Jak ulevit mazlíčkům při velkých vedrech?

Jak ulevit mazlíčkům při velkých vedrech?

Teploty trhají rekordy a horko netrápí jen nás lidi, ale i naše chlupaté mazlíčky. Jak jim ve vedru ulevit a naopak neuškodit?

Člověk se svlaží v bazénu, dá si něco studeného k jídlu a pití a hned je mu lépe. Jenže psi a kočky takovou možnost nemají, ba co více, některé tyto věci jim mohou spíše uškodit. Jaký režim jim tedy nastavit, když teplota na teploměru stoupá?

Psi se nepotí

Ochlazují se jazykem, povrchem čenichu a tlamou. Nenajdeme u nich potní žlázy, snad jen náznak na polštářcích na packách. Rozhodně nikdy psa nechlaďte tak, že ho hodíte do vody. Mohl by dostat teplotní šok a zkolabovat, protože mu zamezíte v přirozeném odvodu tepla z těla. Ochlazujte ho postupně, omyjte mu čumák a tlapky v chladné vodě a až pak ho nechte vykoupat třeba v rybníku. V horku nenechávejte psovi náhubek, nemohl by se chladit. Pozor si dávejte zejména u štěňat, starších a nemocných psů, obézních psů a také těch plemen, které mají krátký čumák (například mops).

Kočky snášejí teplo lépe

Kočky se obecně vyrovnávají s vysokými teplotami lépe, ale přehřátí hrozí i jim. A to zejména starším či nemocným kočkám. Proto vždy myslete na to, aby kočka měla v bytě přístupnou nějakou chladnější místnost, jako je například koupelna či špajz. Je také možné, že kočky při velkých vedrech trochu ztratí apetit. To je zcela normální, my lidé také nemáme tolik hlad. Až se ochladí, vše by se mělo vrátit k normálu.

Jaký režim nastavit?

Nikdy během horkých dní necestujte se zvířaty v autě a rozhodně nikdy je v něm nenechávejte zavřené, byť by mělo již jen o pět minut. Teplota v autě rychle stoupá a zvíře se přehřeje během několika minut. Psy berte ven brzy ráno, nebo pozdě večer, když už teploty trochu klesly a chodníky nejsou rozpálené od slunce. Snižte fyzickou aktivitu na minimum. To znamená žádné házení míčkem, běhání u kola a podobně. Vždy dbejte na to, aby mělo zvíře dostatek čerstvé vody a vzduch v bytě se hýbal. Díky tomu se zvládnou lépe ochlazovat.

Pozor na přehřátí

Horkem jsou nejvíce ohrožena starší zvířata a také ta s černou srstí. Jestliže u svého psa, nebo kočky zaznamenáte některý z níže popsaných příznaků, rozhodně neotálejte s návštěvou veterináře. I přehřátí může skončit smrtí zvířete.

  • lapání po dechu
  • horká srst
  • zvracení
  • slintání
  • nereaguje na hru, povely
  • jasně červené dásně
  • malátnost, problémy s rovnováhou

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1