Zdraví pod lupou: Poruchy menstruačního cyklu

Zdraví pod lupou: Poruchy menstruačního cyklu

O ženském zdraví se dozvídáme většinou jen z letáčků v čekárně u gynekologa. Přemýšleli jste vůbec někdy nad tím, že menstruace je dobrá a důležitá věc a že byste mohli pro své intimní partie občas něco udělat, aby vše fungovalo, jak má?

Ženský cyklus není jenom menstruace

Všímáte si, že se během měsíce mění vaše tělo, ale i nálada a psychický stav? Nejvíc víme o premenstruačním syndromu – to je pár dní před začátkem menstruace, kdy můžeme být plačtivé, podrážděné a pociťovat bolesti. U každého je to trochu jiné. Ale my se vyvíjíme po celý měsíc! V našem cyklu jsou fáze, kdy se cítíme smyslné a žádoucí, a taky je tu fáze, kdy nám to nejvíc pálí a dokážeme vymyslet ty nejlepší nápady. Ve vlnách přichází i příval nebo naopak úbytek energie. Kdo svému tělu dokáže během měsíce naslouchat, dokáže lépe pracovat se svými možnostmi a pochopí, proč se někdy cítí na nic a jindy je neohroženou bytostí. Ale to bychom nebyly my ženy, aby se i v tomhle řádu nenašly nepravidelnosti.

Je nepravidelná menstruace normální?

Lidské tělo je dokonalý výtvor přírody a naše bytí řídí tolik složitých procesů, že by byl div, kdyby se občas někde kolečko nezadrhlo. A navíc každý fungujeme trochu jinak. Nemá smysl se srovnávat s kamarádkami a řešit, co je normální. Zatímco váš menstruační cyklus trvá 23 dní, u někoho jiného to může klidně být 35 a obojí je v pořádku. Také je běžné, že s věkem se nám délka cyklu změní. Stává se i to, že někdy přijde vynechání menstruace. Není třeba se hned bát, ale je dobré popřemýšlet nad příčinami.

Puberta, porod, přechod

V životě existují fáze, které jsou pro tělo a hormonální systém náročné. V té době často přichází i nepravidelná menstruace spojená s dalšími změnami – bolest v podbřišku, citlivost prsou, změny nálad. Organismus se adaptuje na novou životní éru, proto není potřeba se znepokojovat. Pokud pravidelně jednou ročně navštěvujete gynekologa, nemusíte mít obavy, že by nové změny mohly znamenat vážnou chorobu.

A co vaše duše?

Snad nejčastějším důvodem k nepravidelné menstruaci je nesoulad těla a duše. Žijeme v době plné stresu, nároků, a je tolik věcí, které narušují naši psychickou pohodu. Ta má s menstruací přímou souvislost. Nepravidelná menstruace bývá jedním z mnoha signálů těla, které se nám snaží říct: „Zpomal a věnuj se sama sobě.“ Moderní žena je nucena neřídit se svým menstruačním cyklem a ignorovat bolest nebo změny nálad. Tím ale popíráme naše samotné ženství, a to logicky nemůže fungovat. Dejte si prostor. Dovolte si vnímat, co se s vámi během měsíce děje, a když se cítíte ve stresu, udělejte maximum, abyste stres odstranili.

Co udělat pro svůj pravidelný cyklus?

I když vás nepravidelná menstruace třeba ani netrápí, můžete podpořit celý svůj cyklus. Bylinky jako kontryhel, maliník a pupalka působí blahodárně na ženské orgány. Podporují jejich funkci, a tím i úpravu menstruačního cyklu. Užívat je můžete jak formou čaje nebo kapiček, tak ještě jednou, neotřelou metodou: bylinnou napářkou. Na první pohled možná šokující, ale vězte, že už naše prababičky znaly účinky sedací koupele. Bylinky působící rovnou „tam dole“ jsou přece jen efektivnější, než v čaji. O bylinné napářce je dobré si předem něco přečíst, a bez předsudků ji pak vyzkoušet.

Menstruace jako dar?

Červené téma je stále ještě pro společnost tabu. Pravda, o tom, co se odehrává v našich intimních partiích, nepotřebujeme vykládat lidem na potkání. Je ale škoda, že spousta žen kvůli tomu nedokáže přijmout toto měsíční období dobře. Mluví se o něm jako o tom nejhorším týdnu. Hlavně to přežít. Zase to bude nepohodlné. Co když to někdo pozná? Velice ojedinělý je druhý pohled, podle kterého je menstruace dar. Naše tělo se zbavuje něčeho nepotřebného a čistí se. Je snad lepší příležitost, kdy se zbavit i myšlenek, které už nám neslouží? Je to také pár dní, kdy tak nějak máme nárok na odpočinek. Naše energie je na bodu nula, tím nám dává organismus signál, že nastal čas zpomalit. A v tomto duchu bychom měli o tématu menstruace mluvit i se svými dcerami, které tato důležitá fáze života právě potkala nebo čeká.

S menstruací můžete každý měsíc očistit svou hlavu od negativních emocí, zloby a strachů. Tak si to dovolte!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1