Ani v létě se na zahradě nelení

Ani v létě se na zahradě nelení

V teplých letních měsících si samozřejmě budeme nejvíce užívat sluníčka, relaxování a sklizně. To však není všechno, co zahrada potřebuje.

První sladké plody

V červnu už na zahrádce dozrávají i první sladké plody, jako jsou například jahody či třešně. Dny se navíc prodlužují a teploty začínají dosahovat k těm opravdu letním. Kromě sklizně však nesmíme zapomínat ani na práci. Trávník stále pravidelně sečeme a přihnojujeme, čeká ho totiž jedno z nejnáročnějších období, zvlášť pokud je velké horko a příliš neprší. Ještě i v červnu můžete vysévat zeleninu. Jedná se například o kedlubny, pozdní zelí, růžičkovou kapustu, hrášek či mrkev karotku. Ven rovněž můžeme vynést květiny, co pěstujeme doma. Není vhodné je ale umístit na přímé slunce, spíše do polostínu.

Léto vrcholí

Červenec a srpen jsou vrcholem našich zahrádkářských snah. Sklízíme celou řadu ovoce ale i zeleniny. Jako jsou například rybíz, maliny, letní jablka, broskve, meruňky, rajčata, okurky, pórek, květák a mnoho dalšího. Práci se však ani přesto nevyhneme. Pravidelně probíráme ovocné stromy a odstraňujeme shnilé plody, případně obsypané větve podpíráme kůly. Ošetřujeme rostliny proti různým chorobám, jako je například americké padlí (angrešt, rybíz) či plíseň objevující se na rajčatech. Pravidelně vyštipujeme rajčata, sbíráme bylinky na sušení, přihnojujeme a samozřejmě zbavujeme záhony plevele.    

Jak se postarat o zahradu v době dovolené?

Nejlepší řešení by bylo poprosit někoho spolehlivého, aby vám na všechno dohlédl. Jenže ne vždy je někdo takový po ruce. V tom případě existuje několik tipů, jak na zahrádce udržet vláhu, aniž by ji někdo každý den zaléval:

  • záhony prokypříme, zbavíme plevele
  • nasypeme kolem rostlin mulč, který udrží vlhkost
  • mobilní rostliny přesuneme na stinné místo
  • lze si pořídit samozavlažovací systémy, nebo využít PET lahve (do víčka uděláme několik otvorů nahřátou jehlou, naplníme vodou a zakopeme do záhonu víčkem dolů)
  • kolem rostlin nasypeme substrát, i ten dokáže udržet vlhkost po delší dobu

Máte-li jezírko...

Jestliže máte na zahrádce nějakou vodní plochu, v létě bude vyžadovat trochu víc pozornosti. Jednak je nutné neustále doplňovat vodu, ale také kontrolovat její hladinu. Nesmí dojít k přemnožení řas, které ohrozí další vodní rostliny, ale i živočichy. Příliš rozrůstat by se však neměly ani lekníny či jiné rostliny, které zakrývají hladinu. Mohou jezírko takzvaně udusit. Nejen ryby v parných dnech uvítají přísun kyslíku, například v podobě vzduchovače ve formě fontánky. Ta navíc jezírko příjemně oživí a vy si budete moci užívat příjemný zvuk zurčení vody.

Vláha je základ

V letních měsících je alfou i omegou úspěšného zahrádkaření především dostatečná zálivka. Bez ní nebude ani šťavnatých plodů, ani krásných květů. Při teplotách pohybujících se kolem 30 stupňů celsia je ideální zalévat zahradu ráno i večer. Zalévat bychom měli i trávník, především tam, kde je vystavený celodennímu žáru slunce. Rozhodně se vyvarujte zalévání v tom největším horku. Studená voda může rostlinám způsobit šok a při odpařování kapek je může slunce popálit. Stejně tak bychom měli postupovat i při postřiku proti mšicím, plísním či jiným škůdcům. Vhodná doba je navečer. Jen se ujistěte, že nemají přijít deště.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1