Mohou omega 3 zvýšit účinek antibiotik?

Mohou omega 3 zvýšit účinek antibiotik?

4 min. čtení Zdeňka Sekretová
Poslední dobou narůstá spotřeba antibiotik, která jsou si někteří pacienti schopni u lékaře doslova vydupat. Není divu, že se pak některé z bakterií stávají vůči této léčbě odolnými. Jev nazývaný antibiotická rezistence znamená v praxi vážný malér. Věděli jste například, že ročně zemře v Evropě 33 000 lidí v důsledku infekce způsobené bakterií rezistentní k antibiotikům?

V této souvislosti se objevil i další nový pojem – super bakterie, což je vlastně neformální termín pro bakterii, která se stala odolnou vůči léčbě pomocí antibiotik. Takové bakterie navíc svým množením vytváří ještě více odolné kmeny, což celou situaci výrazně zhoršuje. To se ovšem neseběhlo náhodou, „samo od sebe“. Tato alarmující situace má svůj důvod.

Hlavní viník? Nadužívání léků

Ruku na srdce, už se vám někdy stalo, že jste nedobrali antibiotika, která vám předepsal lékař, a to jednoduše z toho důvodu, že jste se už cítili lépe a nechtěli jste se zbytečně dál ládovat pilulkami? Možná jste to takhle udělali dvakrát, nebo třikrát, a pak jste se divili, proč další léčba antibiotiky nezabírá tak, jak by měla. Nebo jste si na lékaři vymohli, aby vám předepsal antibiotika, přestože to nebylo zcela nezbytné, zkrátka pro váš „pocit bezpečí“. Právě nadužívání těchto léků je nejčastější příčinou vzniku rezistence. Lékař pak musí zkoušet další druhy antibiotik, případně zvýšit původní dávku. To, že jedno ani druhé našemu zdraví absolutně neprospívá a že tím svému organismu dáváme pořádně zabrat, snad ani není třeba dodávat. Ostatně, na možnost vzniku rezistence poukazoval už sám zakladatel antibiotické léčby Alexander Fleming, který upozorňoval, že zvyšující dávka penicilinu mikroby nezahubí, ale naopak posílí.

Naděje v podobě doplňku stravy

Nyní ale svitla nová naděje v boji proti těmto super bakteriím, a to jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Australským vědcům se totiž podařilo potvrdit souvislost mezi pravidelnou konzumací rybího oleje a sníženou odolností super bakterií vůči antibiotikům. Dle všeho to tedy vypadá, že jednoduchý a bezpečný doplněk stravy, kterým jsou přípravky s rybím olejem obsahujícím omega 3, by mohl velmi dobře posloužit jako podpůrný prostředek při léčbě antibiotiky. Ta by díky tomu mohla být mnohem účinnější.

Krok směrem k účinnější léčbě

Tento objev představuje významný krok v boji proti nárůstu těchto nebezpečných super bakterií, které si vytvářejí stále větší odolnost vůči antibiotikům. A jak tento mechanismus funguje v praxi? Nenasycené mastné kyseliny obsažené v rybím oleji se stávají součástí membrány škodlivých bakterií, a tím je činí propustnější a zároveň citlivější vůči antibiotikům, která se používají k jejich likvidaci. Jednoduché a efektivní.

Omega 3 se v přirozené podobě nacházejí v tučných mořských rybách (losos, tuňák, halibut, makrela, sleď, sardinky), které je vhodné konzumovat ideálně dvakrát týdně, olejnatých semínkách nebo ořeších. Dále ve vejcích, rostlinných olejích, avokádu, špenátu, brokolici, květáku, růžičkové kapustě. Nemáte-li v jídelníčku dostatek těchto potravin, můžete využít už zmíněné doplňky stravy s rybím olejem.

Zdroj: szu.cz

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1