Zdraví pod lupou: Proč řešit ploché nohy

Zdraví pod lupou: Proč řešit ploché nohy

Věděli jste, že ploché nohy ovlivňují i postavení pánve a páteře, a že vás záda bolí možná proto, že vám padá klenba nohy? To proto, že celý pohybový systém je propojený jako stavebnice.

Ploché nohy: Poznáte je z otisku chodidla

Když se mokrýma nohama projdete třeba po dlažbě, uvidíte obtisk svých nohou. Správně by se měly objevit prsty a pata a úzký obrys vnější části chodidla. Jestliže se obtiskne i vnitřní strana plosky nohy, znamená to, že padající klenba vám způsobuje ploché nohy. To je ale jen po domácku provedený test, který v žádném případě nenahrazuje vyšetření u ortopeda.

Ploché nohy: Často se týkají už dětí

Příčin je více – dědičnost, vrozené vady pohybového aparátu, ale také špatná obuv. Vybírejte ji vždy tak, aby podporovala přirozenou anatomii nohy. Pantofle s úplně hladkou podrážkou, vysoké podpatky, nebo boty se zúženou špičkou vaše nohy deformují. Pokud dítě nosí už od mala, kdy se noha vyvíjí, špatné obutí, zaděláváme mu na malér, který se projeví v dospělosti.

Proč není dobré mít ploché nohy?

Protože to může být příčinou bolestí zad, hlavy, krční páteře, nebo kyčlí. Tím, že jednotlivé kosti jsou spojovány klouby, dohromady tvoří jakousi stavebnici. Takže špatná klenba nohy způsobí i špatné postavení součástek pohybového aparátu, které leží výše. Naše tělo protkávají nervová vlákna a stačí malé vychýlení, které začne na některý nerv tlačit, a bolest je na světě.

Vyzkoušejte cviky na ploché nohy

Ten nejjednodušší se zaměřuje na palec. Pokuste se ho vybočit směrem ven a zase zpět bez pomoci rukou. Tohle kdysi uměl každý – když jsme ještě lezli po stromech. Bez ovládání palce a svalu, který ho propojuje s patou, bychom se nikam nevyšplhali. Lidé se však během staletí přemístili za volanty aut a tento pohyb nohy přestali potřebovat. Pro zdravé nohy je však hodně podstatný.

Dalším cvikem, který je zároveň i masážní technikou, je válení míčku nohama po zemi. Pozor, neměl by vám utéct! Snažte se ho posouvat po celé plosce nohy za pomoci krouživých pohybů.

Střídejte terény

Plochým nohám prospívá chůze naboso. Během ní vystřídejte několik povrchů – měkkou trávu, tvrdé oblázky, písek, rovnou cestu,… Bez bot má noha možnost přirozeně fungovat, aniž by byla omezována prostorem, který v obuvi má. Za zkoušku stojí i speciální ponožky, které umožňují chůzi na boso, avšak zabraňují tomu, abychom se v terénu poranili. Důležitá je i regenerace a úleva. Třeba perličková lázeň na nohy, masáže, nebo koupel v různě teplé vodě.

Ploché nohy si vyžadují řešení u fyzioterapeuta, který doporučí cviky a správné boty přímo na míru.  Ten hlavní úkol vás pak bude čekat doma – pravidelně cvičit a ploché nohy zbytečně nepřetěžovat.

Nohy nás nosí celý život, a proto si zaslouží i patřičnou péči. S jakými dalšími zdravotními problémy se v souvislosti s nohama můžete setkat, a co by vám mohlo pomoci?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1