Sexuálně přenosná onemocnění: Riziko sexu na jednu noc

Sexuálně přenosná onemocnění: Riziko sexu na jednu noc

2 min. čtení Markéta Veselá
Na dovolené si rádi dáme nějaký ten drink, zapomeneme na starosti všedních dní a mnohdy také na své zásady. A tak si horké měsíce zpříjemníme nějakým tím románkem. Na tom není nic špatného. Jen musíme být obezřetní, abychom si z dovolené nepřivezli i nevyžádaný suvenýr.

Nejčastější pohlavní onemocnění?

Postelové hrátky bohužel nepřinášejí jen potěšení, ale mnohdy na nás čeká i nebezpečí, které není vhodné podceňovat. Řeč je o pohlavně přenosných chorobách. Zřejmě každý již někdy slyšel o kapavce, sylifis či HIV, které se již dostaly do širšího povědomí lidí. Avšak jen málokdo tuší, že tím nejrozšířenějším problémem je trochu něco jiného. Současným pohlavním onemocněním číslo jedna jsou jednoznačně condylomata acuminata, jinak také genitální bradavice. V posledních deseti letech vzrostl výskyt condylomat dokonce o 70% a stávající odhady uvádějí, že celkově je tímto virem, který bradavice způsobuje, nakaženo více jak 630 milionů lidí. Condylomata jsou totiž virovým onemocněním, které vzniká nákazou lidskými papilloma viry, tzv. HPV (Human Papillomae Virus). HPV viry však stojí i za nebezpečnějšími chorobami.

 

HPV viry

Kompletně popsáno je přes sto typů těchto virů. Dělí se na typy s vysokým rizikem, které způsobují zhoubná onemocnění, jako je například rakovina v oblasti děložního hrdla. Je alarmující, že rakovina děložního čípku je celosvětově druhou nejčastější onkologickou příčinou úmrtí žen. Typy s nízkým rizikem způsobují právě výše zmiňované condylomata a tělo je s nimi schopné bojovat. Čtyři z pěti nakažených se infekce zbaví, u zbytku se však projeví zdravotními komplikacemi. Vše závisí především na imunitě našeho organismu a schopnosti s viry bojovat.

Condylomata acuminata

Postihují jak muže, tak ženy a pokud se neléčí, mohou vést k omezení sexuální aktivity a mnohdy i depresím, které se pojí především s etetickým aspektem onemocnění. Přenášejí se téměř výlučně pohlavním stykem, přičemž nesmíme opomíjet ani orální či anální sex a dokonce ani petting. HPV viry se přenášejí přímým kontaktem kůže či sliznic. V případě condylomat nebo tedy genitálních bradavic se jedná o kožní výrůstky, které obvykle vznikají v oblasti zevních pohlavních orgánů.  Většinou jsou bez vedlejších příznaků, nedávají o sobě znát například svěděním. Obvyklá inkubační doba se pohybuje okolo tří týdnů až tří měsíců. V organismu však může být virus léta, aniž by se nějak projevil a až v době, kdy dojde k oslabení organismu (stres, nemoc apod.), se objeví příznaky. Infekce může v těle přetrvat po celý život i po vymizení bradaviček.

 

Existuje prevence?

Jedinou zcela spolehlivou ochranou je v tomto případě abstinence, protože ani kondom nemusí být 100% účinný. Snižuje však pravděpodobnost nákazy. Nejlepším doporučení, které se týká nejen condylomat ale i ostatních chorob, je mít stálého partnera a vyvarovat se přílišné promiskuitě a vztahům na jednu noc. Nejčastěji nakaženými jsou lidé ve věku 18-25 let, ale riziko je vysoké u všech věkových kategorií.

 

Pomůže očkování?

Proti HPV virům je rovněž možné se nechat očkovat. Nejúčinnější je očkování před zahájením sexuálního života, ale může být přínosné i v pozdějším věku, protože ne každý styk vede k přenosu viru. Panuje přesvědčení, že očkování je určeno jen pro ženy, ale není tomu tak. Pokud se rozhodne pro očkování muž, chrání se nejen před genitálními bradavicemi, ale i před vzácnými nádory penisu či konečníku.

 

Jak se léčit?

V současnosti je několik způsobů, jak bradavice léčit, ale žádná z nich není účinná zcela a velmi často dochází k navrácení potíží. Nejdůležitější, tak jako u všech chorob, je vyhledat včas lékaře. To především u mužů bývá velký problém, protože nejsou, tak jako ženy, naučeni chodit na preventivní prohlídky. V tomto případě však hraje velkou roli i stud. Způsobů léčby je několik, například kryoterapie tekutým dusíkem, chirurgické metody či odstranění laserem. Pacient se může léčit i sám, protože jsem dostupné léky v podobě mastí: podophyllotoxin či nově i sinecatechiny (čištěný extrakt ze zeleného čaje).

 

Pravidelný sex se stálým partnerem je však velmi důležitý. Upevňujeme jím nejen vztah, ale posilujeme i duševní a fyzické zdraví.

Zdroj: www.healthline.com

Foto: Unsplash.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1