Třešně. Elixír mládí na stopce.

Třešně. Elixír mládí na stopce.

Když se na stromech konečně začervenají sladké třešně, nastává to pravé léto. Z třešniček se dělají nejen hezké „náušničky“, ale i skvěle chutnají a přinášejí tělu mnoho prospěšných látek.

Elixír mládí na stopce

Tento malý plod, který je z velké části tvořen vodou, v sobě skrývá samé poklady a nezáleží na tom, o jakou přesně odrůdu se jedná (chrupka nebo srdcovka). Jednak je to vysoký obsah vitamínů C, E a B, ale i kyseliny listové, vápníku či železa a draslíku. Konzumace třešní pomáhá tělu bojovat s volnými radikály a potlačovat tak stárnutí buněk. Mají však i silné protizánětlivé účinky. Jsou tak skvělým pomocníkem v boji například s paradentózou, dnou či revmatem, ale doporučují se i pro celkovou očistu organismu, který dokážou zbavit jedů.

Navíc, jejich červená barva a vysoký obsah zdraví podporujících látek blahodárně působí i na tenké střevo (jehož měsícem je právě červen) symbolizující spolu se srdcem oheň v nás.

Pro svěží pokožku

Jak bylo řečeno, třešně mají omlazující účinky. Proto je můžete využít nejen vnitřně, ale i přímo na vaši pleť. Stačí, když si doma připravíte třešňovou masku, která vás krásně rozzáří. Potřebovat k tomu budete pouze dvě lžíce tučného tvarohu, med a šťávu z třešní. Vše smíchejte a naneste na vyčištěnou tvář. Nechte zhruba deset minut působit a pak omyjte.

Potěšte chuťové pohárky

Třešně chutnají nejlépe, když se čerstvě utrhnou. Nedají se totiž příliš dlouho skladovat, v lednici většinou ztrácejí chuť. Ale připravit se z nich i dá spousta skvělých jídel. Většina z nás zná pokrmy z třešní na sladko, tedy různé bublaniny, zmrzliny, taštičky či marmelády. Výborné jsou ale i k masu.

Vepřová panenka s třešněmi:

Co budete potřebovat:

  • vepřové maso, zhruba 500 g
  • 300 g třešní
  • jednu větší cibuli – ideálně šalotku
  • olej
  • máslo
  • citron
  • med
  • 1 dcl červeného vína
  • pepř
  • sůl

Postup:

Nasolené a opepřené panenky zatáhněte na oleji a přendejte do zapékací misky. Na másle opečte cibuli a spolu s vypeckovanými třešněmi poté přidejte k masu. V misce si smíchejte víno s medem a citronovou šťávou, opepřete a osolte. Polijte touto šťávou panenky a dejte péct na zhruba 30 minut při 180 stupních celsia. Průběžně polévejte vytvořenou směsí. Poté maso nechte chvíli odpočinout a pak porcujte. Pokud je šťáva příliš řídká, lze zahustit moukou. Podávejte se šťouchanými bramborami.

Využijte je do posledního kousku

Až si budete na třešních pochutnávat, rozhodně nevyhazujte pecky. Asi si říkáte, na co by vám mohly být? Když se pečlivě očistí a naplníte s nimi malý polštářek, máte skvělého pomocníka pro přikládání teplých obkladů. Stačí polštářek chviličku nahřát v mikrovlnce, pecky totiž dokážou teplo dlouho udržet. Takový peckový polštářek se doporučuje například pro miminka, které trpí na koliky a prdíky. Využijete ho ale i vy. Například při menstruačních bolestech či bolestech kloubů.

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1