Nenechte se zničit vedrem. Tohle vás ochladí

Nenechte se zničit vedrem. Tohle vás ochladí

Teploty přes třicet k létu patří, ať se nám to líbí nebo ne. Na to, že takových dní však přibývá je třeba se připravit. Zejména kardiaci, menší děti a nebo starší občané by si měli dát pozor. Hrozí totiž nejen dehydratace, ale zvedá se riziko řady dalších vážných onemocnění. Jaké zásady tedy dodržet?

Zvolte vhodné oblečení

Může se zdát, že krátké šortky, tričko bez ramínek a velké sluneční brýle vás ochrání před vedrem. Bohužel tomu tak není. Je sice pravda, že z vaší kůže jsou zakryty jen nejnutnější partie, zato však vůbec nevětrají a ty ostatní jsou vystaveny jasnému slunci. Ženy mají výhodu, protože mohou zvolit vzdušné šaty. Vzduch tak může přirozeně cirkulovat okolo těla, které tím chladí a navíc dodají na ženskosti. Nebojte se ani volných rukávků. V každém případě je důležitý materiál. Na výsluní se vrací len, který je prodyšný, lehký, vzdušný a slušivý. Dalšími skvělými materiály jsou konopná nebo bambusová vlákna.

Ochlaďte svou krev

Ve vedru nemusíte být zrovna vzteklí, aby se vaše krev doslova vařila. Takže, co s tím? Jako první pomoc poslouží zchlazení těch částí, kam obvykle nanášíme parfém - zápěstí, krk,  místo za ušima, případně hrudník. Zatímco ruce můžete strčit pod ledovou vodu, na hrudník či za krk si můžete dát kapesník namočený do studené vody. Pokud ochladíte i kotníky na nohou - buď ponořením do lavoru s vodou nebo přiložením obkladu, vaše tělo vám poděkuje. Navíc tím předejdete také komplikacím s otoky nohou, metličkami a křečovými žílami. Zkuste do vody kápnout i nějakou příjemnou vůni.

Větrat jen v noci a zahalit se do hedvábí

Jižní národy vědí, proč si nenechají upřít svou siestu. Doslova zabedněná okna a vylidněné ulice zde v letních měsících nejsou žádnou výjimkou. Žít se začíná až v pozdním odpoledni. I vy byste měli svůj byt před vedrem chránit. Ráno otevřete vše dokořán, postarejte se o výměnu vzduchu. Pak zatemněte a vyčkejte až do večera. Se spánkem vám může pomoci mokré prostěradlo v okně nebo jednoduše na sušáku prádla. Vlhkost zároveň trošku vzduch ochladí. Svou postel i sebe byste měli obléct do chladivých materiálů. Skvělým ochlazovačem je hedvábí a nebo kvalitní bavlna. Zapomeňte na peřinu a sáhněte jen pro prostěradlu. Pokud jej necháte vychladit v lednici, spolu s polštářem a třeba i pyžamem, bude se vám usínat dobře.

Klimatizace nebo větrák?

Větrák vzduch neochlazuje, pouze jej uvádí do pohybu. V určitou chvíli navíc mohou i pár stupňů v místnosti přidat (svým motorem). Večer jej však můžete použít jako nástroj, který vžene do místnosti trochu chladnějšího kyslíku zvenku. Pokud chcete jistotu, investujte do klimatizace. Je skvělým pomocníkem, ale běda, pokud jejich chladný vzduch přeženeme. Bolest hlavy, ztuhlý krk, vysušená kůže nebo zánět spojivek jsou jen některá z rizik. Vždy bychom tedy měli dodržovat určitá pravidla. Teprve pak se vyhneme nepříjemným zdravotním komplikacím. Mezi ty základní patří: pravidelné čištění filtrů, teplota by neměla být nižší než 6 stupňů od venkovní teploty a proud studeného vzduchu by měl přirozeně chladit místnost, nikoli vaše záda.

Zásady chování v horku

  1. Přizpůsobte své tempo venkovní teplotě. Pokud jste zvyklí sportovat, přesuňte aktivity na ráno. I večer totiž bývá vzduch vyhřátější.
  2. Dodržujte pitný režim. Jinak hrozí dehydratace a v horším případě kolaps. Doplňujte minerální látky. Vodu noste i v kabelce.
  3. Ulevte svým nohám. Občas je dejte na vyvýšené místo a hlavně s nimi hýbejte.
  4. Odlehčete jídelníček. Knedlo-vepřo-zelo vyžaduje dost energie na zpracování a vy se budete přehřívat a zbytečně víc potit.
  5. Jestliže vaříte doma, vynechejte v těchto dnech troubu, která ještě víc otepluje místnost. A vězte, že i luxování počká na chladnější den.
  6. Pokud se vám na ulici udělá z vedra špatně, zkuste najít nějaký úřad nebo banku, obchodní centrum nebo i obchod, kde je klimatizace a na chvilku se tam posaďte. Nedělejte hrdiny, klidně si řekněte o pomoc. Příznaky mrtvice nebo infarktu rozhodně nepodceňujte.
  7. Speciální pravidla platí i pro kardiaky nebo osoby, u kterých se vyskytuje vyšší riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Přečtěte si tedy naše Desatero pro kardiaky.
  8. Myslete i na své domácí mazlíčky.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1