovin v základním receptu, jen do mouky zamícháme navíc malou lžičku skořice a vanilkového cukru. Opět necháme odpočinout a s předpečením pokračujeme stejně jako v základním receptu.

Jak na náplň? Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem do pěny, zašleháme tvaroh a smetanu, přidáme citronovou kůru. Bílky si vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Ten zlehka vmícháme do tvarohové hmoty.

Jablka můžeme oloupat nebo nechat se šlupkou, záleží to zcela na vás. Pak je nakrájíme na velmi tenké plátky.

Na vychladlé předpečené těsto rozetřeme tvarohovou směs. Do ní opatrně a úhledně poskládáme jablečné plátky. Vložíme zpět do trouby a pečeme dále rovněž asi 30 minut při 190 stupních dozlatova.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Štítky článku

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)