Nastartujte svůj organismus prvními zahradními úlovky

Nastartujte svůj organismus prvními zahradními úlovky

Kdo včas zasadil, tak se už teď může těšit z prvních plodů z vlastní zahrádky. Pojďte se s námi podívat na rané plodiny, na které nemusíte čekat půl roku. Jaké to jsou a co dobrého nám mohou dát? Na to si posvítíme v článku.

Sladké jahody

Jednou z dobrot, na které si touto dobou už můžete pochutnávat, jsou jahody. A ty co si doma vypěstujete, jsou mnohem sladší než ty, co koupíte v obchodě. Už jenom proto, že jsou opečovávané s láskou. Přináší nám spoustu dobrého. Obsahují velké množství vitamínu C, vitamin B, draslík, fosfor, vápník, železo a menší množství cukru než jiné ovoce. Fungují dobře při nachlazení, revmatismu, chudokrevnosti, dně a dalších problémech. Jsou skvělé na posílení nervů i srdce. A pokud zrovna toto úžasné ovoce nemáte na své zahradě, nezoufejte. Na spoustě míst v republice existují samosběry, kde si sami nasbíráte ty nejchutnější.

Domácí ředkvičky

Tato červenobílá pochoutka není nijak těžká na pěstování, takže ji zvládnou i začátečníci. Musíte ji však zasadit včas, protože nemá ráda vysoké teploty. Na růst jí potom stačí pouze měsíc. Není problém ji pěstovat ani doma v květináči. Kromě výborné chuti nám nabízí beta karoten, draslík, zinek, fosfor, vitamín C, K a B. Díky všemu co v sobě ukrývá, má navíc protinádorový účinek. Musí se však jíst s mírou, obsahuje totiž sloučeninu síry a ta při konzumaci velkého množství může narušovat funkci štítné žlázy.

Rukola na zahradě i v květináči

V obchodě není zrovna levná, ale její pěstování je celkem jednoduché. Na jaře má ráda slunce, ale velké teplo jí nesvědčí. Její listy jsou pak nahořklé. Slouží jako podpora imunitního systému, prevence rakoviny a onemocnění srdce, podpora trávení, pročišťuje krev a podporuje krvetvorbu, zlepšuje funkci mozku a mnohé další. K tomu jí pomáhají látky jako draslík, sodík, fosfor, hořčík, železo, vápník, zinek, omega 3, vitamíny A, B, C, E, K a betakaroten. Má specifickou chuť, ale v některých jídlech prostě nesmí chybět, například v salátu s kozím sýrem, medem a červenou řepou.

Náročný květák

Vypěstovat květák už není taková sranda. Potřebuje mít vhodné místo i podmínky. Existují ale také rané odrůdy, takže může patřit mezi první úlovky, které na zahradě sklidíte. Nachází se v něm málo tuku, sacharidů i proteinů. Za to obsahuje hodně vitamínu C, vitamíny B a E, draslík, sodík, vápník, hořčík, fosfor, železo, selen, zinek, mangan, chrom a měď. Stejně jako výše zmíněné zeleniny, má i květák protirakovinné účinky, kromě toho dokáže usměrnit trávicí proces. Lze po něm sáhnout při zácpě, jelikož pomáhá regulovat průchodnost střev. Ve velkém množství může ale způsobit nárazový průjem.

Další zeleninou, kterou už můžete sklízet, jsou například saláty (hlávkový, ledový i římský), jarní cibulka, kedlubny, malé cukety, karotka a další. Se zeleninou se nemůže stát, že byste sáhli vedle. Na talíři bude vždy skvěle chutnat, dobře vypadat a ještě prospěje vašemu tělu. Kromě toho, že je zdravá, jí můžete sníst kolik chcete a nepřiberete. Samozřejmě všeho s mírou platí i tady.

O prvních úlovcích a jejich vlivu na naše zdraví se můžete dočíst i v našem dalším článku Zelenina z vlastní zahrádky je ta nejlepší. O tom, proč si vybírat bio potraviny se můžete u nás dozvědět hned 9 důvodů.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1