Meruňkové hodování

Meruňkové hodování

Sezóna meruněk je v plném proudu. A byla by škoda jí nevyužít. Meruňky jsou totiž nejen moc dobré, ale i plné prospěšných látek. A tak není od věci si dát třeba kousek výborného meruňkového koláče.

Meruňky: Oranžový zázrak

Otázka jde, kde s výčtem prospěšných vlastností těchto sladkých plodů začít. Je jim toho totiž připisováno opravdu hodně. Třeba to, že pomáhají proti stárnutí, podporují imunitu, ale i naši dobrou náladu. Dále se doporučují pro kvalitnější nehty, vlasy a kůži. Jejich pecky navíc obsahují vitamín B17, který pomáhá v prevenci rakoviny. Také snižují únavu a jsou vhodné i pokud vás trápí chudokrevnost. Vše výše řečené meruňky dokážou především díky koktejlu látek, který v nich najdeme. A které to jsou? Především provitamín A, vitamíny skupiny B a také vitamín C. Dále se vyznačují vysokým obsahem draslíku a mědi. Pamatujte na to, že to nejlepší se skrývá pod slupkou.

Co se s nimi dá dělat?

Meruňky mají v kuchyni docela široké využití. Můžete si z nich udělat marmelády, nanuky, knedlíky, džemy, kompoty, limonádu, koláče a různé jiné dezerty, ať už pečené, nebo nepečené. A to není všechno, můžete je dát i k masu. Třeba jako chutné chilli meruňkové chutney, nebo pikantní omáčku k pečenému masu. Že už se vám sbíhají sliny? Pak nezbývá, než si něco připravit. Co byste řekli meruňkovému koláči? Ale nebude jen tak ledajaký!

Meruňkový koláč s tvarohem

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky,
  • 150 g másla,
  • 80 g cukru,
  • 1 vejce,
  • kůra z jednoho bio citronu,
  • Náplň: 500 g tvarohu (kostka), 1 vanilkový pudink, 50 g cukru, 2 vejce, 400 g vypeckovaných meruněk

Postup: Vypracujeme si z hladké mouky, másla, cukru, 1 vejce a kůry z citronu hladké těsto. Dáme ho odpočinout do ledničky, jinak se nám s ním bude špatně pracovat. Poté ho rozválíme do kulaté formy a vytvoříme i okraje. Na náplň budete potřebovat sníh ze dvou bílků. Žloutky si smícháte s tvarohem, cukrem a pudinkovým práškem. Nakonec vmícháte ušlehaný sníh. Náplň nalijete na těsto a nahoru pokladete půlky meruněk. Můžete posypat buď drobenkou nebo sekanými mandlemi. Pečeme při 180 st. zhruba 50 minut.

Pozor na jadérka?

Někteří lidé tvrdí, že meruňková jadérka jsou velmi zdravá a působí proti rakovině. V tomto případě si však dejte pozor na to, kolik jich zkonzumujete. Tato jadérka totiž mohou způsobit otravu. Nemají svou hořkou chuť jen tak. Nejspíš se tak chrání před malými hlodavci, aby je nesnědla. Obsahují látku zvanou amygdalin, který se v našem zažívání může měnit v kyanovodík. Údajně již tři kousky čerstvých jadérek mohou být zdraví ohrožující dávkou. U dětí je to dokonce o víc jak polovinu méně.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1