Netradiční hudební nástroje - dekorace i odpočinek

Netradiční hudební nástroje - dekorace i odpočinek

Na kytaru umí dnes kde kdo, ale co takové didgeridoo nebo bubínky? Vydávají uklidňující zvuky a ještě dobře vypadají. V článku se podíváme na hudební nástroje, na které hraje jen pár lidí. Pojďte s námi objevit tento svět plný zajímavé a relaxační muziky.

Didgeridoo

Na jejím vzhledu toho zdánlivě moc zajímavého není. Je to kus dřeva, které je uvnitř duté a na jednom konci má náustek. Tradičně se jednalo o termity vyžraný kmínek eukalyptu, kdy náustek byl vyroben z včelího vosku. Pochází z Austrálie, kde na jej používaly domorodé kmeny zejména k rituálům. Abyste na tento nástroj mohli hrát také, musíte se naučit techniku cirkulačního dýchání. Znamená to, že při svém dýchání používáte bránici. A vězte, že to je technika, která se hodí nejen pro hraní na didgeridoo. Tento způsob hraní na dechový nástroj se od klasických dechových nástrojů liší tím, že zvuk se vydává při výdechu i nádechu, zatímco trubky, píšťaly, flétny... jen při výdechu. Tím vzniká i typický nepřerušovaný zvuk didgeridoo. Pro modulaci používáte nejen sekvence dechů, ale také rty a dokonce hlas. U nás se didgeridoo používá (kromě soukromého hraní) například v muzikoterapii (léčení zvukem). Frekvence, kterou zvuk didgeridoo nese totiž umožňuje relaxaci. Když zavřete oči a pouze posloucháte, doslova cítíte zvuk v každé buňce. Navíc jsou didgeridoo velmi osobitá, proto se hodí i jako výrazný prvek, například do obývacích pokojů, kde dotvoří atmosféru.

Ruční bubínky

Existuje jich velká řada a ideální je (nejlépe v obchodě) vyzkoušet, který vám bude vyhovovat nejvíce. Každý totiž vypadá a hraje trochu jinak. Bongo jsou dva nízké širší bubny vedle sebe. Djembe je buben na noze (většinou vysoké), kterou si při hraní dáte mezi stehna. Bodhrán je oproti tomu nízký, placatý a široký. Má 30 až 60 cm a vysoký je 8 až 20 cm. Hraje se na něj většinou paličkou. Dalším zajímavým nástrojem je cajlon. Oproti ostatním je hranatý. Hráč sedí na něm a bubnuje do desky či hrany. Zvuk, který se z nich line, je však velmi uklidňující. Záleží to samozřejmě i na tom, jaký zvolíte rytmus. Velmi osobní záležitostí pak jsou šamanské bubny. Pokud chcete získat opravdu unikát, vyražte na kurz a vyrobte si jej tam sami. Získáte tím představu o tom, jak s bubnem pracovat, protože kůže, ze které jsou vyrobeny pracuje a pro správný zvuk musíte vědět, jak zrovna u toho vašeho (někdy se musí například namáčet). Může se na něj hrát rukou a nebo paličkou. Druhou rukou jej držíte.

Mezi specifické bubínky patří tzv. hankdrum či sundrum. Jedná se o kovový bubínek (původní vynález recyklova použité bomby od plynu), který je vyladěn do tzv. alikvótních tónů, tzn. vzájemně ladí jakákoli kombinace. Zkušení hráči umí buben rozeznít prsty, ti, co začínají mohou použít speciální paličky se silikonem na konci. Jsou vhodné do jakékoli domácnosti jako skvělý relaxační a dekorační předmět. Hrát na něj zvládnou všichni bez rozdílu věku.

Tibetské mísy - ačkoli se nejedná o bubínek, ale o misku, patří mezi nástroje, které dokážou lidskou mysl zklidnit, případně i vypnout. Jsou různé velikosti, hraje se na ně obvykle speciální paličkou tím, že se zvuk „vyhladíte“ (točíte paličkou po obvodu misky) a nebo ji rozezníte úderem.

Chřestidla a zvonky

Různých hudebních nástrojů, které chřestí, existuje celá řada. Především pak ty z přírodních materiálů nejlépe slouží k uvolnění a relaxaci. Chřestítka jsou jedny z nejstarších léčitelských nástrojů. Dokáží uvolnit nahromaděnou „špatnou“ energii. Lze je využít i k masáži kloubů, páteře či měkkých tkání. Skvělé je i to, co z chřestidel vychází. Vše připomíná přírodu, její zvuky a tóny. Chřestidla mohou být použita i při tanci, kdy kromě pohybu zapojujete i jiná centra mozku. Podobnou funkci mají i různé zvonky, které mohou být používány i pro energetické čištění místností.

Speciální uklidňující i dekorační záležitostí je zvonkohra Koshi, která je vždy vyladěna do jemných tónů, které v nás zanechávají pohádkový pocit dětství, radost a uvolnění. Jsou různé varianty vyladění, například podle živlů. Každý kus je originál. Pokud chcete posílit jeho vliv, pověste jej někam do chodby či k oknu, kde proudí vzduch.

Muzikoterapie

Všechny zmíněné nástroje spojuje právě muzikoterapie. Ta je součástí léčebné pedagogiky a využívá se jako terapeutický prostředek. Hudba ovlivňuje dýchání, krevní tlak, srdeční rytmus, termoregulaci a mnohé další. Využívá se k léčbě neuróz i komunikace. Má dobrý vliv na děti s autistickou poruchou, ale pomáhá také při alkoholismu a toxikomanii. Výborný je jak poslech hudby, tak i její aktivní provozování.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1