Stop metličkám a křečovým žilám! Naučte se zdravě sedět

Stop metličkám a křečovým žilám! Naučte se zdravě sedět

Hned vedle bolestí zad je doslova epidemií bolest nohou. Na vině je nedostatek pohybu, nadváha i obezita, ale také dlouhodobé sezení či stání. Jak otékajícím nohám ulevit či předejít? Jak snížit rizika vzniku metliček a křečových žil? Začněte správným sedem.

Pozor na nohu přes nohu

Velkým nešvarem současné doby je sezení se zkříženýma nohama. Problémem u tohoto typu sezení je, že stlačením velkých krevních cév teče krev v dolních končetinách pomaleji. Toto přerušení krevního oběhu navíc vytváří vyšší tlak na ostatní cévy a zvyšuje se riziko vzniku metliček či křečových žil. O tom, že nohy trpí, vás informují brněním, těžknutím a snížením citlivosti (typické je až bolestivé mravenčení či slabost a nestabilita). Vedle bolestí nohou se s tímto typem sedu objevují i bolesti páteře, zejména v bederní a krční oblasti, které vyrovnávají nepřirozenou polohu těla.

Nohy do pravého úhlu a aktivace sedacích kostí

Aby naše tělo vůbec zaznamenalo, že sedí, je potřeba ho podpořit správnou polohou těla. K tomu nám pomůže vhodně nastavená židle a umístění monitoru. Židli si nastavte tak, abyste při sezení měli kolena ohnutá v pravém úhlu. Zadek posuňte až dozadu k opěradlu a soustřeďte se na sedací kosti. To jsou ta místa, která vás „tlačí“, když se posadíte na tvrdou lavici. Tím, že se od těchto míst pocitově odtlačíte, se vám automaticky narovnají i záda a sed nebude námahou, ale příjemným komfortem. Překřížit nohy vás pak ani nenapadne. Na monitor byste se měli dívat zpříma a pohled očí by měl vést vodorovně s podlahou.

Zasuňte bradu a cvičte

Účinnost sedu podpoříte také správným postavením hlavy a lopatek. V prvé řadě zatlačte temeno hlavy dozadu s tím, že pod bradou vznikne prostor (přibližně na jablko). Zároveň si představte, že na hlavě držíte těžkou korunu. Touto představou se opět vaše záda narovnají, lopatky se rozšíří a sed bude příjemnější. Jakmile budete mít pocit, že vám nohy těžknou nebo brní, vložte pár rychlých cviků. Například střídavě opírejte chodidla o špičky a paty, případně nohy v kolenou natáhněte před sebe a postupně propínejte a krčte chodidla u jedné a druhé nohy.

Správný sed a co dál?

Potížím s metličkami či křečovými žílami však můžete předcházet i dalšími preventivními kroky. Pokud tímto problémem již trpíte, můžete vhodně zvolenými podpůrnými kroky nohám výrazně ulevit a situaci tak nezhoršovat. „Základem léčby jsou konzervativní metody. Jsou to režimová opatření, kompresivní léčba a farmakoterapie. K režimovým opatřením patří zejména redukce hmotnosti, dostatek pohybu a omezení nadměrného slunění či tepla. Kompresivní léčba spočívá v pravidelném nošení punčoch, které zabraňují žilnímu přetížení, zlepšují subjektivní potíže nemocného a jsou prevencí vzniku varixů a otoků. Třetím pilířem jsou léky venofarmaka, působící na žilní stěnu a zlepšující odtok krve,“ shrnuje MUDr. Jana Vojtíšková, praktická lékařka pro dospělé z Prahy.

Vezměte na milost kompresní punčochy

Neoblíbenou, ale fungující pomůckou k prevenci otékajících nohou, metliček a křečových žil je zmiňovaná komprese. Vybrat si můžete punčocháče, podkolenky, ale i stehenní nebo polostehenní punčochy. Jak říká MUDr. Robert Vlachovský, Ph.D. z Centra žilní chirurgie VASCUMED a LF Masarykovy univerzity v Brně: „Kompresní punčochy jsou základní součástí režimových opatření a jedním z pilířů léčby. Pravdou ale je, že mezi pacienty nejsou příliš oblíbené, hlavně v létě, kdy se začínají objevovat vyšší teploty. Proto jim doporučuji, aby zejména v teplých měsících nezapomínali na další režimová opatření a také na ověřená venofarmaka, které může doporučit jak praktický lékař, tak specialista.”

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1