Zahrada po celý rok: Říjen ve znamení výsadby růží

Zahrada po celý rok: Říjen ve znamení výsadby růží

Zahrada se ladí do podzimních tónů, ale nás kromě užívání si barev podzimu čeká ještě dost práce. Stále můžeme sklízet některé plody, ale především nastává vhodná doba pro výsadbu okrasných i ovocných stromků a keřů, a hlavně pak královen mezi květinami – růží. Kromě toho nesmíme zapomenout ani na přípravu záhonů na další sezónu.

Zeleninovým záhonům prospěje zrytí

Pokud ještě stále máte na záhonech plodovou zeleninu, jako jsou rajčata, papriky, okurky či tykve, je nejvyšší čas je sklidit. Ponechat můžete pouze čínské zelí či hlávkovou kapustu, kterým případné mírné krátkodobé mrazíky nevadí.

Prázdné záhony zryjte. Důkladně zrytý záhon rozhodně není zbytečnou prací. Zajistíte si tím lepší strukturu zeminy pro příští výsadbu, a dost možná i menší množství plevele. A jak na to? Záhony zbavte plevelů jako je pampeliška, pýr, bodlák apod., naopak obyčejnou trávu můžete ponechat. Pomocí rýče nebo rycích vidlí zryjte první řádek do hloubky ca 25-30 cm, do něj dejte kompost či hnůj a hlínou z dalšího řádku ho zakryjte. Takto pokračujte po celém záhonu a dávejte přitom pozor, abyste všechny ponechané plevele opravdu zaryly. Pokud by totiž koukaly ven, mohly by snadno začít růst. Zarýt můžete i některé rostlinné zbytky, které na záhonech zbyly nebo vyseté zelené hnojení. Záhony poté neuhrabávejte, ale ponechte zeminu v hroudách. Správné rytí zeminu prokypří a provzdušní. Zároveň se tím omezí i výpar vody a zimní srážky (ať už dešťové nebo sněhové) se v zemi lépe zadrží.

Nezapomeňte se postarat o jahodníky. Odstřihněte ještě vyrostlé šlahouny, vyštípejte květy stáleplodících jahod, které již stejně nemají šanci dozrát, a rostlinky okopejte. Přihrňte zemí, aby byly chráněny před vymrznutím.

Říjen na zahradě: Ideální doba na výsadbu ovocných stromů

Pokud jste se rozhodli, že svou zahradu obohatíte o další druhy nebo odrůdy ovocných stromů a keřů, přišla vaše chvíle. Připravte si dostatečně velké jámy, na dno můžete přidat vyzrálý hnůj či kompost, promíchat se zeminou, navrstvit další část zeminy a teprve potom usadit stromek. Kořeny stromku před samotnou výsadbou přiměřeně zkraťte a namočte minimálně na půl dne (raději ale na celý) do vhodné nádoby s vodou, a až poté zasaďte. Roubované místo by přitom mělo zůstat několik centimetrů nad zemí, aby nezahnívalo. Ke stromku nezapomeňte zatlouct kůl (do výšky pod spodní větve), k němuž kmínek stromku přivážete. Každý stromek důkladně zalijte. Čas na výsadbu máte až do zámrazu. Jen s choulostivějšími druhy jako jsou meruňky či broskve příliš neotálejte, těm už by mrazíky mohly uškodit. Pokud byste výsadbu nestihli včas, raději počkejte na jaro.

V říjnu pochopitelně sklízíme také zbývající zimní odrůdy jablek a hrušek. Plody češeme opatrně a uskladňujeme jen ty zcela zdravé. A nezapomeňte pravidelně sbírat a sušit vlašské ořechy. Ostatně i o tom jsme si více povídali v minulém článku.

Říjen v okrasné zahradě

Uvažujete-li o skalce, pak je říjen tou správnou dobou pro její založení. Navozte písek, zeminu a hlavně kameny a pusťte se do práce. Přes zimu si mráz může s kameny ještě trochu „pohrát“, ale pak se usadí a vy si budete moci na jaře vytouženou skalku už jen osázet oblíbenými rostlinkami. V případě, že už majiteli skalky jste, nezapomeňte ji věnovat péči. Vyplejte ji a vyčistěte, choulostivé rostlinky můžete zakrýt chvojím.

Dokvétají nám mečíky a jiřinky. Po úplném odkvětu je ostříhejte a hlízy opatrně vyjměte ze země. Očistěte je od zeminy a neponičené uložte na suchém temném místě, třeba ve sklepě, zasypte pilinami nebo vložte do papírových krabic či pytlů. Po prvním mrazíku skliďte i hlízy dosny.

Balkonové květiny, zejména muškáty či fuchsie, které budete uchovávat přes zimu, přeneste v závislosti na počasí do vnitřních prostor. Odstřihněte květy, oberte suché a napadené listy, zkraťte výhony. Květináče a truhlíky pečlivě očistěte, abyste si s nimi domů nepřinesli nechtěné škůdce.

V teplých říjnových dnech je stále ještě prostor pro výsadbu jarních cibulovin, o nichž jsme psali v měsíci září.

Z trávníku pravidelně vyhrabávejte spadané listí. Možná jste trávník naposledy posekli a „zazimovali“ již v září. Pokud ne, učiňte tak do poloviny října. Proveďte poslední seč a dopřejte mu dávku podzimního hnojiva. Vyvstává samozřejmě otázka, co se vším spadaným a shrabaným listím. Listí z ovocných stromů se nebojte zkompostovat. Proložte ho třeba posečenou travou, nebo kuchyňským odpadem, či hnojem, aby nebyla jedna velká vrstva pouze listí. Opatrní buďte jen s listím z ořešáků, které se velmi dlouho rozkládá, a proto se mu raději vyhněte. 

Přichází čas růží

Pokud na své zahrádce růže máte, pravděpodobně vám stále ještě dělají radost svými květy. Odkvetlé nezapomínejte stříhat. Ke konci měsíce pak každou rostlinku prohlédněte, odstraňte plané spodní výhony (vlky) a staré dřevo. U keřových růží se nepouštějte do velkého prořezávání, aby byly rostlinky odolnější v zimě. Bohatě postačí zkrácení vrcholků a s větším řezem počkejte do jara. Důležité je před zimou chránit růžím kořeny. Ale na zazimování je ještě čas a vrhneme se na něj až v listopadu, kdy si o něm povíme více.

Když ale píšeme, že přichází čas růží, máme na mysli jejich výsadbu. A to zhruba až do poloviny listopadu. Sázení není žádná věda, ale chce se držet určitých pravidel. Předně si zkontrolujte zakoupenou rostlinku a poničené kořeny odstřihněte a ostatní zkraťte zhruba o ¼ původní délky. Rovněž zredukujte i výhony, ponechte pouze 3-5 nejsilnějších. Podobně jako ovocné stromky, namočte i růže na několik hodin do vody, v tomto případě nejen kořeny, ale celou rostlinu. Vykopejte prostornou jámu, posaďte do ní růži tak, aby kořenový krček (tedy místo roubu) byl ca 2-5 cm pod zemí, u pnoucích růží pak až 10 cm. Částečně zahrňte zeminou s příměsí písku, důkladně prolijte vodou. Jakmile se vsákne, doplňte zeminu. Tu nakopčete do výšky až 15 cm na povrch. Takto budou zasazené růže připravené na zimu. 

A co nám říkají pranostiky? Tak třeba: „Když dlouho listí nepadá, tuhá zima se přikrádá.“ Pečlivě pozorujte přírodu, ať víte, na co se můžeme letos těšit.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1